Belföld

MOK: Leállították a szegedi gyermeksebészetet

Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

„2024. április 16-án értesültünk arról, hogy

a dél-alföldi régió legmagasabb szintű gyermeksebészeti ellátását biztosító Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermeksebészeti műtőjét annak alkalmatlansága miatt leállították,

így a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozata a Kecskemét – Szeged – Békéscsaba tengely ellátását Pécs, Budapest, Debrecen központjaiba helyezte át” – olvasható a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleményében.

A MOK a gyermekellátás észlelt problémája miatt megkereste a SZTE-t, majd Takács Péter egészségügyi államtitkárt, de választ nem kaptak, és a kialakult helyzet sem változott. Ezt követően személyes egyeztetésen jelezték a problémát Pintér Sándor belügyminiszternek.

– A miniszter úr, értesülve a helyzetről, azonnal megkezdte az intézkedést, és másnap már az intézményben voltak az illetékes hatóságok – írta a MOK, azonban a tervezett megoldással kapcsolatban további információik nincs. A MOK fontos tartja, hogy hosszú távon megfelelő színvonalon legyen biztosítva a régió gyermeksebészeti ellátása.

A kamara továbbra is minden tőle telhetőt meg kíván tenni „egy hibáiból tanuló, adaptív, modern egészségügy kialakításáért, ahol

a hibákat nem eltussolják, hanem felderítik és kijavítják, nem megbüntethető felelősöket – főleg nem «szivárogtatókat» – keresnek, hanem megoldásokat.

A Népszava írt arról, hogy Szegeden hét hete gyakorlatilag nincs gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás. A lap szerint több mint 200 tervezett műtét maradt el és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe.

– Szinte valamennyi műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatnak. Van, akit mentővel visznek, de

előfordul, hogy a szülő saját gépkocsival vág neki 175 vagy 225 kilométeres útnak

– értesült a Népszava. A lap szerint Budapesten, az Országos Baleseti Intézet, a Szent János, a Heim Pál, illetve a Bethesda kórház fogadja a szegedi gyereket.

2016-ban a gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerére kiírt csaknem 19 milliárd forintos uniós pályázatból Szegednek 4,3 milliárd forint jutott volna egy új gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum (SBO) megépítésére. Az eredeti tervek szerint az uniós pályázati forrásból új, 28 ágyas gyermeksebészeti osztályt alakítottak volna ki, három kiemelt műtővel. Sokáig azonban nem történt semmi, s közben a forrás is 1,9 milliárdra csökkent. Az új összeghez új tervek készültek, de az építkezés csak nem kezdődött el. A gyermeksebészeti klinika mintegy 50 munkatársa gyakorlatilag egy évig dolgozott az orr-fül-gégészeti klinika kölcsön helyiségeiben, míg április elején arról értesítették őket, hogy egy tisztasági festés után a hónap közepén visszaköltöznek az eredeti, régi épületbe, a korábbi helyükre.

Az egy évvel ezelőtti kiköltözéssel e műtőnek a korábbi szakhatósági engedélye is érvényét veszítette. A visszaköltözéssel a műtő megnyitásához új engedélyre lett szükség, csakhogy a tisztasági festésen és a padozat újra burkolásán kívül lényegi fejlesztés nem történt. Így a műtő nem felelt meg se az uniós, se a hazai normáknak.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azonban nem találta elfogadhatónak a műtő állapotát, és ezért nem adta ki a használatbavételi engedélyt. A Népszava úgy tudja, hogy a feltételek között volt például a műtő sterillevegő-rendszerének kialakítása is, mivel eddig a szellőztetés is egyszerű ablaknyitással történt. Amíg az NNGYK feltételeinek nem tudnak eleget tenni, addig ott műteni sem lehet.

Az NNGYK azt írta a lapnak, hogy „egyetlen beteg gyermek sem marad ellátatlanul. A Szegedi Tudományegyetem Dr. Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában a gyermektraumatológiai ellátást továbbra is a gyermeksebészet és traumatológia látja el.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik