Belföld

Hogyan működik a felsőoktatási pontszámítás?

SZTE
SZTE
Hamarosan itt vannak az érettségi vizsgák, közeledik a felvételi eljárás február 15-i határideje. A diákokban és szüleikben ilyenkor egyaránt felmerül, hogyan is lehet bejutni a hőn áhított felsőoktatási intézménybe. Mik a legnagyobb változások a korábbiakhoz képest? Erre a kérdésre adunk választ ebben a cikkben. Illetve, noha alapvetően egyszerűnek tűnik a számítás, könnyen adódhatnak nehézségek – főként talán az idei évben bejövő változások tudatában.

500 pont. Ez lebeg most az egyetemre készülők szeme előtt. Ennyi pontot lehet ugyanis összesen szerezni az idei felvételi eljárásban.

Alapvetően nagyon egyszerű, hogy jön össze a felvételi összpontszám. A tanulmányi pontokból és az érettségi pontokból 200-200 pontot lehet szerezni, és ehhez jön még az intézményi 100 pont. Továbbra is lehetőség van a duplázásra, amennyiben a jelentkező érettségi pontszáma magasabb, mint a tanulmányi pontja: ebben az esetben az érettségi pontokat duplázzák meg, amihez hozzáadják az intézményi pontokat, így jön ki a legfeljebb 500 pont.

Nézzük meg részletesebben a pontszámítást!

Tanulmányi pontok

A tanulmányi 200 pont két, 100-100 pontos részre oszlik. Az egyik részben a középiskolai eredményt, a másik részben az érettségi átlagot veszik figyelembe. Hogy mely tantárgy, illetve vizsgatárgy mérvadó a négy kötelező tárgy – magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv – mellett, azt a megcélzott felsőoktatási intézmény határozza meg, azon belül is attól függ, melyik szakra felvételizik a diák.

A középiskolai eredménynél a négy kötelező- és az egy, az egyetem által meghatározott tantárgy utolsó tanult két év végi jegyeit adják össze, és ezt az összeget szorozzák meg kettővel. A maximum elérhető eredmény, ha minden érdemjegy ötös, a száz pont. Az érettségi átlag szintén a négy alap- és az egy felsőoktatási intézmény által meghatározott tárgy adta számításból jön ki. Itt az öt vizsgatárgy, amiből leérettségiztünk, százalékos eredményeit adják össze (ez így maximum 500 lehet), és osztják el öttel.

Érettségi pontok

Az érettségi pontokat két érettségi vizsgatárgy százalékos eredményének összegéből számítják, így maximum 200 pont szerezhető. A beszámítható vizsgatárgyakat és azok szintjét a felsőoktatási intézmény határozza meg.

Az emelt szintű érettségi vizsga eredményét egy az egyben veszik figyelembe, tehát 100 százalékos eredmény esetén 100 érettségi pont jár. A középszintű érettségi vizsga esetében 2/3-os átszámítás van, tehát egy 100 százalékos középszintű érettségi 67 érettségi pontot jelent. A példából is jól látható, hogy az emelt szintű érettségi vizsga előnyt jelent a felvételizők számára, hiszen több felvételi pontot ér, mint a középszinten teljesített vizsga.

Intézményi pontok

Az emelt szintű érettségi vizsga teljesítését a legtöbb szak esetében intézményi ponttal is értékeli a Szegedi Tudományegyetem. A felvételi pontszámítás legösszetettebb része az intézményi pontok rendszere. Az intézményi pont újdonságként jelent meg az idei felvételi rendszerben, átvéve a minden felsőoktatási intézményre általánosan érvényes többletpontok helyét. Az új elnevezés arra utal, hogy minden felsőoktatási intézmény maga határozza meg, hogy milyen plusz teljesítményeket értékel intézményi ponttal. Ez karonként, szakonként eltérő lehet.

A Szegedi Tudományegyetem számtalan lehetőséget kínál a pontgyűjtésre, így az ide jelentkezők sokféle tevékenységgel érhetik el a megszerezhető maximum 100 pontot. Az emelt szintű érettségi mellett nyelvtudásért, sporteredményért, tanulmányi, szakmai, művészeti versenyen való szereplésért, tábori részvételért, illetve esélyegyenlőségi okokból is lehet intézményi pontot kapni. Hogy legyen még egy csavar ebben:

vannak olyan táborok, szakmai vagy tanulmányi versenyek, sporteredmények, amelyek csak az egyes intézményekben érnek pontot

– hívta fel rá a figyelmet Szakál Péter, SZTE oktatási igazgatója.

A pontszámítás során a könnyebb eligazodásban segítséget jelenthet a Szegedi Tudományegyetem, vagyis az SZTE pontkalkulátora, amely pár kattintással megmutatja, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben a felvételiző, amikor az SZTE-re adja be a jelentkezését.

Galéria
SZTE

„Azért hoztuk létre ezt a pontkalkulátort, hogy ne egy 50 oldalas pdf-dokumentumot kell átböngésznie valakinek, hanem egy nagyon egyszerű applikáción keresztül tudja azt leellenőrizni, hogy ahova ő jelentkezik, ott várhatóan hány pontja van” – mondta lapunknak az SZTE oktatási igazgatója.

Pontkalkulátor

Az SZTE pontkalkulátora valóban nagyon egyszerű, sokat segít a felvételizőknek, tanáraiknak, szüleiknek, hogy milyen stratégiát válasszanak a szakok kiválasztásában és azok sorrendezésében.

Egy gyors regisztráció után néhány kattintással ki lehet számítani, hogy a teljesített tanulmányi és érettségi eredménnyel, valamint a megszerzett intézményi pontokkal hány felvételi pontot lehet elérni a megcélzott szakokra. A pontkalkulátor azt is megmutatja, hogy ez a pontszám – az előző évi ponthatárokat figyelembe véve – várhatóan elegendő lesz-e bejutni ezekre a képzésekre. Amennyiben nem, akkor a jelentkező további számításokat végezhet, hogy további intézményi pontok megszerzésével hogyan növelheti a pontszámát. A kalkulátor arra is figyelmeztet, hogy az adott szakra jó-e a választott tantárgy vagy vizsgatárgy, azaz a diák teljesíti-e a jelentkezési feltételeket.
A rendszernek megvan az az előnye is, hogy lehetőséget biztosít az adott szakhoz kapcsolódó tanulmányi osztály közvetlen eléréséhez, akiknél bátran lehet kérdésekkel jelentkezni.

A pontkalkulátort a tavalyi felvételi eljárás idején vezette be az SZTE, és sikere már most látható: lassan 6000 fő regisztrált és 25 ezer kalkulációt végeztek el benne.

Stratégia

Szakál Péter szerint a legfontosabb, hogy a felvételiző és segítői a leginkább sikerre vezető stratégiát találják ki, és kövessék a felvételi folyamatban. Nem kizárólag arról van szó, hogy – a pontkalkulátor segítségével kiszámítva – mennyi pontot lehet várhatóan megszerezni, és hogy ez melyik szakra elég. Arra is gondolni kell, hogy egy jó érettségi vizsgával a jelentkező esélyei megnőnek az érettségi pont duplázására, vagy egy emelt szintű érettségi választása nem célravezetőbb-e. Mérlegelni kell, hogy az álomszakot érdemes-e önköltséges formában is megjelölni.

Az oktatási igazgató felhívja a jelentkezők figyelmét arra, hogy is érdemes elgondolkozni az önköltséges képzések megjelölésén, mert a mintegy 500 szakot hirdető SZTE nagyon sok ösztöndíj-lehetőséget kínál. Köztük azoknak, akik az SZTE bármely alap-, osztatlan és mesterszakát első helyen jelölik meg, a START ösztöndíjat, amely a tanévkezdéskor akár egy egyszeri 150 ezres összeget is jelenthet. A tanárképzésre jelentkezőknél a Zirzen Janka ösztöndíjprogram kifejezetten az önköltséges képzésre jelentkezőket segíti. A számos ösztöndíj mellett lakhatási támogatást is lehet kapni az egyetemtől, amelynek nem titkolt célja, hogy minél hallgatóbarátabb legyen, és mindent megtegyen hallgatói sikerességéért.

Az intézményi pontoknál az SZTE esetében azt is érdemes figyelembe venni, hogy vannak például olyan – akár nemzetközi – tanulmányi versenyek, felkészítő programok, amiket csak az SZTE számít pontnak, más felsőoktatási intézmény nem. Ide tartozik például a Junior Akadémia előkészítő programja, ami az emelt szintű érettségire készíti fel a résztvevőket, és szintén intézményi pontokat szerezhetnek a résztvevők.

További lehetőség a pontgyűjtésre az SZTE-n elérhető Tanulás tanulása című online kurzus, ami 5 intézményi pontot hozhat a felvételizőnek. A „felsőoktatás Netflixeként” elhíresült Courserán található négyhetes tanulásmódszertani tanfolyamot nemcsak a „plusz” pontokért érdemes elvégezni, hanem nagyon sok gyakorlati tanácsot is ad a tanuláshoz (például, hogyan kerülhető el a halogatás). Ez az érettségire felkészüléshez ugyanolyan hasznos segítséget adhat, mint az egyetemi tanuláshoz, ami nagyon más, mint amivel a diákok a középiskola alatt találkoznak. Ez a Coursera legnépszerűbb kurzusa, már több millióan elvégezték. A Szegedre jelentkezőknek nemcsak öt pontot jelent a kurzus teljesítése, hanem díjmentesen le is vizsgázhatnak a kurzusból.

SZTE

A csaknem 130 millió tanulóval rendelkező Courserával – amelyen olyan egyetemek kurzusai is elérhetőek, mint a Michigani Egyetem, a Kaliforniai Egyetem, a Yale, vagy olyan cégek, mint a Google, az Amazon, a Meta – együttműködést kötött az SZTE. Ennek keretében hallgatóink a teljes kurzuskínálatához hozzáférhetnek, és le is vizsgázhatnak belőle díjmentesen. A hallgatók mellett a Szegedi Tudományegyetem az ide jelentkezőknek lehetővé teszi egy több kurzusból álló csomag elvégzését.

Szponzorált tartalom

A cikk a Szegedi Tudományegyetem támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik