Belföld

„A hatalom a kifárasztásunkra játszik” – a budapesti Madách gimnázium kirúgott igazgatójáért tüntettek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A tanév első napján este hat órás kezdéssel tüntetést hívtak össze a VII. kerületi Madách Imre Gimnázium diákjai a Belügyminisztérium (BM) elé. Az utcára vonulók az ellen tiltakoznak, hogy a Pintér Sándor vezette tárca azonnali hatállyal felmentette Mészáros Csabát, aki 24 éven át szolgált az iskola igazgatójaként.

A kezdésre odaérkező résztvevőket az előző évek oktatási mozgalmának elengedhetetlen himnusza, a Carson Comától a Feldobom a követ fogadta, a fejek fölött pedig a Pedagósok Szakszervezetének zászlaja, a diáktüntetések logójaként híressé vált körbe foglalt felkiáltójel, és például egy „Kiállunk egymásért” feliratú molinó is magasodott.

Azért vagyunk itt, hogy ne tűrjük azt, ami a mi iskolánkkal, a Madáchcsal, és a közoktatással rendszerszinten történik. A mi telefonunkat nem fogják elvenni, a Madách előre megy, és nem hátra

– jelentette ki az első felszólaló, a gimnázium egyik diákja. Feltette azt a költői kérdést is, miszerint az rendben van-e, hogy a Hír TV műsorában Bencsik Andrásék azt üzenik az ország kilencedik legjobb gimnáziumának, hogy csesszék meg.

Ezután a tömeg elcsendesült, a Madách diákkórusa következett, akik elénekelték többek között a Szózatot is.

A következő percekben a színpadon a gimnázium egy volt diákja arról beszélt, hogy az igazságtalansággal szemben gyűltek ma itt össze az emberek. „Mészi az egész pályája alatt azt tanította, hogy mindenkinek a véleményét vegyük figyelembe.”

Megérti, hogy a mai digitális világban nehezebben figyelnek oda a diákok, de szerinte az idősebb generációnak is meg kell értenie, hogy ők ebben a digitális világban nőttek fel, nekik ez a természetes. Azt viszont nem tudja megérteni, hogy az órákon kívül, egymás között, a családjukkal miért ne kommunikálhatnak, vagy hogy a BM miért rombolja folyamatosan az oktatás minőségét ilyen átgondolatlan jogszabályokkal. Nem érti azt sem, hogy miért rúgtak ki egy emberileg mindig kifogástalan igazgatót három nappal azelőtt, hogy a vonatkozó rendelet életbe lépne.

Miért a legjószívűbb emberekkel történnek ilyen dolgok

– kérdezte.

Varga Jennifer / 24.hu

Iványi Júlia, a a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium vezetője az este előtt azon gondolkodott, hogy mivel kezdje a beszédét. Például kezdje azzal, hogy hogyan verték szét és zárták be az Oltalom Egyesület tanító intézményeit? Vagy szidja azokat a kormánybiztosokat, akik fekete kocsival sietnek elmondani a szülőknek, hogy holnaptól a gyerekeknek nincs iskolája?

Szerinte inkább arról érdemes beszélni, hogy mindig van választás. Wesley Jánost idézte:

Tegyél meg minden jót, ami tőled telik.

Ez azt jelenti például a valóságban, hogy igazgatóként szembeszáll azokkal a szabályokkal, amik nem szolgálják a gyerekeket és a kreativitásukat. Vagy ha diák vagy, akkor azt, hogy lázadj az igazságtalansággal szemben, ami miatt emberek veszítik el hivatásukat. Szülőként pedig az, hogy kiállj ebben a gyereked mellett. Szerinte fontos, hogy ne csak online, hanem személyesen is kiálljunk az igazságért. Vagy „ha olyan szerencsétlen vagy, hogy egy ilyen elnyomó rendszerben belügyminiszter vagy, tedd le a kocsikulcsot, tollat, az értesítőket, és harcolj az elesettekért” – üzent Pintérnek.

Varga Jennifer / 24.hu

Berta Beáta és Pilz Olivér a Tanítanék Mozgalom képviseletében szólaltak fel. Berta történelemórába kezdett, Pilz ironikusan megkérte az embereket, hogy ezért az előtte lévő dobozba mindenki tegye bele az elektronikus eszközeit. Erre a tömeg nevetésben tört ki.

A két tanár végigvette az utóbbi évek oktatási mozgalmának eseményeit, onnan, hogy 2022-ben kezdődött a tanárok polgári engedetlenségi mozgalma, folytatva a bosszútörvény meghozásán keresztül, a kialakuló igazgatóhiányon át addig, hogy bezárják a Wesley iskoláit és most kirúgták Mészárost egy kigondolatlan törvény miatt.

Mi a tanulság ebből, ez már fáj eléggé? (…) az ember azért lesz ellenálló, mert a rendszer elérte a szakmáját, a családját, az értékrendszerét. A szolidaritás egy önvédelmi eszköz is, amikor az embereket sorra eléri a hatalom úthengere

– mondta Berta.

Pilz kijelentette, követelik Mészáros menesztésének visszavonását, különben „még találkozni fogunk ősszel”.

A Tanítanék vasárnap elkezdett üzeneteket gyűjteni az elbocsátott igazgatónak országszerte, és 38 oldalnyi szöveg már össze is gyűlt. A diákok felolvastak néhányat a beérkezett levelekből. Brigitta azt írta, hogy példaértékűnek tartja a tantestület, a diákok és a szülők egységes kiállását, Hajnalka azt üzente, hogy „mellettetek állunk vidéken”. Klára pedig azt írta, hogy a tüntetőkkel van, azokkal, akik ésszel, és nem erőszakkal akarják megoldani a problémákat. János annyit tanácsolt, hogy álljanak ki az igazukért, és ne féljenek.

Varga Jennifer / 24.hu

Dukán András Ferenc, a Madách volt matematikatanára (és a Momentum oktatáspolitikusa – a szerk.) arról beszélt, hogy őt a tankerület azért küldte el egy évvel ezelőtt az ukrajnai háborúról hozott rendeletre hivatkozva, mert a kirúgott kollégái rehabilitációjáért polgári engedetlenségbe kezdett. Szerinte a mobiltiltás is ilyen kamu ürügy Mészáros Csaba, az ország egyik legjobb igazgatójának elbocsátására is.

Ő már vendéglátósként, de továbbra is küzdeni fog azért, hogy olyan befogadó oktatás legyen egyszer az országban, amilyenben ő is tanár lehet.

Mindenki tegye, amit megtehet, mert csak a cselekvés fog változást hozni

– mondta. Kitért arra, hogy a mai állampárt okosabb, mint 20. századi elődei, nem fogják rendőrök elvinni, de tökéletes a félelem rendszerének fenntartására. Szerinte az iskolaigazgatók pártállami logika szerinti leváltása a magyar jogállam elpusztítása.

A hatalom a kifárasztásunkra játszik, és már sokan fáradtak vagyunk, így csendben próbálunk továbbmenni. Ilyenkor nézzetek körül és lássátok a diákjainkat, akik kiállnak azért, amiben hiszünk. Van utánpótlás, van új erő.

A matematikatanár ezen a ponton a könnyeivel kezdett küzdeni, amire valaki bekiabálta, hogy segítünk, majd a tömeg hosszan skandálta: „mocskos Fidesz”.

„A feladat nagyon nehéz, és nagyon könnyű: minden nap meg kell tennünk, amit jónak hiszünk”, tette hozzá, majd a tömeg a diákok vezetésével az „Itt állok, mást nem tehetek” Luther Márton-i mondatot kezdte tapsolva skandálni az elérzékenyült beszélőnek.

Varga Jennifer / 24.hu

Egy Madáchos diák szülője felszólalásában felvetette, hogy az ország összes rendszerszintű problémáját tekintve kiírhatnánk az országhatárra, hogy

Beleszárábia

ha már úgy is „kelet felé fordítjuk arcunkat”. Maruzsa Zoltán pedig lehetne oktatás lezüllesztéséért felelős államtitkár szerinte. A szülő ezután számon kérte a többi igazgató, tantestület és szülők százezreinek szolidaritását, azt kérdezve: „Hol vannak?”

A következő felszólaló egy jelenleg is a gimnáziumba járó tanuló volt, aki szerint a mobiltiltási rendelet csak a gyerekek hazudozását — mert mindenkinél lesz egy második telefon — a tanárok fáradtságát — mert nem tudnak felelősséget vállalni az eszközökért — és „a nép lehető legbutábban tartását” fogja elérni, mert „ugye a központi tantervben minden benne van, amit a világról tudni kell”. Végezetül egyet kért mindenkitől:

Ne féljetek.

„Egy olyan világban élünk, ahol három évesen tabletről nézzük a Bogyó és Babócát, és szeretjük vagy sem, a napjaink nagy részét az internetezés teszi ki. Egy telefon olyan dolgokra képes, amiről egy tankönyv álmodni se képes” – mondta egy idén végzett diák.  Ők rendszeresen használták az órákon a telefont, hogy a központi tankönyvből hiányzó verseket olvassák, de például 2018 óta csak a Kréta rendszerből tudják megnézni az órarendjüket is. Mint mondta, ahogy egy füzetet is lehet a padtársunkkal való amőbázásra használni, úgy egy telefon is ezer dologra jó.

Elmesélte, hogy Mészáros Csaba egy elképesztően lelkes töritanár, és tulajdonképpen neki köszönheti, hogy talált magának életutat. “Köszönöm tanár úr” — mondta, majd a tömeg hosszú tapsban tört ki. Ezután arról beszélt, hogy jelenleg a Hollandiába távozott madáchosok is szolidaritási akciót tartanak Hágában a magyar nagykövetségnél, még akkor is, ha ők soha többet nem fognak visszajönni ebbe az országba.

Ezek után a beszélő arra kérte a tüntetőket, hogy vegyék elő a telefonjukat, hogy az iskola énekkarával együtt el tudják énekelni a Mészáros Csaba szívének kedves népdalt, a Szól a kakas márt.

Varga Jennifer / 24.hu

Az éneklés után a gimnázium tanári kara felment a színpadra, akiknek a demonstrálók kitartó taps kíséretében skandálták a kirúgott tanáruk által is idézett lutheri mondatot.

“Tudhatjuk, hogy ennek a tüntetésnek ebben a rendszerben milyen következményei lehetnek. A legfontosabb, hogy beszéljünk arról, ami történik. Ezt ma megtettük” — zárták a beszédek sorát. Ezután az egyik diák bejelentette, hogy a tüntetésnek ezzel vége, a hangszórókból felcsendült a Mi vagyunk a grund, az évek óta tartó tanár-diák mozgalom dala, a tömeg pedig telefonját a magasba tartva énekelte azt a gimnázium tanulóival.

Előzmények

Mészárost azután rúgták ki, hogy a sajtóban is megjelent: az iskolai mobilhasználatot tiltó kormányrendelet ellenére a Madáchban nem veszik el a telefonokat a diákoktól tanítás előtt. „Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás” – írta a tantestület a döntésről. Hétfőn a gimnázium jelenlegi és volt tanulói, tanárai luther mártoni mottóval és Cicerót idézve egy „tanév-nemnyitó” demonstrációt is tartottak volt igazgatójuk mellett iskolakezdés előtt.

Mészáros Csabáért tartottak már egy spontán tiltakozást a kirúgása napján is. A tantestület elfogadhatatlannak, megdöbbentőnek és felindítónak tartja az intézményvezető felmentését. Ő maga Luther Mártont idézve azt írta a történtekről, hogy azt tette, amit tennie kellett. A pedagógus-szakszervezetek már korábban kijelentették, hogy jogsértőnek tartják az igazgató felmentését. A BM pedig tagadta, hogy Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár a nemrég Mészárossal folytatott egyeztetése alapján a menesztés előtt tisztában lett volna azzal, hogy a Madáchban nem tervezik elvenni a tanulóktól a mobiltelefonjaikat.

Az iskolákban életbe lépő mobiltiltás első napján szerzett, az összeszerelésre váró szekrénytől a karcolás elleni zokniig terjedő tapasztalatokról ebben a cikkben írtunk. A tanévkezdésre tekintettel hosszan beszélgettünk egy oktatáskutatóval is, többek között arról, hogy 15 ezer pedagógus hiányozhat a közoktatásból, ami a kormány figyelemelterelése ellenére drámai hatással van a rendszerre.

Kapcsolódó
Radó Péter: Nyilvánvaló, hogy komoly dráma van, ami erősen hat az oktatás minőségére
A rendszer úgy van kitalálva, hogy a pedagógushiányt lényegében elfedje – mondta az oktatáskutató a 24.hu kérdésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik