Élet-Stílus

A szárítás megőrzi a hajat (X)

A vizes hajnak nem szabad durván, fésűvel nekiesni, és mindenképpen szárítsuk meg alaposan, mielőtt kimegyünk a hűvös levegőre – máskülönben nemkívánt mértékű hajhullás indulhat be. A téli félévben fontos a kúraszerű ápolás is.

A haj és tőle elválaszthatatlanul a fejbőr ápolása alapvetően higiéniai, egészségügyi kérdés, de társadalmunk már csak olyan, hogy emellett nagyon fontos üzenetet is közvetít viselőjéről. Itt most ne a tudatos döntés alapján választott frizurára gondoljunk, hanem tényleg az ápoltságra.

Lehet a professzor szórakozott akkor is, ha a fején a kócparádé nem csupa zsír, ahogy az üzletember/asszony pedig sokat veszít hiteléből, amint a hajába avasodott lakk, zselé, vax szaga csapja meg az ember orrát.

Igen, a hajmosásra akarunk kilyukadni, és ezzel kapcsolatban egy fontos összefüggésre, pontosabban kockázatra: a hajhullás veszélyére.

Vizesen ne fésüljük

Azt gondolnánk, nyáron nincs ezzel semmi gond, még uszoda, strand után is legfeljebb esztétikai kérdés a vizesen maradt haj, sőt ha lehetőség adódik rá többször is benedvesítjük, mert hűt. Egészen odáig nincs ezzel baj, amíg nem ülünk a légkondi alá, vagy nem kezdjük el erősen fésülni a vizes hajat.

A gyakori fésülködés önmagában gyengíti a hajat és elősegítheti a hajhullást, fokozottan igaz ez, ha vizes hajnak esünk neki. Szakemberek ezért minden esetben inkább a puha végű hajkefék használatát javasolják.

Mindig szárítani

Télen rosszabb a helyzet. Tény, hogy a hajmosás a hideg időszakban is higiéniánk, az úszás fittségünk és egészségünk záloga, a wellness pedig testünk-lelkünk tápláléka, és akkor a mondatot úgy kell befejezni: a megfelelő szárítás pedig a hajhullás megelőzésének egyik alapja.

A kinti hidegre szervezetünk teljesen logikusan a hőleadás minimalizálásával válaszol: a bőr közelében futó erek összeszűkülnek. Ezáltal romlik a hajhagymák oxigénnel és tápanyagokkal való ellátottsága, ami hajhulláshoz vezethet. A víz párolgása növeli a hőveszteséget, így a hűvös környezet és a vizes haj kettőse könnyen a fejbőr „megfázásához” vezet.

Az ilyen típusú megfázás és a hajhullás közötti közvetlen kapcsolatra nincs mindent eldöntő tudományos bizonyíték, de elég sok jel mutat az összefüggésre ahhoz, hogy megérje az alapos szárítás minden fürdés, úszás, hajmosás után. Vizes hajra a sapka sem a legjobb megoldás, mert a fejbőr könnyen befülled és hosszabb távon szó szerint a hajat károsító baktériumok melegágyává válik.

Samponnal és tonikkal

A téli félév a hideg sokkhatása mellett például megváltozott táplálkozási szokásaink, a rövidebb nappalok okozta stressz, a kevesebb napfény miatt is kedvez a hajhullást előidéző tényezők kialakulásának. Ezért ilyenkor különben is érdemes olyan hajhullást megelőző készítmények kúraszerű alkalmazása, mint a Parusan Stimuláló sampon és a Parusan Energizáló tonik.

Koncentráltan juttatnak hatóanyagokat a hajba, ellentételezik a hideg hatását: serkentik a fejbőr vérkeringését, segítik a haj tápanyagokkal való ellátását. Mindennek szemmel látható következménye pedig a hajhullás mértékének csökkenése és újbóli növekedése.

Nők és férfiak számára is külön termék ajánlott, mivel szervezetünk működése nem egyforma: a biotin,(nőiben) L-arginin és E-vitamin mellett fő összetevőként a férfiaknak készült hajhullás elleni készítmény koffeint is tartalmaz.

Ha a fejbőr megfázik, annak jele a viszketés, a bőr húzódásának érzése és a korpa. Magától a hajhullástól nem kell egyből megijedni, egy nap átlagosan 70-100 hajszálat veszítünk el természetes módon, ezek maradéktalanul pótlódnak is.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik