Élet-Stílus

„A pasim folyton csukott szemmel csinálja. Ez baj?”

A nők és a férfiak rengeteg dologban különböznek egymástól, és ez olykor súrlódásokra, vitákra adhatnak okot. Az egyik ilyen téma a tekintet kérdése, tévhitek élnek bennünk, kinek, hogyan kellene viselkednie csókolózás, szeretkezés közben, pedig egy reflexszerű cselekedetről van szó, ami tulajdonképpen segíti az intim pillanatokat. Ha kérdésed van, amire szeretnéd ha szexuálterapeuta szakértőtől kapnál választ, írd meg a timea.sereg@24.hu email címre!

28 éves vagyok, három éve vagyunk együtt a pasimmal. A kapcsolatunk elején, amikor szeretkeztünk, mindent látni akart, felkapcsolt lámpánál, napközben rengeteget voltunk együtt, és közben is folyton a szemeimet nézte, kereste a tekintetemet. Azt vettem észre, hogy egy ideje csak sötétben csináljuk, éjjel, félálomban, és rendszeresen csukva van a szeme. Engem ez idegesít, zavar, mert azt gondolom, hogy ő ilyenkor más nőkre gondol, és nem velem van. Legszívesebben kedvem lenne abbahagyni az egészet, és rászólni, hogy most már nyissa ki a szemét, és nézzen a szemembe, de persze nem teszem, hagyom, hogy vége legyen. Nekem így nem sok kedvem van hozzá. Mit tegyek? Szóljak neki, vagy sem?

Olvasói levelet kaptunk Virág nevű olvasónktól a csukott vagy nyitott szem témában, ez a nüansznyi dolog rengeteg nőben kétségeket ébreszt.

Jelent-e bármit is a csukott szem?

Miért csukják be a szemüket a férfiak szex közben? Miért nem csukják be a szemüket csókolózás közben? És a nők számára mit jelent, ha a férfi becsukja vagy nem csukja be a szemét az intim együttlétek közben? Közszájon kering, hogy ha a férfi becsukja a szemét csókolózás közben, akkor igazán szerelmes, de ha nyitva hagyja, akkor nem szerelmes. Ugyanígy sokan valamiért azt is szinte automatikusan feltételezik, hogyha szex közben csukva van a férfi szeme, akkor biztos, hogy más nőről fantáziál közben. Számos oka van annak, hogy mikor nyitja ki és csukja be valaki a szemét az intim pillanatok közben, és egyáltalán nem biztos, hogy ez rosszat jelent a partnerre nézve, sőt. Mindenkinek megvannak a maga szokásai, viselkedése szex közben, ez teljesen egyedi, hiszen minden egyes ember máshogyan szerelmeskedik.

Van, hogy a férfiak és a nők becsukják a szemüket szex közben pusztán azért, mert így szeretik. Bizalmi helyzetben hajlamosak erre az emberek, teljesen kizárva ezzel a környezetet. Ilyenkor egyszerűen elengedik magukat és pihenő állapotban vannak. A nők például orgazmus közben csukják be automatikusan a szemeiket, így összpontosítva az izgalomra.

Egyes férfiaknál is hasonló okok állhatnak a háttérben: lehetséges, hogy arra koncentrál, hogy megtartsa a merevedését, az is lehet, hogy a magömlése késleltetése miatt összpontosít. Meglehet viszont, hogy egyszerűen csak a látás kizárásával jobban élvezi a szexet. 

Az olvasó kérdésére válaszolva: nem szabad messzemenő következtetéseket levonni abból, ha azt látja, hogy a partnere csukott szemmel szeretkezik. Ha nagyon zavarja ez a szituáció, akkor egy felszabadult beszélgetés közben óvatosan felteheti a kérdést, onnan közelítve a témát, hogy kapcsolatuk hajnalán mennyire jó volt ez vagy az a szeretkezés, és dicsérettel jelezze, mennyire szereti, amikor úgy néz rá közben! Innen indítva pozitív hangvételű lesz a beszélgetés, és ez nagyon fontos, hiszen nekiszegezve a kérdést támadóan hathat, és elképzelhető, hogy elijeszti a továbbiaktól, hiszen egy önkéntelen, reflexszerű dologért hibáztatva érezheti magát. A pozitív visszajelzés elengedhetetlen a szexuális együttlétekben.

Az érzékszervek sokat segíthetnek az izgalom fokozásában, ha egyiket-másikat kizárjuk a szeretkezésből, a többi felerősödik, és kicsit máshogyan éljük meg a szerelmeskedést. A látás kizárásával érdemes játszadozni is olykor, ilyenkor a hallás és a tapintás felerősödnek, intenzívebb, izgalmasabb élményben lehet részünk.

A szemkontaktus kerülése a társadalmi helyzetekben elutasítást jelent a testbeszédben, gondoljunk csak arra, mennyire zavaró, amikor beszélünk valakihez, a szemébe nézünk, de ő folyton kerüli a tekintetünket. Intim helyzetben ez pont ellenkezőleg van: ha egy férfi becsukja a szemeit, nagy valószínűséggel fókuszál a történésekre, érzelmi jelen van, mélyebben, erőteljesebben éli meg az együttlétet. Ritka kivétel lehet, aki valóban azért zárja be a szemeit, mert másra gondol, de ez inkább egyéjszakás kalandoknál fordulhat elő, amikor érzelmileg nem igazán van jelen.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő Facebook-oldalán üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik