Belföld

A börtönből is felügyelheti a BKK-t a letartóztatott óbudai alpolgármester – őszig biztosan nem hívják vissza

Bruzák Noémi / MTI
Középen Czeglédy Gergő
Bruzák Noémi / MTI
Középen Czeglédy Gergő

A múlt héten számoltunk be róla, hogy letartóztatták Óbuda MSZP-s alpolgármesterét az önkormányzatot érintő korrupciós üggyel összefüggésben. Czeglédy Gergő a gyanú szerint százmillió forint kenőpénzt vett át, az ügyében eljáró nyomozási bíró pedig elrendelte a minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított alpolgármester egyhónapos letartóztatását.

Czeglédy alpolgármesteri posztja mellett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottsági tagja, így a feladatai közé tartozik a fővárosi közlekedési közszolgáltató vállalat törvényességi ellenőrzése is. Mivel ez a feladat a rácsok mögül meglehetősen nehezen végezhető, megkerestük a Főpolgármesteri Hivatalt arról érdeklődve, visszahívják-e a posztról a bebörtönzött szocialista politikust.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya lakonikusan azt közölte:

Tájékoztatjuk, hogy a Fővárosi Közgyűlés nyári hónapokban nem tart ülést.

Tehát – mivel nyár van – a közgyűlés egyelőre biztosan nem hívja vissza a posztról Czeglédyt, függetlenül attól, hogy az alpolgármester letartóztatását meghosszabbítják-e majd 30 nap elteltével.

A Czeglédyt is érintő korrupciós ügynek már tíz gyanúsítottja van. A Központi Nyomozó Főügyészség múlt kedden több helyszínen, köztük a III. kerületi önkormányzat épületében végeztek kutatást és lefoglalást. Az ügyben gyanúsítottként hallgatták ki az alpolgármester mellett az egyik önkormányzati cégnek a vezetőjét is. A gyanúsítás szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A nyomozók szerint a vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

Czeglédy Gergőt a június 9-ei önkormányzati választáson újra egyéni képviselővé választották Óbudán, vagyis októberben újabb ötéves mandátuma kezdődhet meg. A szabályozás alapján az önkormányzati képviselő akkor veszíti el a megbízatását, ha egy évig nem jelenik meg a testületi ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik