Élet-Stílus

Mikor rántottát csinálsz, mindig öntesz a tojáshoz egy kis tejet, hogy krémesebb legyen? Hatalmas hiba!

Nemrég a főtt tojásról rántottuk le a leplet, most a rántotta van terítéken.

A tojásrántotta papíron egyszerű műfaj, nem kell hozzá más, mint

  • tojás
  • egy kevés zsiradék
  • és egy serpenyő, amiben elkészítjük.

Viszont épp ezért, mert ennyire egyszerű, az emberek elkezdték bonyolítani, megpakolni, felturbózni. Ma már a rántottába gyakorlatilag bármi belemehet. Vannak, akik nem elégednek meg a szalonnás rántottával, karikáznak rá még kolbászt is. Aminek egyébként nincs értelme, mert a paprikás kolbász elnyomja nagyjából mindennek az ízét. A legnagyobb hiba mégsem ez, hanem a tej, pontosabban a tejjel dúsított rántotta.

Miért?

Sokan azért raknak, tejet a rántottába, hogy krémesebb, lágyabb és selymesebb legyen. Csakhogy erre a célra a vaj a tökéletes választás, nem a tej – magyarázza a Mirrornak egy séf, aki szerint a tej tönkreteszi a rántotta ízét és az állagát. A tejben egyszerűen nincs elég zsiradék ahhoz, hogy elérjük vele a kívánt hatást, így a felvert tojásokat gyakorlatilag csak felvizezzük. A tejszín vagy a crème fraîche persze már egészen más tészta, azt használhatjuk bátran, de tejet semmiképp!

A rántottakészítés legfontosabb tényezője emellett a kontroll alatt tartott hőmérséklet. A felvert tojásokat folyamatos kavargatás mellett is érdemes olykor levenni a szigorúan közepes hőfokra állított tűzhelyről és átforgatni párszor, hogy ne tapadjon le és az állaga is kellemes puha maradjon.

Fontos még, hogy felvert tojásokat ne sózzuk meg, mert akkor a só nem oldódik fel egyenlően, ráadásul a kicsapódott nedvesség sem tesz jót a rántottának. Ha valakinek vizuális segítségre lenne szüksége, annak itt egy 9 éves videó Gordon Ramsay-től:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik