Belföld

Zöld város Keszthelyen: Védett parkban kivágott fák miatt nyomoz a rendőrség

Helyi védettséget élvező parkból vágtak ki feltűnően sok fát Keszthelyen. Az önkormányzat korábban a növényzet „teljes megújítására” tett ígéretet a Zöld város projekt keretében, de most természetvédelmi okokra, „adventív fajokra” és életveszélyre hivatkozik. A lokálpatrióták a fakivágási engedélyt hiányolják, a rendőrség nyomoz, a kormányhivatal pedig felügyeleti eljárást indított a Keszthelyi Polgármesteri Hivatallal szemben..

Természetkárosítás gyanújával nyomoz a rendőrség, miután Keszthelyen egy feljelentés szerint idén januárban és februárban nagy mennyiségű fát vágtak ki a helyi védettséget élvező Helikon park területén.

A tizenhét hektáron elterülő Helikon park a Balaton-parti város egyik szimbóluma, és 1960 óta élvez védettséget. Ám most az egymilliárdos támogatással megvalósuló Keszthely zöld város című európai uniós fejlesztési program keretében a zöldterület megújítására készül a helyi önkormányzat.

A Zöld város projekt Keszthely történelmi városmagját öleli fel a Festetics-kastély parkjától egészen a Balaton-parti vasútvonalig. Érinti a város főterét, több belvárosi területet és a település legnagyobb zöldterületét, a Helikon parkot is. Ezen a helyen az önkormányzat korábban a növényzet „teljes megújítására” tett ígéretet, és a zöldfelület állítólagos bővítése mellett tanösvényt, futópályát, játszótereket, sportpályákat is kialakít. A hozzáférhető engedélyes tervek szerint emellett egy pavilont is felhúznak majd, amely télen ugyan zárva lesz, de nyáron büfét és szociális blokkot működtetnének benne.

A fakivágás ellen elsősorban egy helyi lokálpatrióta társaság, a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület tiltakozik. Weller-Jakus Tamás, az egyesület elnöke értetlenségét fejezte ki a fakivágások miatt, és környezetkárosítást gyanítva tett feljelentést a helyi rendőrségen. Arról, hogy pontosan hány fát vágtak ki a védett parkban, és ezt milyen engedély alapján tették, viszonylag keveset lehet tudni, mert az erre vonatkozó dokumentáció nyilvánosan nem volt elérhető.

Kivágott fák a Helikon park déli parkolójában 2023. április 27-én, Keszthelyen.

Az önkormányzat feltehetően a helyiek felháborodására reagálva a honlapján még április 25-én közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy „a Helikon parkban a fakivágások egyrészt a park felújítása során történt engedélyezés alapján zajlottak, másrészt a jelenleg is életveszélyesnek minősíthető további faállomány eltávolítása céljából”.

A közleményben hivatkoznak egy jegyzői jogi véleményre is. Ebben Gábor Hajnalka azt írja, hogy a kivágandó fákra vonatkozó előírások a még 2018-ban elfogadott kertépítési kiviteli tervben szerepelnek. A jegyzői jogi vélemény szerint a fakivágásokra egészségügyi vagy balesetvédelmi szempontok mellett épp természetvédelmi szempontok miatt volt szükség. A jegyzőnő a 2018-as tervet idézve azt írja: adventív, spontán felverődött, meglévő értékes állományt, természetközeliséget veszélyeztető adventív fajok is kivágásra javasoltak természetvédelmi szempontok miatt.

Gábor Hajnalka ugyanakkor rögzítette azt is, hogy minden fát pótolni fognak, sőt, a végén több fa lesz a védett parkban, mint amennyit kivágtak.

Weller-Jakus, a lokálpartióták vezetője a civilek nevében állítja, hogy a fákat megfelelő engedély nélkül távolították el.

Az egyesület március elején hiába kérte az önkormányzatot, hogy mutassák be, mi alapján vágatta ki tömegesen a fákat a védett parkban.

– fogalmazott lapunknak.

Marjai János / 24.hu A keszthelyi Helikon park a beépítés elkezdése előtt 2022. február 18-án.

Ami bizonyos, hogy ha normál esetben közterületen fát vágnak ki, ahhoz a vonatkozó kormányrendelet szerint az illetékes jegyző engedélye szükséges. Ha a fakivágás az önkormányzat saját területén történik, az adott település jegyzője nem járhat el, ilyenkor a kormányhivatal jelöli ki egy másik település jegyzőjét a feladatra.

Szintén a jegyzői jogi vélemény utal rá, hogy a kivitelező, vagyis a Fitotron-System Kft. április 6-án nyújtott be fakivágási bejelentést a Helikon parkban kivágott fákra vonatkozóan. A kormányrendelet – fakivágási engedély híján – erre is lehetőséget ad, de csak akkor, ha a fakivágás életvédelmi, egészségvédelmi vagy vagyonvédelmi okból történik. Ilyenkor a fakivágás tényét nem szükséges a jegyzővel előzetesen engedélyeztetni, hanem elég azt három napon belül utólag bejelenteni.

Ha valóban igaz, hogy a fákat már januárban és februárban elkezdték kivágni, akkor azonban az április 6-án beadott utólagos bejelentés is elkésett lehet. Vagyis ha nem volt előzetes engedély, illetve ha a fakivágásoknak legalább egy része csak fejlesztési célt szolgált – például hogy futópályát vagy sportpályákat lehessen építeni – akkor ez akár jogsértő is lehet.

Szerettük volna megtudni, hogy a Helikon parki fák kivágására ki és mikor adott engedélyt, ezért a keszthelyi önkormányzathoz fordultunk. Azt kértük, küldjék el az engedély másolatát. Levelünkben hivatkoztunk a már fent idézett április 25-i önkormányzati közleményre is, amely szerint kell, hogy legyen ilyen engedély.

Gábor Hajnalka a fakivágási engedélyt ugyan nem adta ki, de a következő választ adta: „[…] tájékoztatom, hogy az ön által is hivatkozott közzétételben megjelölt jegyzői jogi vélemény tartalmazza az ügyre vonatkozó információkat. A szintén ön által jelzett eljárások tekintetében pedig ügyben eljáró hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervezetek részére a vonatkozó dokumentumok megküldésre kerültek.”

Weller-Jakus szerint mindenesetre nehezen hihető, hogy a Helikon park esetében csak életvédelmi, egészségvédelmi vagy vagyonvédelmi okból vágtak volna ki fákat, mert

  • a kivágott fák mennyisége sem erre utal,
  • ráadásul a fakivágás deklaráltan a Helikon park megújítását is célzó Zöld város Keszthely program keretében történt.
Helikon park, Keszthely.

Az ügyben a rendőrség mellett egyébként a Zala Vármegyei Kormányhivatal is vizsgálódik. Németh József környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztály vezető április 28-án arról tájékoztatta a lokálpatrióta egyesület elnökét, hogy a kormányhivatal az egyesület panasza nyomán felügyeleti eljárást indított a Keszthelyi Polgármesteri Hivatallal szemben a Helikon parki fakivágások jogszerűségével kapcsolatban. Az eljárás eredménye június végén várható.

Kerestük a rendőrséget, hogy megtudjuk, történt-e bűncselekmény, de azt írták: a nyomozás jelenleg felderítési szakban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik