Belföld

Közpénzmilliárdok magántőkealapba: gyors volt a NAV

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Polt Péter feljelentésként értékelte Varju László kérdését.

Varju László (DK) február 5-én kérdezte meg Polt Péter legfőbb ügyészt arról, indít-e vizsgálatot a magántőkealapba vándorolt 32 milliárd forint közpénz ügyében. A szövevényes történetet lapunk írta meg. Lényege, hogy néhány évvel megalapításuk után a süllyesztőben végezték az állam által – eredetileg hosszú távra – életre hívott városi tőkealapok, amelyeket mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatására hoztak létre. Közben megjelent egy magántőkealap, amelybe a hat városi tőkealapot és a Vidékfejlesztési Tőkealapot összevonták.

Az ellenzéki politikus szerint a 32 milliárd forintos ügy valójában egy krimi, mert több bűncselekmény (pl. hűtlen
kezelés, hivatali visszaélés, csalás) alapos gyanúját felveti. Varju László emlékeztette Polt Pétert, független közvádlóként, mit kellene tennie, majd kérdezett.

  • Tényleg nem szúrja a szemét legfőbb ügyészként sem a nyilvánvalónak látszó módon történt jogellenesség és egy bűncselekmény gátlástalan elkövetése?
  • Nem gondolja, hogy egyrészt ügyészi esküje, másrészt a törvény rendelkezése alapján kötelessége lenne hivatalból megindítani a büntető eljárást?
  • Ha már vizsgálja az ügyészség az esetleges törvénysértéseket, eddig mit tártak fel, hallgattak-e ki az ügyben gyanúsítottakat?
  • Ha az ügyben van folyamatban nyomozás, akkor abban mikorra várható érdemi ügyészségi
    szakmai döntés?

Arra is választ várt, hogy az igazságszolgáltatás független, pártatlan és önálló szakmai közreműködőjeként, a jogrend, a törvényesség és az igazságosság legfőbb őreként és annak védelmében mindenkor eljárni köteles ügyészség teljhatalmú egyszemélyi vezetőjeként

milyen konkrét intézkedéseket tart szükségesnek a hasonló szándékos visszaélések megszüntetése, és jövőbeli megakadályozása érdekében?

Polt Péter vizsgálatot nem indított, de Varju László kérdését tartalmilag feljelentésként értékelte, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának továbbította. A nyomozó hatóság pedig igen gyors volt, mert a legfőbb ügyész válaszában azt írta, hogy február 9-én a feljelentést elutasította, mondván, hiányzik a bűncselekmény gyanúja.

Kapcsolódó
Csendben lenulláztak egy 30 milliárdos állami programot, a pénz egy magántőkealapban landolt
Az állam megszüntetett egy hosszú távra tervezett stratégiai programot, ami magyar vállalatok számára biztosított volna támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik