Belföld

László Imre: Az emberek túlnyomó többségének nem kell a kereszt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az emberek túlnyomó többsége arra jutott, hogy nem kell a kereszt a Szabadság-szobor talapzatára – közölte hétfőn László Imre újbudai polgármester a véleménynyilvánítás céljából indított, nem hivatalos közösségi szavazás eredményére hivatkozva.

A polgármester emlékeztetett: a keresztet állítani tervező Várkapitányság azt állítja, figyelemmel kíséri az emberek véleményét, közölték ugyanakkor azt is, hogy az ő véleményük a témában változatlan. Ez László Imre szerint azt jelenti, hogy a szándék a kereszt kihelyezésére változatlan.

Az UNESCO-örökséget egy párt döntése alapján megváltoztatni szerinte erős túlzás, és végső soron illene figyelembe venni a Szabadság-szobrot alkotó Kisfaludi Strobl Zsigmond (a szobor alkotója) örököseinek véleményét is, akik – mint felidézte – tiltakoztak a kereszt elhelyezése ellen.

A témában indított közösségi szavazásról a polgármester elmondta: „a mai napig mintegy hétezer ember mondta el a véleményét”. Videóüzenetében az eredményeket is ismertette: eszerint

  • a válaszadók 15 százaléka javasolta a kereszt elhelyezését,
  • 85 százalékuk pedig tiltakozott ellene.

László Imre hozzátette úgy gondolja, hogy a döntéseikért a választóknak tartoznak felelősséggel, ezért „illene ennek a 85 százaléknyi embernek a véleményét tudomásul venni, és a döntést ennek megfelelően meghozni”. A polgármester a videóüzenete mellé mások mellett azt írta:

minden olyan kezdeményezést támogatok, amely megvédi a szobrot.

Augusztus közepén a hvg.hu írta meg először a birtokába került – majd időközben a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán is  megjelenő – látványtervre hivatkozva, hogy hatalmas kereszt kerülhet a Szabadság-szobor talapzatára a Citadella több mint 20 milliárd forintból megvalósuló felújítása keretében. A terv széles körben váltott ki tiltakozást, jóllehet – főként a kormány környezetéből – többen támogatólag is felléptek az elképzelés mellett.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetése, illetve más művészek, közéleti szereplők és tudósok népszavazási kezdeményezést is benyújtottak a Fővárosi Közgyűléshez, hogy megakadályozzák a keresztet elhelyezését a Szabadság-szobor talapzatán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik