Élet-Stílus

Madárfajokat pusztíthat ki a madárinfluenza

Az Ázsiából nyugat és dél felé tartó madárinfluenza végleg kipusztíthat egyes, már évek óta igen ritkának számító madárfajokat Földünkről - vélekednek természetvédő szervezetek, amelyek egyetértenek: a vadmadarak tömeges leölése nem alkalmas eszköz a járvány megfékezésére.

Szakemberek attól tartanak, hogy a vadon élő madarak tömeges elpusztítása még szélesebb körben terjesztheti a vírust, mivel a megrettent madarak a fenyegetés hatására letérhetnek megszokott vonulási útvonalukról. Csehországban pánik tört ki: a falvakban az emberek elpusztítják a vonuló madarak fészkeit, így vélve megakadályozni azok visszatérését jövő tavasszal. Az emberi butaságnak számos faj eshet áldozatul.

A brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) szakvéleménye szerint különösen nagy veszélyt jelent a madárinfluenza, illetve az ellene vívott “harc” az alábbi fajokra: csíkosfejű nádiposzáta, borzas gödény, márványos réce, vékonycsőrű póli, kanalas partfutó. Ezek a fajok mind Szibériától délre vonulnak, s emiatt kapcsolatba kerülhetnek olyan madarakkal, amelyek szervezetében jelen van a halálos H5N1 vírus.

“A nevezett fajok egytől-egyig már veszélyeztetettnek számítanak. Egy újabb csapás, jelentse azt akár maga a vírus, akár arra irányuló balsikerű kísérletek, hogy irtással vessenek véget a hatóságok a járvány terjedésének, katasztrofális következményekkel járhat” – vélekedett Andy Evans, az RSPB szóvivője.

“A madárinfluenza a vékonycsőrű póli kihalását eredményezheti – jelentette ki a Wetlands International természetvédelmi szervezet képviselője, Ward Hagemeijer. – E fajból már mutatóba is alig akad néhány példány, s a madárinfluenza vírusa végleg beteheti a kaput.”

Ugyancsak nagy veszély leselkedik a Földközi-tenger déli partvidékén áttelelő tarvarjúra (amely nem énekes-, hanem gázlómadár) és a vörösnyakú lúdra. Utóbbit a Birdlife International is a sebezhető (vulnerable) állományú fajok között tartja számon. A fennmaradt 88 ezer példány zöme öt pihenőhelyen tölti a telet a Fekete-tenger mellékén.

“Azok a fajok, amelyeknek körében pusztít a vírus, aligha hurcolják azt nagy távolságra magukkal. Így a fertőzés forrását feltehetően inkább olyan faj képezheti, amelynek egyedei egyáltalán nem, vagy alig mutatják a betegség tüneteit – állítja Adrian Long, a Birdlife nagy-britanniai szóvivője. – Annak ismerete nélkül, hogy mely fajok képezik a fertőzés forrását, el sem lehet kezdeni egy gyérítési program tervezését.”

Csehországban pánik tört ki a madárinfluenzától érzett rettegés hatására: az ország számos vidékéről érkeztek hírek arról, hogy a falvakban az emberek elpusztítják a vonuló madarak fészkeit, így vélve megakadályozni azok visszatérését jövő tavasszal. A legtöbb esetben füsti és molnárfecskék fészkei esnek áldozatul az emberi butaságnak. Sokan hálót feszítenek ki az istállók amúgy üveg nélküli ablaknyílására, hogy megakadályozzák füsti fecskék beköltözését és fészkelését a helyiségekben – közölte Lucie Hosková, a Cseh Madártani Társaság szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik