Élet-Stílus

Így lesz a vérplazmából életet mentő gyógyszer (x)

BioLife Plazma Hungary Kft. (Vascular Plazma) és Sanaplasma Kft.
BioLife Plazma Hungary Kft. (Vascular Plazma) és Sanaplasma Kft.
Számos létfontosságú terápiához csak az emberi vérplazmából nyerhetők ki a szükséges fehérjék.

Az orvostudomány egyik legígéretesebb területe az emberi vérplazmából készített gyógyszerek és az ezekre épülő terápiák. Világszerte és Magyarországon is egyre több ember él olyan betegséggel, akik számára csak a plazmaalapú terápiák jelentenek reményt. Intenzív kutatások folynak azzal kapcsolatban, hogy újabb betegségek ellen vethessenek be vérplazmából származó készítményeket.

A vérplazmából származó terápiákat számos betegség kezelésére használják, a vérzési rendellenességektől a primer immunhiányos betegségekig. Ez utóbbi esetében például csak a plazmaalapú terápiák jelentenek megoldást, amelyek forrása az emberi vérplazma. A plazma a vér kb. 55%-át teszi ki, fontos tápanyagokat, hormonokat, ásványi anyagokat és több mint 120 különböző fehérjét tartalmaz. Ezekből az értékes plazmafehérjékből készülnek a létfontosságú plazmaalapú gyógyszerek.

A plazma különleges kezelést igényel onnantól kezdve, hogy leveszik a donortól, a tárolásán, feldolgozásán és adminisztrálásán át odáig, hogy eljut a beteghez a plazmaalapú terápia. Ennek az útnak az első állomása a plazmacentrum, ahol az önkéntes donortól vért vesznek.

BioLife Plazma Hungary Kft. (Vascular Plazma) és Sanaplasma Kft.

A levett vér egy speciális berendezésen áramlik át, miközben a vérsejtek és a vérplazma elválnak egymástól. A plazmát egy zsákba gyűjtik, a vér többi összetevője pedig (ellentétben a teljes véradással) visszakerül a donor szervezetébe. Ez a folyamat a plazmaferezis.

Mivel az egészséges szervezet a plazmából kivont fehérjéket gyorsan képes reprodukálni, ezért plazmát adni 72 óránként, évente akár 45 alkalommal lehet.

Különböző egészségügyi előírásoknak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki donor lehessen, és a plazmaadás helyszínén is további szűrővizsgálatokra kerül sor. A plazmaadás módja és szabályozott gyakorisága a rendszeres szűrővizsgálatokkal együtt a donorok egészségét is védik.

„A magyarországi plazmacentrumaink a legszigorúbb nemzetközi protokollt követik a donáció során és az azt követő eljárásokban” – mondta el Dr. Nyerges Judit, a BioLife Plazma Hungary Kft. és Sanaplasma Kft. ügyvezetője. „Kiemelt szempont a donorok egészsége és a donáció során nyert plazma minősége, biztonsági és hatékonysági szempontból egyaránt.”

A leadott plazmát 60 napig tárolják -20 C fokon – ezalatt minden plazmadonációt megvizsgálnak HIV, hepatitisz A, B és C, parvovírus B19, továbbá atipikus antitestek szempontjából, és az érintett donációkat kizárják a további feldolgozásból.

BioLife Plazma Hungary Kft. (Vascular Plazma) és Sanaplasma Kft.

A többszörösen megvizsgált plazma ezután kerülhet a feldolgozási eljárásba. Az eljárás során, amelyet frakcionálásnak neveznek, a plazmából kivonják az értékes plazmafehérjéket. A kivont fehérjéket tovább tisztítják, inaktiválják és eltávolítják belőlük a vírusokat. Jellemzően hét-kilenc hónapig is eltart, mire a fehérjékből gyógyszer– például véralvadási faktorokat, vagy antitesteket (immunglobulinokat) tartalmazó készítmény lesz. Figyelembe véve a plazmaadást és a feldolgozást követő kiszerelési és adminisztrációs időt is, akár egy év is eltelhet a donáció és a plazma terápiás felhasználása között, míg a „hagyományos” gyógyszergyártásban az alapanyagok beszerzésétől a késztermék forgalomba hozataláig jellemzően kevesebb, mint fél év telik el.

„Egy felnőtt hemofíliás beteg egyéves kezeléséhez 1200 plazmadonációra van szükség” – érzékelteti a kínálati oldal fontosságát dr. Nyerges Judit. „A plazma nem állítható elő laboratóriumokban. Az egyetlen forrás a donor.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik