Belföld

Navracsics megvédte Szili Katalin trükkös pozícióváltását

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Közel 12 percig faggatta Szili Katalin trükkös pozícióváltásáról Navracsics Tibor EU-s tárgyalásokért felelős minisztert Fiala János, a KeljFelJancsi műsorvezetője. Az ügyről a 24.hu számolt be szerdán.

Szili Katalin élt azzal a lehetőséggel, hogy lemondott kormányzati tisztségéről, hogy megtarthassa alapítványi tagságát. Az a feladat, amit nem kormányzati tisztségben, hanem szintén fontos állami szerepvállalásban lát el, akkor ha én egy brüsszeli tárgyalópartnere vagyok, akkor nem mondom Önnek azt, hogy Tibor ne hülyéskedjetek, ez ugyanaz, ami korábban volt, legfeljebb nem kormánymegbízott, hanem főtanácsadó, de ez ugyanaz a mi szemünkben – tette fel a kérdést Fiala a miniszternek.

Hogy őszinte legyek, erre azért nem tudok válaszolni, mert ebből a szempontból még nincs megállapodás erről az Európai Bizottsággal. A cikkben azt állítani, hogy átvertük az Európai Bizottságot, mert Szili Katalin ebből ez lett, az azért nem felel meg a valóságnak, mert jelen pillanatban még nincs konkretizálva, hogy milyen körre terjedjen ki az összeférhetetlenség – hárított Navracsics, akinek természetesen igaza van abban, hogy nincs még erről a kérdésről megállapodás az EU-val, de mi nem is ezt állítottuk. Mint ismert, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter fogalmazta meg február elején azt a kormányzati kérést, hogy a kormányzati tisztséget (miniszterek, államtitkárok, miniszteri biztosok, kormánybiztosok stb.) betöltő kuratóriumi tagok mondjanak le kormányzati pozíciójukról.

Nem ismerem az esetet. Mi is a tisztsége, miniszterelnöki főtanácsadó? Nekem úgy tűnik, hogy ez nem is politikai pozíció. Én is olvastam a cikket, de tekintettel, hogy nincs is még megállapodás, nincs átvezetve semmi a törvényeken, ezért megvontam a vállam, és olvastam a következőt

– mondta Navracsics, aki ezért korainak érezte a 24.hu aggódását. „Értem a feljelentés mögött meghúzódó jó szándékot, hogy idejekorán jelezzék, hogy ez a magyar kormány ez bizony ilyen, amiben nem lehet megbízni, mert állandóan trükközik. Én nem akarok foglalkozni minden egyes kuratóriumi tag hátterével, egy általános szabály kidolgozásán tárgyalunk” – fejtegette a miniszter, amikor Fiala közbevágott.

Nagyon jól beszél, de akkor az a kérdés, hogy a lemondással miért nem várják meg, amíg ez a megállapodás megszületik. Azért van alapja annak, hogy a 24.hu nem feltétlen feljelentés értelemmel így fogalmazzon – vettette közbe a műsorvezető.

Azért nem vártuk meg, mert a mi részünkről ez egy gesztus akart lenni az Európai Bizottság felé, hogy mindenfajta törvénymódosítás nélkül a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, ha jól emlékszem, lemondtak – mondta a politikus, aki megvédte Szili Katalint.

A dolog kicsinyességét nem értem. Ki az, aki Szili Katalinról azt gondolta, hogy a Pécsi Egyetem kuratóriumi tagságával veszélyes precedenst teremt

– értetlenkedett Navracsics.

Ha két dolog összeférhetetlen, akkor az a dolog, amit más funkcióban csinált, az ne térjen vissza más funkcióban. Vagyis a tevékenysége fontos és nem a funkció – vetette ellen Fiala.

Aki Szili Katalinra gondol, az az egykor volt házelnökre gondol. Ma már Szili Katalin már nem olyan aktív a politikai életben, mint akár Kövér László, akár jómagam – mondta a politikus, aki ezt kicsit paranoidnak érzi.

Ezek az összeférhetetlenségi szabályok azért vannak, hogy a valós veszély kizárják. Aki most Szili Katalint ismeri, személyesen találkozott vele, akár szocialista politikusként, akár már nem aktív szocialista politikusként, én nem hiszem, hogy tudná azt mondani, hogy ő veszélyes politikus lenne, aki bármilyen szempontból a magyar felsőoktatás jövőjét veszélyezteti

– védekezett a politikus.

Kapcsolódó
Erasmus-ügy: Szili Katalin és a kormány trükkel kerülné meg az összeférhetetlenséget
A volt MSZP-s házelnök úgy hagyta ott Orbán Viktort, hogy mellette maradt – miközben nem szállt ki az egyetemi kuratóriumból sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik