Belföld koronavírus

Mostantól Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Mostantól kezdve a szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

– jelentette be Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos jelezte: immár, akinek érvényes regisztrációja van, az AstraZeneca, Sinopharm és Szputnyik vakcinára tud időpontot foglalni. Emlékezetett továbbá, hogy a teljes védettséghez a második oltás is szükséges, így arra kért mindenkit, hogy vegyék fel a második oltást is.

Zajlik a járvány, továbbra is velünk van a koronavírus, mondta Müller, így továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása. Mindegyik vakcina hatékony és biztonságos, amit Magyarországon használunk, immár hatféle vakcinával gazdálkodhatunk, tette hozzá az országos tiszti főorvos.

A járvány Magyarországon továbbra is a brit mutáns révén fertőz, indiai mutánst még nem azonosítottunk az országban, de természetesen ez valószínűleg idő kérdése

– fogalmazott, jelezve, hogy a brit mutáns megbetegítő képessége rendkívül erőteljes.

Müller felhívta a figyelmet arra is, hogy annak, aki három hónapon belül esett át a betegségen, nem ellenjavalt az oltás három hónapon belüli felvétele. Ezt az oltóorvossal kell megbeszélni, mert azoknál, akiknél enyhe lefolyású volt a betegség, nem képződik sok ellenanyag a fertőzés során.

A fiatalokat arra kérte, regisztráljanak a védőoltásra, hiszen hamarosan elkezdik oltani a 16-18 éves korosztályt. A jövő hét második felében indul majd az oltásuk a jelenlegi tervek szerint.

Az, hogy bármilyen ismétlő oltásra szükség lesz-e, azt a jövő fogja eldönteni, a gyártók és a hatóságok is figyelemmel kísérik a vakcinák hatásosságát. Mivel nagyon rövid idő telt el az első oltások óta, ezért folyamatos figyelemmel kísérés a válasz azokra a kérdésekre, hogy meddig tart egy-egy vakcina védelmi ideje.

Jelenleg mindegyik megvéd minket a fertőződéstől, de ha attól nem is egészen, a súlyos, szövődményes lefolyástól mindenképpen

– húzta alá.

Az újságírói kérdésekre válaszok:

  • A járványügyi helyzetünk bár biztató, még nagyon törékeny, ezért is kell betartani a szabályokat és felvenni a védőoltást.
  • Azok a fiatalok is regisztrálhatnak a védőoltásra, akik átestek a fertőzésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik