Emanuel Walter a Szász-Anhalt tartomány északi részén dolgozik egy erdészetben, és egészen egyedi módját választotta a fákat pusztító bogár elleni védekezésnek. Megeszi őket.
“Talán egzotikusan hangzik, de ez egy ősrégi német recept, a nagyszüleimtől is hallottam róla. A XX. század közepéig gyakran került májusi cserebogár a fazékba” – idézi az erdészt a Bors.
Emanuel Walter eltávolítja az állatok lábát és szárnyát, majd vajon megpirítja, végül csirkealaplében megfőzi őket. Ha ezzel kész, átpasszírozza a levest, és berántja, illetve tojás sárgájával sűríti. Az eredmény egy a földimogyoróhoz hasonló ízű fogás, némi fűszeres aromával.
A májusi cserebogár Magyarországon három, hidegebb vidékeken négy év alatt fejlődik ki a föld alatt, ennek megfelelően hazánkban háromévenként, április–májusban tömegesen rajzik. Az imágók lombos fák leveleit rágják, de csak alig 5-7 hétig élnek. Elsődleges szerepük a párosodás, amire általában az első-második héten kerítenek sort.
Csirkealaplébe