Élő Belföld

Magyar Péter: Bevezetjük a minimálnyugdíjat, visszahozzuk a katát, leállítjuk a gazdasági migránsok betelepítését

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
  • Ígéretekkel zárult Magyar Péter június 8-ai tüntetése a Hősök terén, Budapesten.
  • Nemcsak Magyar mondott beszédet, előtte a színpadra lépett Jordán Tamás, Nagy Ervin, Tarr Zoltán, Bálint András és Bujdosó Andrea is.
  • Csézy és Rost Andrea énekléssel járult hozzá az eseményhez.
  • Thuróczy Szabolcs pedig elszavalta a Szózatot.
  • Több zenés produkciót is láthattunk, hegedűn és zongorán is játszottak a színpadon.
  • A fellépők között bemutatták Lendvai Józsefet is, aki múlt héten részt vett a Békemeneten, de aztán Magyar Péter eseményére is ellátogatott egy „No war” feliratú táblával.
  • Szinte nem volt olyan beszéd, amit ne zavartak volna meg azzal, hogy valakihez orvost kellett hívni.

A közvetítésünket alább olvashatják.

Magyar Péter: nem lesz elég a fotelben ücsörögni

Mindenki tegye fel magában a kérdést. Mit tehetek a hazámért, mit tehetek a változásért? A megoldást ne csak tőlem várjátok. Ha mindenki külön-külön megmozdul, akkor lesz változás. (…) Nem lesz elég a fotelben ücsörögni

– mondja Magyar Péter abban a beszédében, amit a színpad átrendezése közben játszanak le a helyszínen.

Tisza EP-képviselője: Ma nőnek lenni Magyarországon hátrányt jelen

Bujdosó Andrea, a Tisza Párt EP-képviselője váltja Rost Andreát a színpadon. Ígéri, rövid lesz, mert nagyon meleg van, szóval már nem tart sokáig a program. „Hazánk és gyermekeink jövője érdekében” van ma itt, közben megint orvosra van szükség a tömegben.

Hittünk egy olyan hazában, ahol a tehetség és a tudás, a szorgalom és a jellem alapján ítélik meg az embert. Egy olyan országban, ahol a rászorulók és a hátrányos helyzetből indulók valódi támogatást és esélyt kapnak

– mondja felszólalásában. „Eltelt húsz év: a hit megmaradt. De a tények változásért kiáltanak. Ma nőnek lenni Magyarországon hátrányt jelent a jövedelmekben, a politikai, társadalmi és gazdasági döntés területén is. A nőknek egy teljes nappal kéne többet dolgozniuk hetente, hogy ugyanazt a jövedelmet kapják, mint a férfiak.”

Bujdosó szerint a politikai döntésekben teljesen kiszorulnak a nők hazánkban, a Tisza viszont azt vallja, hogy nők és férfiak együtt tudnak jól dönteni a jövőről. Az ország akkor lesz boldog, ha minden állampolgára értékesnek érzi magát, húzza alá.

Ti már érzitek és tudjátok, hogy az összefogásnak és a reménynek felszabadító ereje van.

Tarr: Ne féljetek, van remény!

Ti vagytok a hősök, ez a ti teretek – mondja a tömegnek Tarr, ezért mindenkit arra kért, hogy holnap menjen el szavazni, és keresse meg a tiszás jelöltet a szavazó lapon, illetve hívják azokat is, akik nincsenek jelen a tüntetésen.

Ne féljetek, van remény, van reménység! Nem félünk. Éljen Magyarország, éljenek a hősök!

– zárja a felszólalását.

Adrián Zoltán / 24.hu

Tarr Zoltán: Szomorú, hogy a valóság arról szól, hogy haza vagy haladás

Rost Andrea után Tarr Zoltán, Tisza Párt EP-listáján szereplő református lelkész a színpadon, aki úgy köszönti a tömeget:

tisztelet és szabadság.

Azért vagyunk itt, mert reménység, bizakodás és erő van bennünk, hogy legyen és lesz változás, fogalmaz. Nem félünk, skandálja a tömeggel.

Nagyon jó érzés magyarnak lenni, a nemzeti színű szalagot magunkra fűzni és mosolyogva, bátorítóan egymásra nézni. Ezt az örömöt, és ezt a felszabadultságot érezhettük az elmúlt hetekben az országjárás és minden egyes találkozás során. Ez az az érzés, amit szeretnénk ebben az országban elérni, szemben a szomorú, feszült és másokat kizáró kiállásokkal.

Tarr ezt követően arról beszél, hogy a Tisza egy árkot betemető közösség, akiknek fontos a valódi, egymást meghallgató párbeszéd, akik nem nevetik ki azokat, akiknek más a véleménye. Olyan nemzetet építenének, akik büszkeséggel van jelen Európa népei között.

Szomorú, hogy a valóság inkább arról szól, hogy haza vagy haladás.

A Tisza hiszi, hogy ez a „vagy” végre „és”-re cserélhető.

Ismét orvosért kiáltottak – már négy ember lett rosszul

Az előbb a Pécel táblánál lett rosszul valaki, most a Debrecen feliratnál.

Mire ezt leírtam, egy harmadik ember is rosszul lett, a Műcsarnokhoz kértek szakmai segítséget.

„Orvost a Műcsarnokhoz… és orvosokat a kórházakba is!” – hangzott el Tarr Zoltán beszédében.

Mire ezt leírtam, egy negyedik ember is rosszul lett, most a jelzőlámpánál.

Mohos Márton / 24.hu

Rost Andrea elnézést kért a napszemüvege miatt

„Elnézést, hogy rajtam van, csak nagyon süt a szemembe a nap. De majd eladom jó pár millió forintért!” – tette hozzá viccből arra utalva, hogy Magyar Péter napszemüvegét korábban licitre bocsátották és a beérkezett pénzt jótékonyságra fordították.

Rost Andrea: Békét akarunk

Rost Andrea két dalt is hozott, elsőként Dvořák Újvilág-szimfóniáját adja elő. Az operaénekes azt mondja, olyan dalt hozott, ami egy béke dal, mert

mi beszéljünk a békéről. Mi békét akarunk.

A tömeg válaszul szintén azt skandálja, hogy „békét akarunk”. A dal egy részében a közönség segítségét kéri.

Békementről a Tiszához

A színpadon Magyar Péter. Nagyon sok tanácsot kaptak az elmúlt hetekben az országjáráson, mondja, mindennap előfordult, hogy fideszesek hozták a tagkártyáikat, legalább kettőt-hármat kapott minden egyes nap.

Múlt hét szerdán Kapuváron jártak, ahol találkozott Dr. Lendvai Józseffel, egy vegyészmérnökkel, aki egy „NO WAR” (azaz nemet a háborúra) táblával jött, és elmondta, hogy ő elment a szombati Békemenetre. Meghallgatta a Tisza rendezvényét, és ma már a Tiszával van, hangsúlyozta Magyar. Ő érkezik a színpadra, nagy taps fogadja.

Nagy Ervin személyes gondolatot is hozott

Nagy Ervin beszéde szerint a Tisza újra élettel töltené meg a vidéki kultúrtereket, felújítanák a művelődési házakat, hogy alternatívát kínáljanak a fiataloknak a „digitális sivatag” ellenében. Megerősítenék a népművelő szakokat is.

Végül egy személyes gondolattal készült a színész.

Ismertem egy csodálatos hölgyet, aki Cannes-ban életműdíjat kapott, és életcélja volt, hogy felépüljön az új Nemzeti Színház. A hölgyet Törőcsik Marinak hívták. Életem meghatározó élménye volt, hogy találkozhattam vele, a kedvenc folyója a Tisza volt.

Szerinte sorsszerű, hogy a Hősök terén a kultúráról beszél, és az ő nevét emlegeti. Szeretné neki öt év múlva azt mondani, ha megkérdezi a túlvilágon, mi a helyzet a kultúrával, hogy

röpölünk. Mari.

Adrián Zoltán / 24.hu

Nagy Ervin: A kultúra rosszul tűri a rabigát

Csézy megy, Nagy Ervin jön. A színészt úgy konferálták fel, mint „a férfi, aki a kezdetek óta ott van Magyar Péter mellett”. Nagy a kultúrával kezd.

Kezdhetném azzal, hogy minden, amit gyermekkoromban bátorságról gondoltam, az a jelenkor Magyarországán inkább bajba sodor, megbélyegez, mintsem magasra emel.

A színész azzal folytatja: megadatott neki a pályája soráján, hogy olyan emberektől tanulhatott a hazafiasságról, mint Bereményi Géza, hogy olyan színészekkel dolgozott együtt, akik emberként is óriásiokká váltak a szemében, példaként Cserhalmi Györgyöt hozta fel, aki „nem volt hajlandó kozmetikázni a véleményét, inkább tört, mint meghajlott”.

Nekem ők voltak a vitézeim.

Nagy szerint nem véletlen, hogy „az öreg harcosok elhalkultak, az utolsó években nyilvánvalóvá vált, hogy a politika egyszerű kifutó fiúává akarja tenni a kultúrát”. Felhozza, hogy ő is szerepelt kosztümös filmben az utóbbi években, de „arra nem kellett kivezényelni az iskolásokat, hanem jöttek maguktól”.

A kultúra rosszul tűri a rabigát, éltető ereje a szabadság, akárcsak a magyar népnek

– szögezte le. A Tisza mindent meg fog tenni azért, hogy hazahozza a külföldre kényszerített tudást, hogy Cannes-ban „ne csak három szomorú plakát legyen a magyar pavilonban”. A Tisza szorgalmazza a politika és a kultúra eltávolodását, mert „az csak akkor virágzik, ha békén hagyják”. A Tisza „szervez, de nem utasít”, hangsúlyozta.

Le fogjuk folytatni a száz éve halogatott népi-urbánus vitát. Addig nem állunk fel a már értelmes közmédia asztalától, amíg nem rendeztük közös dolgainkat, és a politika által tudatosan ásott árkokat ki fogjuk önteni betonnal, hogy többé senkinek eszébe se jusson megosztani minket akárcsak egy kapavágással is.

Adrián Zoltán / 24.hu

Jordán Tamást Csézy követi a színpadon

Jordán Tamás után Csézy a színpadon, az énekesnő azt mondta, a dal, amit énekel, minden magyar embernek szól, aki „igazán szereti ezt az országot”. Az énekesnő az Itthon a legjobb / Ez az otthonunk című dalát adja elő.

Jordán Tamás: Ekkora közönséggel még sosem találkoztam

A színpadon elsőként Jordán Tamás színész, aki felszólalását azzal kezdte: 60 éve áll rendszeresen színpadon, de ekkora közönséggel még sosem találkozott.

A papírforma szerint nekem most borzasztóan kellene izgulnom, de nem izgulok, mert túl vagyok már egy rettenetes nehéz erőpróbán

– mondta arra utalva, hogy hónapokig kórházban volt, és legyengítette a sok ágyban fekvés. Egy rövid részletet ado elő kedvenc előadásából, a Szókratesz védőbeszédéből. Jordán arra kérte a tömeget, hogy ha elmondta a beszédét, utána mindenki állapítsa meg, hogy Szókratész több mint kétezer éve mondott szavai érvényesek-e ma Magyarországon.

Adrián Zoltán / 24.hu
Olvasói sztorik