Élet-Stílus

Mi is pontosan a rák?

labor(960x640)(1).jpg (tudósok, labor, )
labor(960x640)(1).jpg (tudósok, labor, )

Rendellenes sejtek mindennap keletkeznek testünkben, mégis sokáig egészségesen tudunk élni. Vajon hogyan lesz belőlük tumor?

Daganatképző sejtek bármely szöveti sejtből kialakulhatnak, ha mutagén (egy gén megváltozását okozó) hatásnak vannak kitéve, és valóban meg is történik a sejt DNS-ének mutációja. Természetesen a genetikai anyag nem minden változása vezet valóban tumoros elfajuláshoz, csak ha a DNS olyan pontjain történik, amelyeknek a sejtosztódás lezajlásában, szabályzásában döntő szerepe van. Rendszerint több tényező és több, a genetikai anyagban bekövetkező változás szükséges a daganatok kialakulásához.
A tumorkeletkezés leggyakoribb oka az emberi génállományban található, a növekedést szabályozó génekkel rokon, úgynevezett proto-onkogének aktiválódása. Ez vezet a szövetregeneráció során rendellenes utódsejt képzéséhez, a sejtcsoport elfajulásához.

Szervezetünkben nap mint nap – egyes adatok szerint napi mintegy ezer alkalommal – keletkezhetnek rendellenes sejtek, mégis nagyon ritka, hogy ezekből betegség fejlődik, mivel az immunrendszer sejtjei – a limfociták, NK- sejtek stb. – ezeket normálisan képesek felismerni és elpusztítani. Néha a sejteknek sikerül kibújniuk a szervezet ellenőrzőrendszerének felügyelete alól. Erre nagyobb az esély, ha az immunrendszer valamiért eleve gyengébb hatásfokkal működik. Ismert tény, hogy egyes betegségek (pl. AIDS) vagy immunszupresszív gyógyszerek szedése gyengítik az immunrendszert.

Jóindulatú vagy rosszindulatú?

A rendellenes működésű sejteket három nagy csoportba osztjuk:

A jóindulatú (benignus) tumor soha nem ad áttétet, a helyén marad, és a környező sejtektől, szövetektől saját kötőszövetes tokban elhatárolódva növekszik. Eltávolítása után a beteg maradéktalanul gyógyultnak tekinthető. Leggyakoribb képviselői a méh simaizom-tumorai, a miómák, egyes festékes bőrelváltozások, illetve a főleg a tarkón és háton található zsírtumorok. A jóindulatúság relatív fogalom. A növekvő daganat – például az agyban – a környező szövetek nyomásával, működésük befolyásolásával szóródás nélkül is számos problémát okozhat.

Ha kíváncsi, mi jellemzi a rosszindulatú tumorokat és mi az átmeneti tumort, kattintson ide.
Forrás:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik