Élet-Stílus
Angry divorcing couple sit on couch looking at each other with hate and annoyance, taking family therapy session at psychologist, husband and wife saving marriage seek help from relationships expert

Baj van a feleségemmel, gyógyítsa meg szexterápiával!

Mikor kell szexterapeuta segítségét kérni? Hogyan érdemes belevágni? Milyen helyzetben van lehetőség arra, hogy a kapcsolatot jobbá tegyük és mik azok a tényezők, amik akadályozzák a terápia sikerességét?

Az időjárás, az évszakok változásai, életünk eseményei, az azokhoz kapcsolódó problémák mind ösztönözhetnek olyan belső lelki folyamatokra, amik odáig vezetnek, hogy egy pár terápiás segítséget kér. A jó idő, az egyre több napsütéses órák száma előcsalogatja a szunnyadó vágyat, és ha eddig nem volt feltétlenül célkeresztben a szexualitás, akkor előtérbe kerülhet annak hiánya, minőségi változása. De mikor, milyen helyzetben érdemes párterápiára menni, mi kell ahhoz, hogy működjön a terápiás segítség?

Az elmúlt egy évben négy olyan házaspár is érkezett hozzám terápiára, akik mindegyikénél a férj kért először segítséget a következő felkiáltással:

Gyógyítsa meg a feleségemet, baj van vele!

Mindegyiküknél az a helyzet állt fenn, hogy a feleség évek óta eltolja magától a szexet, és csak akkor űzi, ha nagyon szükséges. Egy ideig mindegyik feleség elzárkózott a terápia gondolatától, végül nagy nehezen, de rászánták magukat. A kétségbeesett, szexmentes életet élő férjek azt is kérték tőlem, hogy segítsek nekik túlélni a ritkás szexuális életüket, mondjam meg, hogyan kezeljék a feleséget. Az ilyen kezdet a terápián természetesen nem sok jóval kecsegtethet, hiszen

senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy terápiára menjen. Kellő belső motiváció nélkül nem lesz hatékony a terápia.

Az ellaposodott kapcsolat, a hűtlenség, a szexuális problémák olyan gondokká is válhatnak, amik éveken keresztül fennállhatnak, a harmónia ilyenkor egyáltalán nem jellemzi a kapcsolatot. A másik fél hibáztatása esetén inkább egyéni terápia szükséges, mint a szexterápia, ami azért párterápia, mert két ember szexuális életéről van szó. Jellemző, hogy a terápiára érkező, szexmentes életet élő férfiak ultimátumokkal dobálóznak, és azt mondják, ha ezt a problémát nem oldja meg a feleség, akkor elválnak, mert elegük van. Vannak esetek, amikor a terapeutától akarnak erről hallani már az első alkalommal, és azt várják, ő mondja meg, van-e értelme a házasságnak, vagy váljanak el. Ez a hozzáállás sem célravezető, hiszen egyrészről sarokba szorítva érezheti magát a partner, másrészről pedig a terapeutának a segítségnyújtás a feladata, nem pedig az, hogy átvállalja a döntés felelősségét.

Abban sem tud segíteni a terapeuta, hogy látatlanba megmondja, lehet-e dolgozni azon, hogy jobb legyen a kapcsolat, hiszen ezt előzetesen már a partnertől érdemes megtudni, és közösen segítséget kérni. Ha kimondják egymásnak, ha nem, látható jelei vannak annak, ha még van remény arra, hogy jobb lehet a kapcsolat. Ezt a negatív oldaláról érdemes megközelíteni: ha a kapcsolat inkább arról szól, hogy az egyik fél ad, ő tesz azért, hogy működjön, ha csak ő szeretne változást, akkor a terápia sem fogja hozni a kívánalmakat.

Akkor érdemes belevágni a szexterápiába, ha elkötelezettek vagyunk, és a partneren azt látjuk, hajlandó áldozatot hozni, további energiát fektetni a kapcsolatba. 

A sikeres terápia feltétele az áldozathozatal, az energiabefektetés és az együttműködés mellett az, hogy fogalmazódjon meg a terápiás ülésen a közös cél. Ha az egyik fél azért küzdene, hogy harmonikus, közös szerelmi kapcsolatban éljenek, a másik fél pedig a válási szándékát, esetleg a válás anyagi rendezését szeretné elintézni a párterápián, akkor ismét nincs értelme belevágni a terápiába.

Sad young girlfriend sitting in bed thinking about relationship problems, thoughtful upset woman considering breaking up with boyfriend, girl consider man indifference or sexual troubles with lover
Fotó: iStockphoto

Az említett négy házaspárra visszatérve, a feleségek motivációja már az elején nem volt egyértelmű, mindegyikük ultimátum miatt jött el a terápiára. Ebben a helyzetben a terapeuta feladata, hogy tisztázza, mindketten egyformán felelősek a továbbiakért, ezért csak akkor van értelme, ha valóban mindketten szeretnék. A négy házaspárból kettőnél kiderült, hogy a feleség szeretőt tart párhuzamosan, és eszük ágában sincs válni, vagy javítani a szexuális életen a házasságban. A harmadik feleség a válás rendezését szerette volna tisztázni, mivel a férj megmondta neki, hogyha válnak, nem kap egy fillért sem a közös családi házból. A negyedik feleség megnyílt és megfogalmazott közös célt a férjjel együtt, azonban kiderült, hogy a kezdetektől fogva nem szereti a férje testének ízét és szagát, sok esetben emiatt hárította a szexet.

A példákból látható tehát, hogy a sikeres szexterápia mindkét emberen egyaránt múlik, és csak akkor van értelme, ha őszintén képesek elmondani a terápián a gondokat. Sok esetben ez az őszinteség az, ami miatt kételkednek abban a férfiak és a nők is, hogy segítséget kérjenek, félnek beszélni a legféltettebb titkaikról, tartanak attól, hogy olyasmi is szóba kerül, amiről nem szeretnének beszélni. A párkapcsolati krízisekben rengeteg érzelem van jelen, a csalódás, a fájdalom, a szomorúság, a düh, a kétségbeesés például. Ezekkel együtt élünk a mindennapokban, egészen addig, amíg a szituáció rátelepszik a fejünkre és befolyásolja az élet egyéb területeit is. Ez lehet az első intő jel, hogy muszáj kezdeni valamit a problémakörrel. A terápián a terapeuta nem kész ötleteket ad a megoldásra. Nem a pár helyett oldja meg a gondot, hanem az egyéni érzéseket, az addigi tapasztalatokat és a közös célt figyelembe véve az addig nem működő viselkedés megváltoztatására irányuló feladatokat ad. Nincs varázspálcája, de varázsmondata igen, érdemes már akkor feltenni magunknak a csodakérdést, mielőtt elmegyünk az első terápiás ülésre, hogy:

ha lenne varázspálcánk, és másnap felébrednénk, miből vennénk észre, hogy megtörtént a változás?

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Aerial panorama of modern business financial district with tall skyscraper buildings illuminated at night, Tallinn, Estonia
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.