Gazdaság

Rekord után

Jó eséllyel tovább emelkedik a történelmi csúcsot maga mögött tudó OTP-árfolyam.

Rekord után 1

Jó ideje a Budapesti Értéktőzsde sztárja az OTP Bank részvénye. A legnagyobb magyar bank kurzusa évek óta folyamatosan emelkedik, megharmincszorozva immáron a tőzsdei bevezetéskor meghatározott értékét. E páratlan sikertörténet új fejezete íródik a múlt hét óta, amikor is az árfolyam nagy forgalom mellett áttörte a 3000 forintos határt, s száguldott tovább felfelé. Az új történelmi rekord láttán sok befektetőben megfogalmazódhatott a kérdés: nem túl drága-e az OTP részvénye? Venni érdemes-e – a további árfolyam emelkedésben bízva -, vagy itt az ideje végleg kiszállni e bankrészvényből?

A hitelintézet eredménykilátásai és az árfolyam mozgása alapján valószínűbb, hogy azoknak lesz igaza, akik továbbra is kitartanak az OTP mellett. Hiába emelkedett ugyanis a profit tavaly rekord mértékben, az idén változatlan lendülettel folytatódhat a nyereség növekedése, s reális esély van rá, hogy 2004-ben a bank konszolidált adózott eredménye meghaladja a 100 milliárd forintot. Mindez a hatékonyság jelentős növekedésével is együtt járhat az idén, köszönhetően a hatékonyságjavító projektek 2003. végi lezárásának.

Ráadásul méretében is tovább terjeszkedik 2004-ben az OTP Bank. Szinte biztosra vehető, hogy az idén Szlovákia és Bulgária után megveti a lábát Romániában is, s jó esély van horvátországi és szerbiai bankvásárlásra is. Ezzel az év végére az OTP valóban közép-európai regionális nagybankká nőheti ki magát.

Mennyire épültek be e kedvező kilátások az OTP Bank jelenlegi, 3 ezer forint feletti árfolyamába? Ha az eredménybővülés a menedzsment előrejelzésének megfelelő mértékben folytatódik, a jelenlegi bankértékelési mutatók mellett a 3700 forint körüli részvénykurzus az év végére reális cél lehet. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy az uniós csatlakozással nem kizárt az OTP-nek mint EU-n belüli bankcsoportnak az általános felértékelődése, az árfolyamkilátások még kedvezőbbnek mondhatók.

Szólhatnak érvek azonban az árfolyam további emelkedése ellen is. A legnagyobb kockázat az OTP számára a magyar makrogazdasági helyzet alakulása lehet. Amennyiben a kormánynak nem sikerülne az év elején kitűzött költségvetési deficitet és inflációs célt elérnie, s a forint árfolyama komolyabban megbicsaklana, az értelemszerűen leértékelné a befektetők szemében az ország legnagyobb bankját is.

Mindazonáltal az OTP árfolyama a tavalyi makro problémákat nem érezte meg, igaz, a robbanásszerűen bővülő lakáshitelezés nyomán javuló eredmény akkor minden mást körülményt feledtetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik