Élet-Stílus

Fémmel vannak tele az ételeink

étel (étel, )
étel (étel, )

Hogyan kerülhetnek be ezek az ételeinkbe, milyen hatással vannak ezek az egészségünkre, és hogyan tehetünk a problémák ellen?

A fémek, mint amilyen a higany és az ólom, a természetben is megtalálhatóak, változó mennyiségben ugyan, de jelen vannak a talajban, a vízben, sőt a levegőben is. A termőtalajon, illetve a vízen keresztül az élelmiszereinkbe is bekerülhetnek, onnan pedig a szervezetünkbe juthatnak. Az emberi tevékenységeken keresztül is jelentős mennyiségű fémmaradvány kerülhet a környezetünkbe, onnan az élelmiszerekbe, majd pedig a testünkbe. Ráadásul ez sokkal gyakoribb lehet, mint azt gondoljuk.

Az ételekben található fémek az esetek nagy részében nem veszélyeztetik az egészségünket, sőt bizonyos fémek, így a vas vagy a réz elengedhetetlenek a szervezetünk megfelelő működéséhez. Azonban az idő előrehaladtával a fémek nagyobb koncentrációt érhetnek el a szervezetünkben, és ezek a felgyülemlett anyagok lassan “mérgezhetnek” és akár súlyos problémákat is okozhatnak. Melyek lehetnek ezek a problémák és mennyire veszélyeztetnek minket?


Kép forrása: Thinkstock

Egy 2013-as amerikai kutatás szerint az autista gyermekek szervezetében jóval több fémet, elsősorban ónt, ólmot és talliumot találtak, mint azoknak a gyerekeknek a szervezetében, akiknél nem diagnosztizálták ezt a betegséget. A szakemberek szerint ezek a fémek megzavarják a normális agyfejlődést és működést, de egyéb szerveinkre is hatással lehetnek. Bár további kutatásokra is szükség van a témával kapcsolatban, a szakemberek szerint a fémekkel való kapcsolat minimalizálása csökkentheti az autizmus tüneteit.

A nikkel jól ismert allergén, mely az arra érzékenyeknél bőrgyulladásos tüneteket okozhat, például a bőr viszketését, hámlását, kivörösödését. Nemcsak a nikkeltartalmú ékszerek vagy éppen a ruhákon található gombok okozhatnak problémát, de az ételek is. Bár viszonylag kis mennyiség található például a brokkoliban, a csirkemellben, a zöldbabban vagy a csokoládéban, ha éppen olyan a napi étrendünk, könnyen annyit fogyaszthatunk belőle, hogy az allergiás reakciót okozhat. A nikkel belekerülhet az ételeinkbe vagy az ivóvízbe a csöveken, a konzervdobozokon vagy éppen az edényeinken keresztül is.

Szeretné tudni, még milyen fémeket tartalmazhatnak az ételeink? Kíváncsi, mit tehet ezellen? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik