Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Csak egy kis szikra kellene

Féléves távlatban a magyar piiac élénkülésére számít Németh Zoltán, az OTP Értékpapír Rt. elemzője. Az októberi hónap – mint mindig – továbbra is veszélyesnek tekinthető, de a szokásos év végi, következő év eleji reallokáció várhatóan idén is pozitívan hat majd a részvénypiacra. Ezért a részvények túlsúlyozását javasolja az elemző a portfólióban, méghozzá 70:30 arányban. Az állampapírok közül pedig a rövidebb lejáratúakat javasolja.

A hazai részvények erősen alulsúlyozottan szerepelnek a külföldi alapok portfóliójában, középtávon azonban növekedhet a magyar papírok aránya – bizakodik az elemző. A magyar piac jelenleg is nyomott áraiban Németh szerint az ismét reneszánszát élő orosz tőzsdének is része van. A befektetők közül sokan ugyanis jelenleg inkább az orosz piacra fókuszálnak, részben a magyar piac eseménytelensége miatt is. Ugyan a vegyipari szektorban lejátszódó konszolidáció hozott némi élénkülést a hazai befektetési kedv terén, de fordulatról még nem lehet beszélni.

A részvénypiac megindulását elősegítheti az idei év végére tervezett újabb Antenna Hungária-kibocsátás, valamint a Mol részéről várt, pletyka szinten már régóta jelen lévő, az ipari felhasználókat érintő gázáremelés. A Mol lassan javuló megítélésének fő oka is a ugyancsak a gázáremeléssel kapcsolatos várakozás, egy ilyen lépés akár 50-60 milliárd forinttal is javíthatja a társaság 2001-es profitkilátásait.

Az Antenna Hungária egyértelműen a közelgő tranzakció miatt került be a portfólióba. Az elemző megítélése szerint a részvények jelenlegi ára nem tartalmazza a vállalatnak a távközlési tevékenységéből származó, az átlagost jelentősen meghaladó növekedési potenciálját. A NABI papírjánál az úgynevezett kompozit busz projekt tesztelési szakaszának lezárulása érezhető lökést adhat az árfolyamnak. Az új buszokat magasabb áron lehet eladni, miközben a gyártási költségek is alacsonyabbak, azaz kettős lökést kaphat a vállalat nyereségessége. A buszgyártó cég papírjainak kurzusa egyébként egész nyáron meglehetősen stabil volt. –

OTP Értékpapír Rt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik