Belföld

Az eltitkolt pénzosztás adatainak kiadására kötelezték első fokon a turisztikai ügynökséget

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI

Ki kell adnia a Guller Zoltán (kiemelt képünkön) vezette Magyar Turisztikai Ügynökségnek az összes, fű alatt kiosztott támogatás adatait.

A Fővárosi Törvényszék első fokon meghozott döntése szerint az ügynökség és az irányítása alá tartozó állami cégek közpénzek felhasználásával végzik tevékenységüket, az alaptörvény pedig kimondja, hogy a közpénzekkel gazdálkodó szervezetek kötelesek a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekkel.

2020 februárjában a 24.hu írta meg, hogy az MTÜ egyedi döntésekre hivatkozva a nyilvánosság kizárásával osztogat nagy összegű támogatásokat. Bár egyes cégek akár több százmillió vagy milliárd forintot kitevő támogatáshoz is hozzájuthattak, az ügynökség igyekezett titokban tartani a kedvezményezettek nevét. Az már az első körben kiderült, hogy egyedinek nevezett, de inkább titkos pályázat útján nyert például 800 millió forintot Zoób Kati divattervező és a Tiborcz István korábbi üzlettársához köthető bodajki kastélyt is ebből a forrásból újíthatták fel, majd sorra tártuk fel az ügyeket:

Kapcsolódó
Orbán falujába és Mészáros-féle kempingre is jut a titokban osztott állami pénzből
A Magyar Turisztikai Ügynökség egyedi döntése alapján kapott pénzt az állami szervezet volt tanácsadója is.
Kapcsolódó
Ismét milliárdokat osztottak szét titokban: Orbán volt minisztere és a Mocsai család is a nyertesek közt
Fellegi Tamásék 1,5 milliárdot kaptak szállodafejlesztésre az átláthatatlanul osztogatott turisztikai támogatásokból. A Lázár János felügyelte Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is hozzájutott 840 millió forinthoz a Hotel Nonius megújítására.
Kapcsolódó
Titkos találkozó után lett botrány a turizmuspénzek fű alatti kiosztásából
A balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa Bence érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, miközben ő a szervezet tanácsadója, és a hírek szerint ő tett javaslatot a támogatottak névsorára is. A pénzosztás akkora feszültséget okozott, hogy a badacsonyi borász felajánlotta lemondását a Balatoni Kör éléről.

Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője az első cikkünk megjelenése után, 2020. március 1-jén közérdekű adatigényléssel próbálta kikérni 2015-ig visszamenőleg az MTÜ, valamint a Kisfaludy2030 Turisztikai Zrt. összes szponzorálási, támogatási, adományozási szerződését és a pályázat kiírása nélkül kiadott támogatásokat. Az ellenzéki politikus azt is szerette volna megtudni, hogy a pályázaton kívül pénzeket elnyerő személyek milyen módon jelezték támogatási igényüket Gulleréknek, és ezekről milyen eljárásrendben, és ki döntött. A kért információkat azonban a többszöri határidő-módosítást követően sem kapta meg, ezért képviseletében a Czeglédy Ügyvédi Iroda tavaly áprilisban pert indított az ügynökséggel szemben.

Az MTÜ a bíróságon számos kreatív érvet felsorakoztatott annak érdekében, hogy továbbra se kelljen kiadnia az adatokat, ám a január 14-én meghozott nem jogerős ítélet szerint a próbálkozások nem jártak sikerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik