Élet-Stílus

Nem mindenki örül a tavaszi virágzásnak

Getty Images
Getty Images
„Végre tavasz!” – jelentik ki a legtöbben márciusban, de jó néhány embernél (a magyarok 15-25 százalékánál) ez inkább úgy hangzik: „Megint tavasz…”

Ők az allergiások, akiknek ekkor indul a pollenszezon. Igaz, már februárban is vannak olyan növények, amelyek megkeserítik az arra érzékenyek életét, főleg mostanában a klímaváltozás hatására. Kutatások arra jutottak, hogy Európában 385 növény a korábbinál hamarabb kezdi meg a virágzását.

A növények virágba borulnak, ami szép, jó és hasznos, de sokaknak okoz problémát: tüsszögést, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést, torokkaparást. Jó, jó, de honnan tudjam, hogy allergiás vagyok? – merülhet fel ezek után sokakban a tüneteket olvasva. Szakemberek szerint az, aki két hétnél tovább tapasztalja a tüneteket, vélhetően nem megfázott, hanem az allergia gyötri. Ilyenkor azonban már nem érdemes leteszteltetni magunkat, a legjobb, ha ezt szezonon kívül tesszük.

De melyek ezek a növények?

A teljesség igénye nélkül a tavasz elején virágzik: a nyárfa, a juhar, a gyertyán, a platán, a dió, az eperfa, a pázsitfű, a tiszafa, a fűz, a nyír, a tölgy, a bükk, az éger, a mogyoró, a kőris, a ciprus, a szil és a fenyőfélék is. Majd tavasz végén virágoznak a hársfák, az útifű, a lórom. És akkor ott vannak még a tavasztól őszig polleneket eregető gombák és csalánfélék.

A szeszélyes, gyakran száraz, napos és jellemzően szeles tavaszi időjárás is problémát jelent. A virágpor képes akár több száz kilométert is utazni a széllel.

Az eső viszont – jó esetben azért tavasszal ez sem ritka – bizonyos szempontból megváltást jelent az allergiásoknak, hiszen ilyenkor a virágport elmossa a víz. A szárazság éppen ezért a legrosszabb, ami történhet. És, magától értetődően, amilyen az idő, olyan a tünetek súlyossága.

Így ha valaki tudja magáról, hogy a tavaszi rügyfakadás együtt jár nála az allergiás panaszok megjelenésével, készüljön fel időben a pollenszezonra. Bár csábító lehet egy séta a napsütésben, ezt időzítsük mindenképp a késő délutáni vagy esti órákra, amikor kevesebb a pollen, vagy válasszuk az eső utáni időszakot.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

 

Kora tavasszal a megfázás, azaz a nátha még gyakran nehezíti meg a mindennapokat, de már a pollenallergia miatt is tüsszöghetünk. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A 4 az 1-ben hatású Reventil orrspray jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát.

Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik