Élő Belföld

Kormányinfó: távoznak az egyetemi vagyonkezelő alapítványokból a miniszterek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Mutatjuk a sajtótájékoztató legfontosabb pillanatait.
  • Nincs magyar áldozata a törökországi földrengésnek a jelenlegi ismeretek szerint, 16 magyar volt a térségben, velük kapcsolatban vannak.
  • Lemondtak az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumi tisztségeiről a miniszterek.
  • Gulyás Gergely nem tudja, hogy találkozik-e Volodimir Zelenszkij Orbán Viktorral, mert biztonsági okokból az ukrán elnök brüsszeli programja sem nyilvános.
  • Reálbérnövekedést lát a kormány.
  • Április 30. előtt döntenek arról, hogy az élelmiszerek árstopja marad-e, vagy kivezetik azokat.
  • Energetikai beruházásokat, ehhez kapcsolódó hálózati, infrartukturális fejlesztéseket terveznek az uniós forrásokból.
  • A debreceni akkumulátorgyár egy 3000 milliárd forintos beruházás, megéri az országnak – mondta a kencelláriaminiszter.

Nem nagyon akarnak Orbán Viktor közelébe magyar újságírókat engedni

Azért nem szerveznek magyar újságíróknak háttérbeszélgeteseket a miniszterelnökkel, mert abból több félreértés lenne – mondta Gulyás Gergely annak kapcsán, hogy nem kevés bonyodalom volt abból, hogy Orbán Viktor a Karmelitában fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő újságírók 15 fős csoportját.

A beszélgetésen egy beszámoló szerint Orbán határozott nemmel válaszolt arra, hogy szeretné-e, ha országa uniós tag lenne. Később az információt megosztó újságíró, Rod Dreher helyesbített, közölte, Orbán Viktor csak viccelt.

Később pedig az ukránok hívatták be a magyar nagykövetet, mert Orbán Afganisztánnak és senki földjének nevezte Ukrajnát.

Nem merült fel áfa-csökkentés

Hiba lenne csökkenteni az áfát, mert az a gazdasági szereplők hasznát erősítené – mondta a Telex azon kérdésére, hogy ezek szerint soha nem lesz ez alapján csökkentés, miközben az állam áfabevételei nőnek.

A magas infláció miatt a tavalyi – az egész évre vonatkozó – 5487 milliárd forintos előirányzatot jócskán túllépve már az első 11 hónapban mintegy 6132 milliárdnyi áfabevétel teljesült, idén pedig a kormány 7099-ről 7985 milliárd forintra húzta fel az áfa-előirányzatot.

„Varga Judit Völner Pált kapta”

Miniszter asszony Völner Pál államtitkár urat kapta, felelőssége emiatt nincs Varga Juditnak amiatt, hogy beosztottja bűncselekményeket követhetett el – mondta Gulyás Gergely, hangsúlyozva, nem Varga Judit javaslatára nevezték ki a megbukott fideszes politikust, ő már a tárcánál volt, amikor a minisztert kinevezték.

Nem kell lemondania, ha megállapítják Völner bűnösségét – tette hozzá a Hvg.hu kérdésére. Völner Pál, az igazságügyi tárca volt államtitkára ellen korrupciós bűncselekmények miatt emeltek vádat. Az ügyészség Schadl Györgyre, a végrehajtó kar letartóztatásban lévő elnökére tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére.

Gulyás kiigazította Szijjártó Pétert

Debrecenben nem lesz különleges gazdasági övezet, mert a megyeszékhely jóval nagyobb település mint Iváncsa vagy Göd, ahol létesült ilyen – mondta Gulyás a 444.hu kérdésére. A különleges gazdasági övezetekben az iparűzési adót elvették az önkormányzatoktól.

Szijjártó Péter külügyminiszter külföldi érdekek kiszolgálóinak tartja a gyár ellen tiltakozókat, vetette fel az újságíró. Gulyás szerint ezekért az üzemekért nagy nemzetközi verseny van, tehát külföldi érdek, hogy ezek ne nálunk épüljenek fel.

De ez nem azt jelenti, hogy aki tiltakozik egy akkumulátorgyár ellen, az bárkinek az ügynöke lenne

– pontosította a külügyminiszter nyilatkozatát a kancelláriaminiszter.

Gulyás a honvédségi elbocsátásokról: Túl sok tiszt volt, túl kevés közlegényhez

Száztíz magas rangú főtisztet bocsátanak el a Honvédségnél. Gulyás elmondta: a magyar hadsereg tiszti állománya nagyobb, mint amekkora indokolt lenne. A létszámbővítést a katonáknál kell meglépni.

A háború idején mindenkinek egyértelművé vált, hogy ütőképes haderőre van szükség. Ebbe belefér, ha nem is az első lépések között, hogy áttekintjük, hol van szükség kevesebb emberre. Abban nem volt vita, hogy túl sok tiszt van, túl kevés közlegényhez.

Völner-Schadl ügy

A végrehajtói kamara vizsgálhatja ki Schadl György ügyét. Gulyás szerint a sajtóban megjelenő cikkekből számára is az derül ki, hogy valóban befolyásoltak végrehajtói kinevezéseket.

Varga Juditban az ügy ellenére nem rendült meg a bizalom.

Orbán kész tárgyalni Zelenszkijjel

Az ukrán elnök részt vesz a brüsszeli csúcson, ahol Orbán Viktor kész arra, hogy megvitassa a két országot érintő kérdéseket. Hajlandóságot lát az ukrán kormány részéről arra, hogy rendezzék az ukrajnai kisebbségeket sújtó törvényeket.

Kirill pátriárka KGB érintettségével kapcsolatban azt mondta, hogy elvi megfontolások álltak a tavaly nyári vétó mögött. A vallási vezetők szankcionálása a kormány szerint nem vezet békéhez. Gulyás szerint nem a múltja vagy személye miatt döntöttek így.

Azeri gázszállítások

Gulyás úgy látja, a technikai feltételek finanszírozásában segíthet az unió, mivel egyre nyitottabb a kőolaj és földgáz szállítására szükséges alternatív megoldások kérdésében.

Nem támogatja a határvédelmet az unió

A magyar kormány 1 milliárd fölött költött határvédelemre az elmúlt években. Ennek legalább a felét kérnék az uniótól, hiszen ez az összeg a közös, külső határok védelmét szolgálta.

Nem kapnak béremelést a közszféra dolgozói

25 százalékot kértek, de a jelenlegi helyzetben ezt nem tudja kigazdálkodni a költségvetés. Gulyás arra kér mindenkit, hogy méltányolja azt, hogy az elmúlt tíz évben példa nélküli bérszínvonal-emelkedés történt az állami szektorban.

Dollárbaloldal!

Az Origo megkérdezte Gulyástól, hány milliárd külföldi forrás kerülhet még elő az ellenzéki kampányfinanszírozásban?

Gulyás szerint a törvény egyértelműen fogalmaz: párt nem fogadhat el külföldi finanszírozást. Ez tavaly megtörtént, ami nyilvánvaló jogsértés.

Pontos számot nem mondott.

Mégis lesz kézi Eb Magyarországon?

Gulyás szerint olyan javaslat van az asztalon, hogy csak egy városban rendezzünk mérkőzéseket a 2024-es nő kézilabda-Eb-n. A miniszter szerint meg kell nézni, hogy a lemondás a költségesebb vagy a mérkőzések megrendezése egy magyar városban. Erről jelenleg tárgyalás folyik.

Gulyás nem tartja szükségesnek a népszavazást a debreceni akkumulátorgyár ügyében

A magyar állam 320 milliárddal támogatja a debreceni kínai akkumulátorgyárat. Mire fogják ezt elkölteni?

Gulyás szerint az adóbevételek és a munkahelyteremtés miatt ez megéri Magyarországnak. A debreceni beruházás feltétele, ahogy minden magyarországi beruházásnak a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok betartása. Megjegyzi: a 320 milliárdos tétel sem pontos adat.

Az ellenzéki pártok által javasolt népszavazásokat nem tartja indokoltnak, mert számos álhír kezdett terjedni az akkumulátorgyárral kapcsolatban. A vízigény az egyik ilyen pont: a 70 százalékát szennyvízből lehet fedezni.

Támogatja Magyarország Ukrajna EU-csatlakozását?

A nyelvtörvény és az oktatási törvény nagyon távol áll attól, amit európai mércével elfogadhatónak tartunk

– nyilatkozta Ukrajna lehetséges EU-csatlakozásáról Gulyás.

Hozzátette: bármely országnak joga van felvételét kérni a NATO-ba, a felvétel azon múlik, hogy megfelel-e a követelményeknek.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e külön találkozó Orbán és Zelenszkij között, Gulyás egyelőre nem tudott választ adni.

Nem esett szó az Orvosi Kamara követeléseiről

A miniszter elmondta: az Orvosi Kamara követeléseiről nem volt szó a háromnapos kormányülésen, de Takács Péter államtitkár válaszait a kérdésben világosnak tartja.

Mint ismert az orvos küldöttek arról döntöttek, hogy a kórházi orvosok helyezzék letétbe önként vállalt többletmunkájuk felmondását, a háziorvosok pedig helyezzék letétbe az önkormányzatokkal kötött szerződéseik felmondását, és ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket.

Jelen állás szerint a polgármesterek maradhatnak kuratóriumi tagok

Gulyás elmondta: tisztségekről vitáznak az unióval, nem kimondottan fideszes politikusokról szól a megállapodás, hiszen a miskolci ellenzéki polgármester is kuratóriumi tag. Egyelőre nem tudják, hogy a polgármesterek továbbra is szerepet vállalhatnak-e az alapítványok munkájában, de Gulyás szerint nem volna logikus, ha a városvezetőket is ki kéne tenni. Ennek ellenére, ha van ilyen kérés, akkor azt meg fogják fontolni.

A kuratóriumi tagok élethosszig maradhatnak a testületben, Navracsics viszont szeretné, ha meghatározott időre szólna a megbízatásuk. Gulyás szerint ezzel nincs baj, de ha van ilyen kérés a Bizottságtól, megváltoztatják ezt a szabályozást.

Gulyás: Magyarországnak nem igaza van, hanem igaza lesz

A határvédelmi eszközök abba a témakörbe tartoznak, ahol Magyarországnak nem igaza van, hanem igaza lesz

– véli Gulyás, miután a magyar kormány már azelőtt hitet tett a határvédelem mellett, hogy az általános állásponttá vált volna Európában.

Bíznak benne, hogy Európa visszatér a józan ész talajára: ha nem vagyunk képesek megvédeni a közös határainkat, akkor a belső határokat kezdik védeni a tagállamok. Ez kellemetlen, kényelmetlen, a kereskedelem számára is káros.

Engedett a kormány az uniónak: lemondtak a miniszterek az alapítványi tisztségükről

Gulyás kijelentette, hogy a kormány kész észszerű kompromisszumokat kötni Brüsszellel, ezért az összes kormánytag lemondott a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumainak éléről. Gulyás kéri a többi kormányzati tisztviselőt arra, hogy tegyen ugyanígy.

Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István Szijjártó Péter és Navracsics Tibor február 15-től az alapítványokban nem folytathatják a munkát.

Ipari fejlesztések és háború

Ipari fejlesztéseket ismertet Gulyás Gergely:

  • A cél a zöld gazdasági gyártó kapacitások kiépítése, zöld technológiák alkalmazása, hidrogén előállítás, energetikai kutatás és mintaprojektek támogatása, valamint a dunai finomító átállítása többféle forrásból származó kőolaj feldolgozására.
  • A középületek energiahatékonyság fejlesztése kiemelten fontos, ahogy a lakosság energia beruházási hatékonyságát is növelni kell.
  • A vasúti gördülőállomány és elektromos buszok beszerzése is kiemelt fontosságú. A miniszter megemlíti: hidrogén meghajtású buszokat kíván beszerezni a kormány a jövőben.

Szóba kerül a háború:

  • Cél a béke megteremtése, illetőleg a konfliktus kiszélesedésének elkerülése.
  • A magyar álláspont szerinte világos: elítélik az orosz agressziót és támogatják Ukrajnát. Amiben a magyar álláspont egyedi: fegyvereket nem küldünk, hogy ne veszélyeztessük a kárpátaljai magyarságot, ugyanis így az oroszok célpontjává válnának. Emellett a szankciókat sem támogatjuk, mert azok az egekbe hajtják az energiaárakat.

Magyarország teljesíti azt, amit ígért

Magyarország a válságok ellenére is teljesíti azt, amit ígért:

  • A nyugdíjak és a munkabérek is inflációt meghaladva növekedtek.
  • Folyósították a 13. havi nyugdíjat.
  • Tartani tudjuk a gazdasági növekedést, lehetőleg az uniós átlagot meghaladva. 2022-ben 4,7 százalékkal nőtt a hazai gazdaság.
  • Fontos cél az infláció letörése is.
  • A recesszió elkerülhető: ez a kormány célja, a másfél százalékos növekedés pedig reális becslés.
  • A hosszútávú növekedéshez elengedhetetlenek az iparfejlesztések. Ehhez stabil energiastratégiára van szükség. A kormányülésen 2023-ig szóló tervet tekintettek át: atomenergia, napenergia és hálózatfejlesztés is fontos szerepet fog játszani a jövőben.

Nincs magyar áldozata a török-szír földrengésnek

A háromnapos kihelyezett kormányzati ülés döntéseit ismertetik. Ez lehetőséget adott, hogy stratégiailag is fontos döntéseket tárgyaljanak ki.

A török-szír földrengéssel kezd Gulyás Gergely: már közel 50 ország mentőalakulatai dolgoznak a katasztrófa sújtotta területen. Magyarországról több szervezet is, egyebek mellett a Hunor mentőszervezet összesen 27 túlélőt mentettek ki.

Magyar állampolgárságú érintettről nem tudnak.

A miniszter kijelenti: Magyarország minden lehetséges módon igyekszik segíteni.

Hamarosan kezdődik a kormányinfó

Tíz órától kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Várhatóan itt ismertetik, milyen döntések születtek a háromnapos kihelyezett kormányülésen Sopronban. A hírek szerint több energetikai projektről, illetve az uniós helyreállítási hitelből való finanszírozásukról is döntött az Orbán Viktor által vezetett kabinet.

Olvasói sztorik