Belföld

Závecz: megállt a Fidesz táborának csökkenése, ellenzékben tarol a DK

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Gyakorlatilag megállt a Fidesz a tavalyi országgyűlési választás óta tartó visszaesése a ZRI Závecz Research Intézet márciusi közvélemény-kutatási adatai alapján. Míg tavaly május és november között 46-ról 33 százalékra esett vissza a kormánypárt támogatottsága, az utóbbi hónapokban csak minimális lemorzsolódás tapasztalható, jelenleg 32 százalékos a támogatottsága a választók között.

Az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb: a választásokat követően 9 százalékos párt támogatottsága novemberben 11, ezúttal 12 százalék volt.

A harmadik legerősebb párt a Mi Hazánk, kis emelkedésekkel a múlt év májusi 5-ről mostanra 7 százalékra hizlalta táborát. A Momentum 2022-ben nem, azóta viszont érzékelhetően erősödött. Májusban 5, novemberben 4 százalékon állt, a mostani támogatottsága a teljes népességen belül 6 százalék.

Az MSZP stagnál, a választások óta tartja a 4 százalékot. A Jobbik enyhén lefelé tart, a választást követően 5, novemberben 4, most 3 százalékos. Az LMP még 2022-ben kicsit, 2-től 3 százalékra bővült, azóta tartja ezt a szintet. A Kétfarkú Kutya Pártnak jelenleg 2 százalékos a tábora, a Párbeszédnek 1, mindkét pártnak voltak ennél 1-1 százalékkal kedvezőbb adatai is a múlt évben. A legfrissebb mérések szerint Márki-Zay Péter szervezete, a Mindenki Magyarországa is eléri már az 1 százalékot.

Forrás: Závecz

 

A biztos pártválasztók között továbbra is minden második szavazat a Fideszé, a kormánypárt jelenleg 49 százalékon áll. A további sorrend itt is DK, majd Mi Hazánk, az előbbinek 18, az utóbbinak 9 százaléka van. A Momentum ebben a körben is 6 százalékos, bár új szavazók érkeztek a párthoz, az aktivitási szintjük alacsonyabb más pártok támogatóinál. Az MSZP 5, a Jobbik 4, az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt 3-3, a Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa 1-1 százalékos a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók körében.

Forrás: Závecz

A Fidesznek minden társadalmi-demográfiai csoportban jelentős előnye van, vezető pozícióját sehol nem veszélyeztetik a többiek. Legtöbben a 60 év felettiek körében támogatják a kormánypártot, egészen pontosan 38 százalék. Itt is a DK a második legerősebb, az országos eredményüket ők is meghaladják – 18 százalékot kapnak. A falvakban is átlag feletti a Fidesz támogatottsága – 35 százalék –, itt a Mi Hazánk a második legerősebb párt, 10 százalékkal.

A kormánypárt a fővárosban az átlagosnál kisebb táborral rendelkezik, de 27 százalékos eredményével így is jócskán megelőzi a második pozícióban lévő, 17 százalékos Demokratikus Koalíciót. A 40 év alattiak csoportjában is gyengébb az országos átlagánál a Fidesz, de 25 százalékkal magasan fölötte van a második helyezésért szoros versenyt futó Momentumnak és Mi Hazánknak. Ezek 10, illetve 9 százalékon állnak.

A DK a fővárosiakon és az időseken kívül még a vidéki kis- és középvárosokban erősebb az átlagosnál (15 százalékkal), míg a falvakban egyértelműen gyengébb (7 százalékkal). A Mi Hazánknak a falvakban élő és a 40 év alatti választóközönségben tapasztalható kedvező pozícióit kiegészíti még a férfiak körében mért átlagot meghaladó, 9 százalékos tábora. A Mi Hazánk az átlagos eredményénél gyengébb a fővárosban és az idősek körében – 4-4 százalékos támogatottsággal. A Momentum a 40 év alattiak csoportján túlmenően erősebb az átlagnál Budapesten és a diplomások körében is (9-9 százalékkal), legkisebb arányban a 60 év felettiek támogatják a pártot (2 százalékuk).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik