Élet-Stílus

Egy lépéssel közelebb a szemétmentes világhoz: itt az ehető reklámszatyor

"Öljük meg a műanyagot, mielőtt az öl meg minket!" – tartja a szatyrokat kiötlő cég, és tényleg ez az egyetlen esélyünk.

Az indiai EnviGreen növényi olajok és keményítő, burgonya, tápióka, kukorica és banán felhasználásával nyert folyadékból készülő táskákkal váltaná fel a nylonszatyrokat, melyeket használat után akár meg is ehetünk (na jó, a művelet előtt azért jó, ha megmossuk, ki tudja, hol járt az már előtte), de az sem gond, ha egyszerűen kidobjuk a kukába, hiszen anyagának köszönhetően az fél éven belül lebomlik, sőt, forrásban lévő vízbe téve tizenöt másodperc, szobahőmérsékletűbe áztatva pedig egy nap alatt szétfoszlik.

envigreen-bags3-600x800

A huszonöt éves Ashwath Hedge által alapított vállalat vezetői komolyan gondolják, hogy rövidesen nagy tételben gyártható alternatívát nyújthatnak a több indiai városban mára már betiltott szatyroknak, bár azokat áruk miatt egyébként sem engedheti meg már magának mindenki – ezek 5-15 rúpiába, azaz 20-60 forintba kerülnek, az egy főre jutó havi jövedelem pedig sokszor nem igazán lépi túl az ezer forintot.

envigreen-bags2

A táskákkal egyelőre két komoly gond adódott: elkészítésük a jelenlegi gyártási technológiával és alapanyagokkal mintegy 35 százalékkal magasabb, mint műanyag társaié, így a szegényekhez még kevésbé jutnának el, valamint az, hogy jelenleg mindössze havi ezer tonnányit képesek gyártani belőlük, ami akár egyetlen város termelésének (egyedül Bangeloréban havi 30 ezer tonnányi készül) is mindössze igen kis szeletét tudná pótolni.

A cég a jótékonyságra és a helyi erőforrások kihasználására is ügyel, így az alapanyagokat minden esetben szegény gazdálkodóktól vásárolják fel, később pedig akár magokkal is támogatják őket, hogy még könnyebben termelhessék meg a szükséges növényeket.

Az egymilliárdos népességszámot már évekkel ezelőtt túllépő Indiában egyébként minden nap 15 ezer tonnányi műanyaghulladék termelődik, de ezeknek alig kétharmadát gyűjtik össze, és dolgozzák fel, vagy hasznosítják újra.

A The Better India nyomán, fotó: Mohammad Ponir Hossain/NurPhoto/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik