Belföld

A magyar kormány azt állítja, nem áll kapcsolatban a Libanonban felrobbant csipogók miatt gyanúba került budapesti céggel

Houssam Shbaro / ANADOLU / Anadolu via AFP
Egy mentőautó érkezik a helyszínre a csipogók robbanása után, és kórházba szállítja a sérülteket a libanoni Bejrútban 2024. szeptember 17-én.
Houssam Shbaro / ANADOLU / Anadolu via AFP
Egy mentőautó érkezik a helyszínre a csipogók robbanása után, és kórházba szállítja a sérülteket a libanoni Bejrútban 2024. szeptember 17-én.

Kovács Zoltán: Az érintett cégnek nincs magyarországi gyártó- és telephelye

Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár cikkünk megjelenése után nem sokkal a Facebookján azt írta:

 

„A magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, nincs magyarországi gyártó- és telephelye, a bejelentett címen egy fő cégvezetője van, a hivatkozott eszközök pedig sohasem jártak Magyarországon.”

 

Közölte azt is, hogy a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok valamennyi érintett nemzetközi partnerszolgálattal és társszervezettel együttműködne, tovább, hogy az ügynek nincs nemzetbiztonsági kockázata hazánkra nézve.

Semmilyen megbízást nem kapott a magyar kormánytól az a Budapesten működő cég, a BAC Consulting Kft., amely a Hezbollah fegyveresei által használt, kedden Libanon-szerte felrobbantott személyi hívókat gyárthatta – közölte a magyar kormány a 24.hu-val.

Magyarországon vállalkozási szabadság van. Az említett cég a magyar kormánytól semmilyen megbízást nem kapott semmire, és a kormánytól nem kért engedélyt semmire. A cég magánvállalkozásként működik

– közölték lapunkkal, ám arra, hogy a magyar kormány foglalkozik-e az üggyel bármilyen minőségben, illetőleg, hogy kaptak-e jelzést külföldről a céget illetően, a válaszban nem tértek ki.

Ahogy azt lapunk is megírta, kedden egyszerre több helyen robbantak fel a Hezbollah tagjai által kommunikációra használt személyi hívók, aminek következtében legkevesebb 11 ember, köztük egy gyerek meghalt és csaknem háromezren megsebesültek. A Hezbollah Izraelt hibáztatja az akciókért, de szakértők és a Reuters hírügynökség is azt állítja, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad állhat mögötte, miután sikerült robbanóanyagot elhelyeznie a személyi hívókban. Az egyelőre nem derült ki, hogyan és mikor került a majdnem háromezer eszközbe a kedden aktivált robbanóanyag.

A BAC Consulting Kft. ügyvezető-tulajdonosa azt nyilatkozta, nem ők gyártották a csipogókat, mindössze közvetítők voltak. Azonban a tajvani cég, melynek márkajelzése szerepelt a Libanonban felrobbant csipogókon, közölte: az eszközökön engedélyezték ugyan az ő márkanevük használatát, de azokat egy budapesti székhelyű cég, a BAC gyártotta. „A termékek tervezése és gyártása kizárólag a BAC felelőssége” – állt a tajvani cég szerdán kiadott közleményében.

Kapcsolódó
Budapesti cég gyártotta a Libanonban felrobbant csipogókat
Az eredetileg a tajvani Gold Apollo által gyártott eszközöket a társaság szerint a zuglói székhelyű BAC Consulting Kft. gyártotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik