Belföld

Fű alatt osztja az adófizetői százmilliókat a Magyar Turisztikai Ügynökség

Egyedi döntésekre hivatkozva oszt akár több százmillió forintos támogatásokat a Guller Zoltán vezette Magyar Turisztikai Ügynökség. A vissza nem térítendő támogatások megszerzését célzó kérelmek közös jellemzője, hogy azokat nem nyilvánosan meghirdetett pályázati felhívásra nyújtották be. Ilyen „egyedi pályázat” útján nyert több mint 800 millió forintot Zoób Kati divattervező, míg Balatonboglár fideszes önkormányzata több mint egymilliárd forint támogatást igényelt. A Tiborcz István volt üzlettársához köthető bodajki kastély is az eddig titkolt közpénzcsap révén újulhat meg, bár az MTÜ a másfél milliárd forintos támogatási kérelemből egyelőre csak 31 millió forint odaítéléséről tájékoztatott. Több mint nyolcvan hasonló pályázat létezhet, de a turisztikai ügynökség csak annak a hatnak az adatait tette fel honlapjára, amelyekre konkrétan rákérdeztünk.

Még a nemzeti együttműködés rendszerében is szokatlan titkolózás közepette osztogat százmilliós, vissza nem térítendő támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) – derítette ki a 24.hu.

Birtokunkba került dokumentumok alapján az MTÜ, illetve az irányítása alatt álló Kisfaludy 2030 Zrt. több mint nyolcvan olyan, egyedi döntésen alapuló pályázatot tart nyilván, amelyek közös jellemzője, hogy – a hazai és európai uniós pénzosztásoknál megszokottaktól eltérően – még csak pályázati azonosító számmal sem rendelkeznek. Nyomozásunk során arra jutottunk, hogy a vissza nem térítendő támogatásokat célzó kérelmeket nem is egy nyilvánosan meghirdetett pályázatra nyújtották be, így aztán feltehetően informális csatornákon, akár személyes ismeretségek útján kerültek a turisztikai ügynökség asztalára.

A jelek szerint bennfenteseknek kitalált pályázati úton keresztül az MTÜ mostanra már számos projektet támogatott, helyenként akár több százmillió forinttal. A kifizetések tényét viszont csak azután tették közzé a Kisfaludy honlapján, hogy egyes, tudomásunkra jutott támogatások részleteire rákérdeztünk a turisztikai ügynökségnél. Árulkodó, hogy az állami ügynökség, illetve a Kisfaludy 2030 Zrt. ezután is kizárólag annak a hat projektnek a támogatási adatait publikálta egy hosszú, más pályázatok kedvezményezettjeit is tartalmazó lista részeként, amelyekről érdeklődtünk. Holott információnk szerint jóval több – ahogy említettük, több mint nyolcvan – „egyedi pályázat” van már a nyilvántartásukban.

Az „egyedi pályázatok” átláthatatlan rendszerének részletes megismerése érdekében a 24.hu még tavaly decemberben küldött közérdekű adatigénylést az MTÜ-nek, valamint a Kisfaludy 2030 Zrt.-nek. A szúrópróbaszerűen kiválasztott hat pályázattal kapcsolatban a többi között arról érdeklődtünk:

  • a vissza nem térítendő támogatások kedvezményezettjei honnan értesültek az „egyedi pályázat” lehetőségéről?
  • Volt-e pályázati kiírás, ha igen, az hol érhető el?
  • Mi a pályázatok azonosító száma?
  • Milyen formában jelentkeztek a lehetőségre a kedvezményezettek?

A törvényben megszabott 30 napos határidő elteltével nem kaptunk választ az állami szervtől. Végül telefonon utolértük Guller Zoltánt, az MTÜ vezérigazgatóját, aki utánanézett megkeresésünknek, és azt állította: a turisztikai ügynökség rendszere levélszemétként kezelte adatigénylésünket, ezért annak teljesítéséig türelmünket kérte.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Fotó: Kallos Bea / MTI

Várakoztunk, sőt újra elküldtük kérdéseinket, az MTÜ pedig ki is használta az újabb 30 napos határidőt, majd egy olyan, mindössze két bekezdésből álló választ küldött, ami egyetlen fontos kérdést sem tisztázott. Mindössze annyit ismertek el, hogy „egyedi – ad hoc jellegű – támogatási kérelmekről” van szó, amiket „egyedi döntés útján támogattak”. Hogy miként kerültek a projektek az MTÜ elé, kik és hogyan döntöttek róla, az nem derült ki, mindössze ezt írták: „a támogatási kérelmekkel kapcsolatos döntések a turisztikai szakmai szempontok érvényesítése mellett születtek”. A támogatások forrása pedig a válasz szerint a 2020-as költségvetés turisztikai fejlesztési célelőirányzata.

Az MTÜ azt válaszolta, hogy a levelünkben felsorolt támogatási jogviszonyok adatai a Kisfaludy 2030 Zrt. honlapján megtalálhatók. Az oldalon akkoriban valóban megjelent egy táblázat, amely már ismert pályázatok adatai mellett az általunk megnevezett projekteket is tartalmazta. Ezt azonnal észrevette a Népszava, amely múlt pénteken a táblázat nyomán megírta, hogy több száz millió forintos támogatást kapott Zoób Kati divattervező cége, és megjegyezte, hogy a döntési mechanizmusról semmit sem tudni.

Divatmúzeum 800 millióért

Zoób Kati projektje egyike annak a hatnak, amelynek részleteiről még decemberben érdeklődtünk az MTÜ-nél. Az „egyedi pályázatot” benyújtó divattervező 811 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, hogy elhelyezze divatgyűjteményét és egy alkotóházat hozzon létre. Erről az ötletéről korábban több interjúban is beszélt.

Mivel a turisztikai ügynökség nem tisztázta a támogatás körülményeit, megkerestük Zoób Katit is a kérdéseinkkel. Ő két alkalommal is személyesen válaszolt kérdéseinkre, másodjára pályázatának dokumentációját is bemutatta. Ebből kiderült, hogy a divattervező komoly munkát tett le az MTÜ asztalára, és jogerős építési engedéllyel rendelkezik, hogy balatonfüredi villájában kialakítsa az alkotóházat.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Arra viszont a személyes találkozók alkalmával sem derült fény, hogy pontosan hogyan jelentkezett a divattervező az MTÜ-nél, és honnan értesült arról, hogy nyilvános pályázati kiírás híján egyedi ötlettel is meg lehet keresni az állami szervezetet a támogatás reményében.

Zoób Kati nem tudta megmondani, hogy volt-e konkrét pályázati kiírás, amire benyújtotta a jelentkezését, csak arra emlékezett, hogy azt kinyomtatva vitték be az MTÜ-be. Mint mondta, évek óta dédelgetett álma volt a divatmúzeum kialakítása, ezért sok mindenkit megkeresett, köztük a turisztikai ügynökséget is.

A divattervező azt a támogatói okiratot is megmutatta, amely rögzíti a 811 millió forintos állami támogatás részleteit. Ebben a dokumentumban sem szerepel pályázati azonosító szám, sem egy konkrét pályázat megnevezése. Érdekes ugyanakkor, hogy a támogatói szerződést már 2019 februárjában aláírták, ám az MTÜ-nek mégis csak egy teljes évvel később jutott eszébe ezt közzé tenni, épp azután, hogy a pályázatról érdeklődtünk.

A divatmúzeum egyébként Balatonfüred fő utcáján nyílik majd meg, az épületen már tábla hirdeti, hogy állami támogatásból valósul meg a beruházás, de konkrét pályázat megnevezése ezen sem olvasható.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A polgármester az MTÜ-vezérnek írt

Nem Zoób Kati az egyetlen, aki bevallottan maga fordult a turisztikai ügynökséghez, Balatonboglár fideszes polgármestere, Mészáros Miklós személyesen Guller Zoltánnak írt levelet, hogy szakmai támogatását kérje. A birtokunkba került dokumentumok alapján a boglári önkormányzat több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázott, és az összeg egy részét már meg is kapta.

Ami biztosan tudunk:

  • a várdombi magasösvény fejlesztésére 383 millió forint jutott a településnek.
  • A Gömbkilátó és környezete fejlesztésére két részletben összesen 81 millió forinthoz jutottak.
  • Pályáztak további 745 millió forintra a János-hegy turisztikai fejlesztésére.

A balatonboglári Gömbkilátó üzemeltetője, a Sziszi Kft. tulajdonosa Csiszár Szilárd egyedül is pályázott, például magaslati akadálypálya és mászótorony építésére a balatonboglári kalandparkban, ehhez 66 millió forintot igényelt. Másik cégével, a Fő-fogás Kft.-vel pedig gumikerekes kisvasút beszerzésére kért 44,9 millió forintot.

A Xantus János Gömbkilátó Balatonbogláron. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Balatonboglár polgármesterének is feltettük kérdéseinket, tőle tudjuk, hogy ők keresték meg az MTÜ-t elképzeléseikkel, és nem egy pályázati kiírásra jelentkeztek.

„Több egyedi projektötletet küldtünk az ügynökségnek, ezek közül a magasösvény fejlesztését támogatták” – közölte lapunkkal Mészáros Miklós, majd hozzátette, „minden településnek lehetnek ötletei,

nem lehet elvárni és megvárni azt, míg az MTÜ kiír egy pályázatot magasösvények fejlesztésére.

A polgármester önjáróságának bizonyítéka, hogy csak egy hónappal azután vitte a képviselő-testület elé a várdombi fejlesztés ügyét, hogy Guller Zoltán támogatását kérte. Az előterjesztésben ráadásul Mészáros azt kérte a testülettől, hogy „biztosítson lehetőséget a fejlesztés forrásának feltérképezésére”. Az ülésen pedig a polgármester arról tájékoztatta a képviselőket, hogy:

egy pályázatra várunk, ha ez a pályázat megjelenik esetleg a közeljövőben, akkor nyilván visszakerül a kérdés a testület elé.

 

Hogy a boglári vállalkozó, Csiszár Szilárd megkapja-e a kalandparkfejlesztésre kért 66 millió forintot, az egyelőre nem tudni, viszont esetében már az is érdekes, hogy miért egyedi pályázatot adott be, amikor az MTÜ-nek volt (igaz, csak 2017 decemberéig szóló) pályázati kiírása kimondottan balatoni kalandparkok fejlesztésére.

Mégis más kalandparkosok is inkább az egyedi jelentkezést választották. 923 millió forint támogatást kapott például így a Zobori Kalandozoo Kft. a zalaszabari kalandpark élménykínálatának fejlesztésére. A cég tulajdonosa Szabadics Zoltán, aki eddig is a turizmusfejlesztési támogatások nagy nyertesei közé tartozott, tavaly arról számoltunk be, hogy cégei összesen 1 milliárd 816 millió forinthoz jutottak a Kisfaludy-programból, túlnyomó részét egy balatonfüredi szálloda építésére, a kisebbet egy zalaszabari borpanzióra fordíthatják. De a Napi.hu cikke szerint Szabadics hullámvasutas élményparkja is kapott már csaknem egymilliárd forint támogatást, a beruházás eredményét Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter adta át tavaly áprilisban. A jelek szerint azonban a Kis-Balaton mellett található kalandpark „élménykínálata” még tovább fejleszthető közpénzből, a hírek további vidámparki gépekről és állatsimogatóról szóltak a múlt nyáron.

Szintén egyedi támogatásban részesülhet a Bobo Fun Kalandpark kialakítása Alsópáhokon. Az előkészítési szakaszra 15 millió forintot már kapott is a Kolping Családi Hotel Vagyonkezelő Kft., amelynek tulajdonosa Baldauf Csaba, a szállodaszövetség alelnöke. A projekt összesen 850 millió forintba kerülne a birtokunkba került dokumentumok szerint. Amúgy Baldauf cégének is jutott már nemrég 304 millió forint a turizmustámogatásból a Kolping Hotel Spa & Family Resort fejlesztésére.

A pénzt még nem kapták meg, de már megvan, ki költi el

A vissza nem térítendő támogatások nyertesei között figyelemre méltó a BDJK-Real Estate Kft. is: a társaság információnk szerint csaknem másfél milliárd forintra pályázik, de a projekt előkészület alatt áll, így egyelőre még csak 31 millió forintot kaptak meg biztosan a Kisfaludy honlapjára feltöltött adatok szerint. Céljuk a bodajki Hochburg–Lamberg-kastélyban interaktív vadászati kiállítótér és kulturális funkciók kialakítása, valamint a kastély környezetének rehabilitációja.

A kastélyt a miniszterelnök veje, Tiborcz István ingatlanos cége, a BDPST Zrt. szerezte meg 2016-ban, aztán gyorsan tovább is adta Tiborcz volt üzlettársa, Paár Attila cégének, ám a győri milliárdos is túladott a patinás épületen 2018-ban. De messzire nem került, a vevő, az Excidit Befektetési Kft. ugyanis több szálon kötődik Paárhoz. Nem sokkal ezt követően írtak ki közbeszerzési pályázatot a kastély felújítására, amit éppen Paár Attila cége nyert el egyedüli pályázóként. A felújítás költsége több mint hárommilliárd forint, aminek csaknem a felét az MTÜ, illetve a Kisfaludy támogatásából kívánják fedezni.

Tiborczék bagóért megvették, a jó ismerősök meg közpénzzel újíthatják fel a bodajki kastélyt
Körön belül adták kézről kézre a kastélyt, hogy végül a 3 milliárd forintos felújítási pénzt is "házon belül" tartsák.

Bár a rendelkezésre álló adatok szerint eddig nem kapta meg a BDJK-Real Estate Kft. a teljes, másfél milliárdos vissza nem térítendő támogatást, a cég és Paár Attila is magabiztos, ugyanis már a pályázat elbírálása előtt lezavarták a közbeszerzést. Így kedvező döntés esetén rögtön meg is kezdhetik a munkát. A már elnyert 31,5 milliós összeget egyébként szintén csak azután tette nyilvánossá az MTÜ, hogy a bodajki projektre is rákérdeztünk.

Annak reményében, hogy idővel az összes, eddig titkolt pályázat körülményei megismerhetők lesznek, a 24.hu-n hamarosan újabb cikkeket közlünk a témában.

Kiemetl kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik