Belföld

Kormányhivatal: Nem lehet kivágni 342 fát a keszthelyi Balaton-parton

MTI / Varga György
MTI / Varga György

Közel háromszázötven fát tervezett kivágatni a keszthelyi önkormányzat a Balaton partján a városi parti zóna területeinek „strukturális és infrastrukturális fejlesztésére” hivatkozva. A fakivágásra már idén áprilisban megérkezett az engedély, amelyet a keszthelyi hivatal összeférhetetlensége miatt a Zalakarosi Közös Önkormányzati Hivatal adott ki.

Pár perccel a határidő előtt megjött a Kormányhivatalnak a Balaton-parton tervezett, 342 db fa kivágását engedélyező határozat megsemmisítéséről szóló döntése

– közölte levélben a 24.hu szerkesztőségével Weller-Jakus Tamás, a keszthelyi Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület elnöke. A fakivágási engedélyről szóló határozatot korábban megtámadta a kormányhivatalnál a lokálpatrióta szervezet. A kormányhivatal  keddi határozata a korábban kiadott engedélyt megsemmisítette, és a zalakarosi önkormányzati hivatalt új eljárás lefolytatására kötelezte.

Az idén májusban írtunk arról, hogy a balaton-parti városban egy helyi védettséget élvező közparkban százas nagyságrendben vágtak ki fákat egy városzöldítést célzó fejlesztési program megvalósítására hivatkozva.

Abban az ügyben feljelentés is történt, és a rendőrség nyomozást rendelt el természetkárosítás gyanújával.

Akkori cikkünk megjelenése előtt pár héttel adta ki a zalakarosi önkormányzati hivatal a most megsemmisített fakivágási engedélyt, amely egy másik területen, a város balaton-parti sávjában engedélyezett volna hasonló fakivágásokat egy másik, nagyszabású fejlesztési programra hivatkozva.

Kapcsolódó
Zöld város Keszthelyen: Védett parkban kivágott fák miatt nyomoz a rendőrség
A kormányhivatal felügyeleti eljárást indított a Keszthelyi Polgármesteri Hivatallal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik