Élet-Stílus koronavírus

Félnünk kell az új vírustól?

sars (sars)
sars (sars)

Az új, SARS-hoz hasonló betegség miatt 18-an már meghaltak.

A legújabb koronavírust, amit 2012 őszén azonosítottak először, a szakemberek a SARS-hoz hasonlítják, ugyanis a tünetei szinte mindkettőnek ugyanazok: magas láz, nehézlégzés, esetleg tüdőgyulladás, veseelégtelenség.

A SARS-járvány, vagyis a súlyos, akut légzőszervi problémát okozó vírus 2003-ban söpört végig a bolygón. Akkor – a WHO adatai alapján – több mint 8096 ismert megbetegedést okozott, és 775 halálesetet. Ezzel szemben a Közép-Keletről származó új koronavírus – ami legfőképp abban különbözik a SARS-tól, hogy csak azonos fajok között terjed – egyelőre még csak kezdetleges stádiumban van, annak ellenére, hogy Szaúd-Arábiában, Jordániában, Németországban, sőt Angliában is több esetet találtak már.

A vírus könnyen terjed, elvégre egy szimpla tüsszentéssel vagy köhögéssel bárki bármelyik pillanatban elkaphatja, ám jó hír, hogy a testen kívül mindössze csak egy napig bírja.

A brit közegészségügy igyekszik mindenkit megnyugtatni, szerintük nagyon alacsony a kockázata annak, hogy járvány törjön ki, eddig ugyanis csak kevés betegnél mutatták ki a koronavírust.

Van gyógymód?

Az orvosok egyelőre nem tudják, hogyan kezeljék az újfajta betegséget, még védőoltás sincs. Ha valaki súlyos tüneteket észlel magán, vagyis nem kap levegőt, szorít a mellkasa, és ráadásul még a láza is magas, mindenképpen forduljon orvoshoz. A kórokozó terjedését úgy akadályozhatjuk meg , hogy elkerüljük azokat, akiken látványos tüneteket észlelünk (folyamatos tüsszentés, nehézlégzés). A hatóságok egyelőre nem vezettek még be utazási korlátozást, és addig nem is fognak, amíg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fel nem mérte a helyzetet.

Honnan jött?

A koronavírusok egyébként, bármilyen hihetetlen, nem teljesen újak, az emberre veszélyes fajtáját már 1960-ban kimutatták, de állatokat megbetegítő koronavírusról még ennél korábbról is vannak feljegyzések.  Hogy honnan származik a vírus pontosan, azt a szakemberek egyelőre még nem tudták megállapítani, sőt azt sem tudják, hogy ez egy már meglévő fertőzés, ami eddig csak az állatok között terjedt, vagy egy teljesen újonnan kialakult faj.

A vizsgálódások már zajlanak, a WHO szakértői a legtöbb esetet kimutató szaúdi kórházban vették szemügyre a körülményeket, így például a légszűrőket, ugyanis aggodalommal tölti el őket az a tény, hogy már Európában is kimutatták a vírust. Magyar fertőzöttről egyelőre még nincs hír.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik