Belföld

Erasmus-ügy: Szili Katalin és a kormány trükkel kerülné meg az összeférhetetlenséget

Kiss Gábor / MTI
Kiss Gábor / MTI
Még meg sem egyezett a magyar kormány az Európai Bizottsággal, az uniós pénzek folyósításának egyik feltételét – úgy tűnik – máris kijátszották. Az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok szerint a kormányzati tisztségviselőktől elvárják, hogy válasszanak, melyik pozíciót kívánják megtartani. Szili Katalin úgy döntött, lemond miniszterelnöki megbízotti tisztségéről, aztán rögtön visszatért miniszterelnöki főtanácsadóként.

Aligha Szili Katalin személyén múlik majd a megegyezés a kormány és az Európai Bizottság között, mindazonáltal a kabinet által meghozott összeférhetetlenségi szabályok meghekkelése tovább rombolhatja az Orbán-kormánnyal szembeni, egyébként sem túl erős bizalmat Brüsszelben.

Szili ugyanis bár február közepén lemondott miniszterelnöki megbízotti posztjáról (2015. március 1-je óta a határon túli autonómiaügyekért felelt), hogy megtarthassa a Pécsi Egyetemet fenntartó Universitas Qinqueecclesiensis Alapítványban betöltött kuratóriumi tagságát, valójában nem intett búcsút a kormányzatnak.

Március eleje óta miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozik,

ám hogy pontosan milyen feladattal bízták meg, azt nem tudni, ugyanis sem ő, sem a kormány nem reagált kérdéseinkre. Annyi különbség látható a korábbi miniszterelnöki megbízotti és a mostani főtanácsadói munkája között, hogy amíg előbbi minőségében szerepelt a neve a kormányzati portálon (hasonlóan a többi megbízotthoz), addig miniszterelnöki főtanácsadóként már nem.

De Szili a közösségi oldalán is nyomon követhető közszereplései alapján ugyanazt csinálja március eleje óta, mint korábban.

  • A napokban találkozott Pánczél Károly fideszes képviselővel, a nemzeti összetartozás bizottság elnökével, akivel az autonómiatörekvésekről és a csángó-magyar kapcsolatokról egyeztetett.
  • Fellépett március 10-én a székely szabadság napján Marosvásárhelyen, ahol a székelyföldi autonómiáról beszélt.
  • Március 15-én Pozsonyban Orbán Viktor miniszterelnök beszédével összhangban a béke fontosságáról osztotta meg ünnepi gondolatait.
  • 17-én, pénteken Kecskeméten tartott sajtótájékoztatót a Szülessen Több Gyermek Multidiszciplináris Tudományos Társaság megalakulása és konferenciája alkalmából.
  • Múlt szombaton pedig videóüzenetben üdvözölte az Erdélyi Magyar Szövetség küldöttgyűlését Németh Zsolt fideszes külügyi bizottsági elnökkel együtt.

Szerepléseiről március 10-én, 15-én, 17-én és 18-án is beszámolt a megszólalásait kitüntetett figyelemben részesítő állami hírügynökség, amely minden alkalommal miniszterelnöki főtanácsadóként említette őt.

Kérdéseket küldtünk a Miniszterelnöki Kabinetirodának, hogy megtudjuk, Szili Katalinnak most mi a feladata, miben tér el főtanácsadói munkaköre korábbi miniszterelnöki megbízotti feladatától, mekkora díjazást kap (egyébként a megbízotti munkájának javadalmazásáról sem lehet tudni semmit, csak azt, hogy azt a miniszterelnök állapította meg), de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. Kerestük a volt MSZP-s házelnököt is a Pécsi Tudományegyetemen keresztül, mivel hivatalos elérhetősége, e-mail címe nincsen. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyiben más a mostani feladata a korábbihoz képest, és nem érzi-e az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok kijátszásának a főtanácsadói munkáját, de választ egyelőre tőle sem kaptunk. (Az alapítvány legutóbb a cikkünk megjelenése után egy nappal erősítette meg értesülésünket, hogy Szili lemondott a miniszterelnöki megbízotti posztról.)

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint nagyon kínos az összeférhetetlenségi szabályok kijátszása. – Ha valódi összeférhetetlenséget akarna a kormány, akkor nem lehetne ilyen kibúvókat találni – mondta, hozzátéve, emiatt sem valószínű, hogy az Európai Bizottság megfelelőnek minősíti a kormány intézkedéseit, amelyeket a helyreállítási pénzek folyósítása érdekében tett.

Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február elején felszólította a kormányzati tisztviselőket, hogy vagy mondjanak le az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött tisztségeikről, vagy a kormányzati megbízásukból távozzanak. Négyen, beleértve Szili Katalint is – akinek tiszteletdíja havi 1,4 millió forint a pécsi egyetem kuratóriumi tagjaként –, inkább a kormányzati jogviszonyról mondtak le, és megtartották kuratóriumi állásukat, amely a jelenlegi szabályok szerint lényegében életük végéig szól (bár a hírek szerint Brüsszel legfeljebb kétszer négyéves mandátumot engedne).

Minderre azért volt szükség, mert az Európai Tanács decemberi határozatában aggályosnak és összeférhetetlennek nevezte azt, hogy politikusokkal és kormányzati tisztségviselőkkel vannak tele a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumai, és kinyilvánította, hogy addig nem kaphatnak uniós forrásokat, amíg ezen nem változtatnak. Így az alapítványi egyetemek, illetve a diákok és kutatók az Erasmus és a Horizont Európa programhoz sem férhetnek hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik