Élet-Stílus

Miért jó érzés beletúrni állatok bundájába?

Getty Images
Getty Images
Legyen szó egy doromboló macskáról, egy hűséges kutyáról vagy egy szelíd nyúlról, az állatokkal való taktilis érintkezés nyelvi korlátokon és kultúrákon átívelő örömérzet valamennyi ember számára. De miért? Mitől jó érzés fel-alá mozgatni a kezünket egy másik emlősállat bundáján? A válasz pszichológiai, biológiai és szociális komponensekből áll.

Számos kutatás bizonyította már, hogy az állatok szőrének érzete oldja az emberekben a szorongást és a stresszt. A simogatás ideiglenesen csökkenti a stresszhormon (kortizol) szintjét a szervezetünkben, miközben olyan neurokémiai koktélt szabadít fel, amely a pozitív érzelmekhez kapcsolódik (többi között endorfint, oxitocint és dopamint). Ezek a hormonok felelősek az emberi agyban a relaxáció, a bizalom és az empátia érzéséért. Fontos megjegyezni, hogy az érintés a bőrben található, nyomásra érzékeny receptorok stimulációja miatt általánosságban véve is kedvező hatású lehet. Az érintés növeli a vérkeringést, javítja az izomtónust, ami hozzájárul a fizikai jóléthez.

A kedvenceinkkel való időtöltés nem csak a jó közérzetért felelős hormonok miatt kedvező hatású, de fiziológiailag is előnyös. Általánosságban elmondható, hogy az állatokkal való rendszeres érintkezés hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, így a betegségek elkerüléséhez. Amikor állatokkal időzünk, lassul a szívverésünk és 10 százalékkal csökken a vérnyomásunk, ami egy nyugodt, relaxált állapotot idéz elő. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy az állattartóknak érzékelhetőbben alacsonyabb a koleszterin és triglicerid-szintje, mint a háziállat nélkül élőknek, ráadásul 30 százalékkal kevesebb az esélyük a szívrohamra, és 40 százalékkal kevesebb eséllyel kapnak stroke-ot.

Ráadásul mindez az állatoknak is kellemes. Egy 2013-as tanulmány mutatott rá, hogy az emlősök agyában van egy simogatásra reagáló neuron. Kísérleti egerek segítségével bizonyították, hogy létezik egy MRGPRB4+ nevű neuron, amely kizárólag a gyengéd simogatást érzékeli. A tudósok mesterségesen előállítottak egy olyan vegyületet, amely ezt a neuront aktiválta, és megtudták, hogy azok az egerek, melyek kaptak a vegyületből, kevésbé voltak stresszesek. Mindebből azt a következtetést vonták le, hogy a simogatás egyszerre nyugtató és kellemes emlőstársaink számára.

Hasonló neuronokkal egyébként az emberek is rendelkeznek a testük hajjal borított felületein, ám az nem világos, hogy az evolúció során miért alakult ki az emlősökben a simogatás élvezete.

Végezetül az állatokkal való időtöltés a lelki jólétünket és a szociális képességeinket is fejlesztheti. Az természetből kiszakított létezés, az elidegenítő, urbanizált környezet számos jelenkori mentális betegség forrása. A jelenségre számos pszichológus felfigyelt már: ezen segítenek a különböző állatasszisztált terápiák, amelyek a motorikus funkciók javítása mellett olyan alapvető kompetenciák fejlesztésére alkalmazhatók, mint az önismeret, a bizalom, az önkontroll és az empátia, miközben az együttműködési és kommunikációs készségek is csiszolhatók.

Gyengéd hírek a Milkával

Oszd meg a gyengédséget a Milka keksz és csokoládé termékekkel!

A limitált csomagolású 100g Milka alpesi tejcsokoládé és a 350g Milka mogyorókrém termék csomagolásán egy kis borítékra írva bárki megoszthatja gyengéd üzeneteit szeretteivel. Sőt, a QR kódot leolvasva eljuthat a Milka social media oldalára, ahol hosszabb gyengéd üzeneteket is megoszthat, és nyereményekért játszhat.

 

A cikk a Milka támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik