A BMI testtömegindex használhatatlan
Ha eddig azt hitted, hogy király és legfőképp makk egészséges vagy csak mert a BMI indexed (kg/m2) 20 alatt van, akkor el kell szomorítanunk, mert úgy fest, nagyot tévedtél. De vigasztaljon, hogy nem csak te, hanem a táplálkozáskutatók is. Egy új tanulmány szerint ugyanis ez a mérés nem a legpontosabb mutatója az általános egészségi állapotnak.
Janet Tomiyama a tanulmány vezetője a rendelkezésre álló kardiometabolikus egészségügyi adatok (még pontosabb képe az általános egészségnek, ami méri a vérnyomást, a koleszterint, a vércukrot, vizsgálja az inzulin rezisztenciát, a vérzsírszintet, és a szervezetben előforduló gyulladásokat) alapján azt mondja,
A vajjal nincs nagy baj, a cukor a sátán gyermeke
Az elmúlt évek kétségkívül a zsírok nagy visszatérése volt. A TIME magazin közzétett egy anyagot arról, melyben azt hangsúlyozta, hogy a vaj jobb, mint a cukor, de rosszabb mint az olíva olaj, mármint egészségügyi szempontból. A New York Times pedig arról közölt leleplező cikket, hogy a hatvanas években a cukoripar hogyan fizette le a tudósokat, hogy a cukorról a zsírokra terelje a felelősséget a szívbetegségek kapcsán. Jelenleg az American Heart Association (béna fordításban Amerikai Szív Társaság) arra figyelmeztet, hogy a hozzáadott cukorban gazdag táplálkozás jelentősen megnöveli a szívhalál kockázatát. Ennyike.
Az áfonyalé nem gyógyítja a húgyúti fertőzéseket
A közhiedelemmel ellentétben, boltok polcain kacsingató áfonyalé teljesen hatástalan a húgyúti fertőzések megelőzésében. (Bár őszintén szólva nem tudjuk, ki gondolta, hogy hatásos…) Az áfonyában valóban vannak olyan vegyületek, amik segítenek a bakteriális fertőzések elkerülésében, de az áfonyalé nem tartalmazza ezeket megfelelően magas koncentrációban.
Az öt másodperces szabálynak annyi
Hát, már tényleg semmi sem szent?? Pedig annyira hittünk benne! A Rutgers egyetem kutatói különböző ételeket vizsgáltak többféle felületre leejtve, különböző időtartamban, egy másodperctől 5 percig. Bár a kísérlet eredményei nyíltan nem cáfolták az öt másodperces szabályt, de arra jutottak, hogy a nagyobb nedvességtartalmú élelmiszerek azonnal megfertőződnek bacilusokkal.