A japánok hagyományos étele, a sushi ma már az egész világon nagy kedvenc. A köztudattal ellentétben elsősorban nem nyers hal – bár az is lehet benne – hanem főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri eredetű élelmiszerrel tálalnak.
A sushi amellett, hogy egy igazán különleges és finom csemege, értékes tápanyagforrás: alacsony a zsírtartalma, viszont bőven van benne fehérje és jód, illetve taurin is, ami csökkenti a koleszterinszintet és jó hatással van az érfalakra.
A hagyomány úgy tartja, hogy annak, aki igazán jó sushit szeretne enni, el kell mennie egészen Japánig. Nem kellett azonban ilyen messzire utaznia annak, aki a világ leghosszabb tekercsét szerette volna látni. Ezt ugyanis a közelmúltban az orosz Ekaterinburgban készítette 60 szakács.
A 1,5 tonna rizsből, 500 kiló uborkából és 14 ezer darab tengeri fűlapocskából készült Guinness-rekorder, lekörözte a korábbi, 2007-es csúcstartót, majd ezután jóllakatta a közönséget: összesen 60 ezer darab sushi lett belőle.