Élet-Stílus

Mindenkit megkérdeznek, hogy terhes-e a rákkezelések előtt egyes brit kórházakban, még a férfiakat is

Arctic-Images / Getty Images (illusztráció)
Arctic-Images / Getty Images (illusztráció)
A kérdés nem a személyzet anatómiai ismeretei miatt merül fel, hanem adminisztratív okokból.

Az Egyesült Királyság bizonyos kórházaiban nemcsak a daganatos megbetegedésük miatt sugárkezelésre küldött nőktől kérdezik meg, hogy terhesek-e, hanem a férfiaktól is. A különös hírről beszámoló Daily Mail azt írja, hogy ennek oka a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) adminisztrációs szabályaiban keresendő.

A szabályok szerint ugyanis az orvosi eljárásokban nem „nőként” vagy „férfiként” kell hivatkozni a páciensekre, hanem „egyénként.”

A kérdést pedig a rákos betegek mellett a röntgen- és MRI-vizsgálatokon résztvevőknek is felteszik, hiszen terhes nőkön nem végeznek el ilyen vizsgálatokat.

A liverpooli Walton Centre-ben például a potenciális terhességről „minden 60 év alatti beteget megkérdeznek, függetlenül attól, hogy milyen neműnek vallják magukat”, mivel a sugárterápia, a képalkotó diagnosztika és a nukleáris medicina veszélyei miatt az orvosoknak az eljárások elvégzése előtt ki kell deríteniük, hogy a páciens terhes-e.

Az Egészségügyi Minisztérium 2017-ben frissítette az ilyen ellenőrzésekre vonatkozó előírásokat, hogy azok befogadóbbak legyenek – így minden „szülőképes korú nő” helyett minden a „szülőképes egyént” meg kell kérdezniük a szabályok szerint.

A szabályok ellen kampányolók tegnap arra figyelmeztettek: az egy „klinikailag veszélyes” lépés, hogy a pácienseknek csak a genderét, azaz társadalmi nemét kell rögzíteni az orvosi feljegyzésekben, de a biológiai nemüket nem.

Kritikájuk másik fontos eleme, hogy aki férfinak született, az nem is tud teherbe esni.

A panaszkosok között a betegek és családtagjaik is megtalálhatók, akik úgy érzik, hogy ez az eljárás „szükségtelen zavart és nyugtalanságot” okoz a veszélyeztetett betegeknek.

A Radiográfusok Társasága tavaly novemberben hívta fel az orvosok figyelmét arra, mennyire „fontos, hogy minden betegnél ellenőrizzék a terhesség lehetőségét”. A liverpooli intézmény szóvivője pedig azt mondta a Daily Telegraphnak, hogy az eljárásrendjük „megfelel a nemzeti jogszabályoknak, mivel bizonyos mennyiségű sugárzás káros lehet a méhen belüli magzatokra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik