Belföld

3 napja maradt Orbánnak, hogy a képviselők fizetése után a tanárokét is rendezze 

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU

A sztrájkbizottság nyílt levelet írt a kormánynak, Orbán Viktornak.

Mivel a vasárnapi választások után az új kormány megalakulásáig korlátozott jogkörökkel rendelkező ügyvezető kormány működik, három napja van a jelenlegi kabinetnek, hogy teljesítse a tanárok követeléseit.

Nyílt levelében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) arra is felhívta a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése után – amely az átlagkeresetek alakulásáról szól – március 1-jével  lényegesen nőttek a képviselői tiszteletdíjak.

Kapcsolódó
Kövér László 254 ezer forintos fizetésemelést kapott, 1,3 millió forint fölött a képviselői minimumbér
Több mint százezer forintos alapfizetés-emelést kapnak a képviselők.

A PDSZ és a PSZ nem követel ekkora béremelést a közoktatásban dolgozóknak. Annyit kérnek, hogy:

  • a nevelési-oktatási intézményekben dolgozók is ki tudják fizetni – a kezdőbérből is – albérletüket,
  • ne legyenek napi megélhetési gondjaik,
  • ne legyen elviselhetetlen a munkaterhelésük,
  • az elvégzett túlmunkájukat fizessék ki.

Egyfajta bérautomatizmus nemcsak a közpénzekből legjobban kereső parlamenti képviselők és tisztségviselők esetében fontos, hanem a nevelés-oktatás ágazatában is elengedhetetlen!

Mint írták, a kormány a háborús helyzetre hivatkozva kérte, hogy a pedagógusok hagyjanak fel a munkabeszüntetéssel, de a háborús helyzetből fakadó gazdasági problémák nem akadályozták meg  „a felhatalmazási törvény által mindenható kormányt” abban, hogy a képviselők jelentős béremelését végrehajtsák.

Akkor mi tartja még mindig vissza ugyanazt a kormányt attól, hogy a szakszervezetek által képviselt oktatásban dolgozók igencsak szerény követeléseit végre teljesítsék?

A jelenlegi kormány, köztük azok az országgyűlési képviselők, akik 2018-ban a saját javadalmazásuk jelentős emeléséről döntöttek, a héten még meghozhatják a köznevelési intézményekben dolgozókat érintő döntéseiket.

Még három napja van a kormány képviselőinek, hogy megfelelő ajánlatot tegyenek a sztrájkbizottságnak!

Azután már csak az új kormány – bárkikből is alakuljon – által kijelölt képviselőkkel tudjuk folytatni a tárgyalásokat.

A Ne dolgozz ingyen nevű portál a nyílt levél kapcsán arra is kitér, a parlamenti képviselőknek nemcsak a fizetése nőtt, nekik jelentősen megemelik az albérletjuttatását és az irodabérletre fordítható pénzüket is.

Kapcsolódó
Nyílt levelet írt Orbán Viktornak egy penészes pincében élő, pályakezdő tanár
„Ha most lenne az Ön édesanyja fiatal tanár, tőle is sajnálná a tisztességes megélhetéshez szükséges fizetést?” Ezt kérdezte a megélhetési gondokkal küzdő fiatal a kormányfőtől. 

A képviselői illetmények egy olyan automatizmus miatt ugrottak meg, amilyet a sztrájkoló tanárok is követelnek: egy olyan rendszert, ami garantálja, hogy bérük követi az inflációt, vagyis a sztrájkkövetelésekben megfogalmazott automatizmus nagyszerűen működik – sajnos csak a parlamenti képviselők esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik