Belföld

A budapesti háziorvosok közel fele még nem szerződött ügyeletre

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A háziorvosok csatlakozása, a szerződéskötés folyamatos, de a budapesti háziorvosok mintegy fele még nem tett eleget jogszabályi kötelezettségének – árulta el megkeresésünkre az Országos Mentőszolgálat, amely október 1-től már a fővárosban is felel a háziorvosi ügyelet megszervezéséért.

Az OMSZ-t azután kérdeztük meg, hogy a Magyar Orvosi Kamara pénteken levélben kereste meg Takács Péter egészségügyi államtitkárt, a mentőszolgálatot, valamint az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot a tapasztalt anomáliák miatt. Keczéry Attila, a MOK titkára lapunknak azt mondta, az egyik gond az, hogy lassan halad a háziorvosok szerződtetése. Mint ismert, az orvosoknak ahhoz, hogy ügyeletet vihessenek, szerződést kell kötniük a mentőszolgálattal.

Keczéry Attila zuglói háziorvos a napokban személyesen keresett fel két ügyeleti pontot. Az óbudai ügyeleten azt tapasztalta, hogy nemhogy két orvos, de mentőtiszt sincs az ügyeleten, ráadásul az egyetlen orvosnak folyamatosan beteghez kellett mennie, miközben az OMSZ azt ígérte a szerződő háziorvosoknak, hogy az ügyeleti pontról nem kell kijárniuk.

A másik ügyelet, ahova Keczéry Attila kilátogatott, a Hermina úti pont, ahol kiderült, hogy három kerület lakosságát is el kell látniuk az ügyelő orvosoknak, ez pedig 250 ezer ember ellátását jelenti ügyeleti időben. Az OMSZ, kérdésünkre, azt írta,

az új, betegközpontú ügyeleti rendszer nem a kerületi határokhoz, hanem a betegek szükségleteihez igazodik. A beteg bármelyik ügyeleti ellátóhelyen ellátást kap. Ez az új rendszer egyik fontos előnye.

Azt is írták, hogy 24 óra alatt a Hermina úti ügyeleti ponton október 5-én, szombaton 19 beteget, október 6-án, vasárnap 19 beteget, 12-én, szombaton 17 beteget, míg 13-án, vasárnap 10 beteget kellett ellátni, ami azt jelenti, hogy az átlagos óránkénti betegforgalom 1 beteg/óra alatt maradt.

Arra a kérdésünkre, hogy hány orvosnak kell tartózkodnia az ügyeleti pontokon, a mentőszolgálat azt írta, valamennyi ügyeleti ponton folyamatosan figyelik és elemzik a betegforgalmat.

Amennyiben valamely ügyeleti ponton szükséges, a betegszámhoz igazítjuk, ha kell, megnöveljük az ellátók számát

– írták.

Kapcsolódó
Számháború: hány budapesti háziorvos praktizál, és közülük kik fognak ügyelni?
Kevesebb mint egy héttel az új ügyeleti rendszer indulása előtt még arról is vita van, hogy hány alapellátó orvos praktizál a fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik