Gazdaság

Az előretekintő P/E-ráta

ÖSSZEHASONLÍTÁSI ALAP. A P/E az árfolyam és az egy részvényre jutó eredmény (EPS) hányadosa. Előnye, hogy rendkívül könnyen használható és számítható. Kiválóan alkalmas több papír árazásának összehasonlítására, azonban használata során figyelemmel kell lenni az eltérő EPS-növekedési ütemekre. Számításának két módja van.

MÚLTIDÉZÉS. A visszatekintő P/E esetében a jelenlegi árfolyamot a legutolsó üzleti év EPS-ével osztjuk. Előnye, hogy rendkívül könnyen használható, mivel nem kell előre jelezni a társaság működését. Hátránya épp ebből fakad; egy vállalat múltja nem mond túl sokat a jövőjét illetően.

VISSZA A JÖVŐBE. Az előremutató 12 hónapos P/E-ráta lényege, hogy az eredményvárakozásokat is megjeleníti. Kiszámításakor az árfolyamot a 12 hónap múlva esedékes EPS-sel osztjuk el. Mivel nem mindig az üzleti év zárásával számoljuk ki a P/E-rátákat, ezért egy átlagos 12 hónap múlva esedékes EPS-t kell meghatároznunk. Ezt például az OTP esetében úgy tehetjük meg, hogy vesszük a 2005-ös EPS-várakozást, s mivel az évből már csak 1,5 hónap van hátra, megszorozzuk másféllel, illetve vesszük a 2006-os várakozást, s azt 10,5-lel szorozzuk fel. A két szorzatot összeadjuk, s elosztjuk 12-vel. Ez most 650 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik