Belföld

Karácsony Gergely nem jelöl főpolgármester-helyettest a közgyűlés alakuló ülésén

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Más lesz a politika a fővárosi közgyűlésben, hiszen mostantól nem a kerületi polgármesterekből áll a testület – közölte Karácsony Gergely főpolgármester, aki a közgyűlés termében tartott rendkívüli sajtótájékoztatót kedd délután.

Karácsony elmondta, hogy a közgyűlési tagokkal való megbeszélések után az látszik: egyik főpolgármester-jelöltnek sincs meg a 17 fős szavazattöbbsége, akikkel ő maga együtt tudna vagy akarna dolgozni. Éppen ezért

Karácsony a pénteki alakuló ülésen nem tesz javaslatot arra, hogy ki legyen a helyettese.

„Szerettem volna békejobbot nyújtani egykor riválisomnak, Vitézy Dávidnak. De nem tudok békejobbot nyújtani, ha levágják a jobb kezemet” – mondta Karácsony, utalva arra, hogy Vitézy mellett megtartotta volna jelenlegi helyettesét, Kiss Ambrust is, ezt azonban a Tisza Párt elutasította. Karácsony a minap közölte, hogy Kiss ugyanazokat a feladatokat fogja ellátni, mint eddig, csak nem főpolgármester-helyettesként, hanem egy most létrehozott, új pozícióban, a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatójaként.

Újságírói kérdésre a főpolgármester elmondta, hogy amennyiben a közgyűlés nem tud a tagjai közül legalább egy alpolgármestert választani, akkor a kormányhivatal nevezhet ki egyet, amire szerinte nagyjából fél év múlva kerülhet sor.

A fővárosi cégvezetők személyéről, akik pályázati úton jelentkezhettek a feladatra, szintén nem döntenek az alakuló ülésen, közölte Karácsony, aki azt javasolta, hogy az alakuló ülésén azokra a problémákra koncentráljanak, melyeket meg tudnak oldani.

A második ciklusát kezdő főpolgármester elmondta azt is, örül annak, hogy az egyik legnagyobb frakciót adó Tisza képviselői tanácsnoki pozíciókra jelentkeznek, ám azt csak átmenetileg tudja elfogadni, hogy a párt nem javasol főpolgármester-helyettest a tagjai közül. A tiszások mellett Karácsony a többi párt képviselőit is várja a tanácsnoki pozíciókba.

Karácsony az alakuló ülésen a szervezeti és működési szabályzat módosítására is javaslatot tesz.

Ennek részeként a fővárosi képviselők előbb megkapják az előterjesztéseket, a közgyűlés tagjai hosszabban kifejthetik a véleményüket az üléseken, bővítik a fővárosi frakciók munkáját segítő munkatársak számát. Növelni fogják a képviselők tiszteletdíját is, amit szerinte az indokol, hogy a közgyűlés eddig polgármesterekből állt, akiknek volt polgármesteri fizetésük is, ám a mostani ciklusban főállású képviselőkből áll majd a testület. Karácsony javaslata szerint a főpolgármesteri jogkörök nagy részét bizottságokba delegálják, melyeknek így több lehetőségük lesz arra, hogy a fővárosi döntéshozatalt befolyásolják. A bizottsági helyeket a frakciók olyan arányban töltik fel, amekkora súllyal a közgyűlésben jelen vannak.

Karácsony két főpolgármesteri jogkört megtart. Az egyik ilyen, hogy két közgyűlési ülés között, a testület nevében a főpolgármester egy személyben eljárhat, a másik pedig a fővárosi cégvezetők munkáltatói joga. „Ha valahol nem nyírják le a füvet, nem szedik fel a szemetet, az én anyukámat szidják” – mondta.

Karácsony közölte, hogy a péntekin kívül még októberben lesz egy rendes közgyűlés is, ahol el kell kezdeni az érdemi munkát, hiszen már szakmai előterjesztések vannak az asztalon.

Azt javaslom, hogy mielőtt az indulatok elszabadulnának, kezdjük el a közös munkát. Hátha a munkaterápia meghozza a bizalmat

– üzente Karácsony.

Frissítünk!

Közzétették a pénteki ülés javaslatait. Karácsony Gergely öt javaslatot terjeszt elő (szmsz-módosítás, hajléktalanellátó rendszer módosítása, díszpolgári cím), Kovács Gergely hármat (állatvédelem, átláthatóság), Vitézy Dávid pedig egyet (BKK-rendészet).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik