Tudomány

Súlyos jóslatok – drámai jelentés az elhízásról

kövér (Array)
kövér (Array)
Egy tanulmány szerint világszerte 641 millió elhízott ember él.

2025-re a Föld felnőtt lakosságának egyötöde elhízott lesz, ha a trend folytatódik. Ezt állapította meg egy frissen közzétett tanulmány, amely húszmillió felnőtt testtömegindexét (BMI) vizsgálta 186 országban. A globális felmérés elkészítésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és világszerte több mint 700 kutató vett részt. A Lancet folyóiratban publikált dolgozat szerint az elmúlt negyven évben drámaian nőtt az elhízottak aránya.

A 30-nál nagyobb testtömegindexszel rendelkezők száma 1975-ben világszerte 105 millió volt, 2014-re viszont elérte a 641 milliót. Tíz férfiból több mint egy és minden hetedik nő elhízott. A BMI megállapításához a kilóban megadott testsúlyt osztják el a méterben megadott testmagasság négyzetével. A 25 fölötti indexszám azt jelzi, hogy ez egyén túlsúlyos, a 30 fölötti az elhízást, a 40 fölötti a súlyos elhízást jelzi.

Majid Ezzati professzor, az Imperial College London tudósa arra figyelmeztetett, hogy világszerte soha nem látott mértéket ért el az elhízás. A súlyos elhízás már járvány, azt nem lehet vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, diabéteszkezeléssel, néhány plusz kerékpárúttal megállítani. A valódi eredményhez az egészséges élelmiszerek árát csökkenteni, az egészségtelenekét növelni, a cukrozott és magas feldolgozottságú élelmiszereket adóztatni kell.

A tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy a világ szegényebb felén viszont a túl alacsony testtömegindex okoz súlyos közegészségügyi problémát. Dél-Ázsiában a népesség csaknem negyede alultáplált. Közép- és Kelet-Afrikában a nők 12 százaléka, a férfiak 15 százaléka alultáplált. A szerzők szerint az elmúlt négy évtizedben az átlagos, életkorral korrigált BMI a férfiaknál 21,7-ről 24,2-re nőtt, a nőknél pedig 22,1-ről 24,4-re emelkedett.

A világ népessége minden évtizedben átlagosan 1,5 kilóval lett súlyosabb. A kutatók úgy vélik, ha a tendencia folytatódik, akkor 2025-re a férfiak 18 százaléka, a nők 21 százaléka elhízott lesz. A leggazdagabb országok lakosai közül a japán felnőtteknek a legalacsonyabb, az amerikaiaknak a legmagasabb a testtömegindexe. Kínában és az Egyesült Államokban több elhízott férfi és nő él, mint bármely más országban.

Európában a svájci nőknek és a boszniai férfiaknak a legalacsonyabb a BMI-je.  Világszerte 55 millió felnőtt – a férfiak 1 százaléka és a nők 2 százaléka – küzd súlyos elhízással, amely azt jelenti, hogy állapotuk olyan alapvető fizikai funkcióikat nehezíti meg, mint a lélegzés és a járás. Néhány napja lesújtó adatok láttak napvilágot a magyar helyzetről is, drasztikusan nőtt az elhízás gyakorisága az elmúlt negyven évben Magyarországon.

A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) elnöke a szervezet XVI. kongresszusán arról beszélt, hogy a férfiak 63, a nők 61 százaléka elhízott. Az  OECD-országokkal összehasonlítva Magyarországé volt a 3. legrosszabb hely egy 2014-es kimutatás szerint. Az elhízáshoz nagyban hozzájárul a mozgáshiányos életmód, az ülőmunka, a megnövekedett szénhidrátbevitel és az ételadagok növekedése.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik