Belföld

Orbán falujába és Mészáros-féle kempingre is jut a titokban osztott állami pénzből

Ha lehet, még átláthatatlanabbá tette a Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy-programban kifizetett vissza nem térítendő állami támogatások nyilvántartását. A kormányzati felügyelet alatt működő szervezet úgy alakította át a turisztikai program honlapját, hogy az eddiginél is követhetetlenebbé váltak a kifizetések adatai. Így nem derül ki például az sem, hogy a nyertesek pontosan melyik pályázaton indultak, csupán az, hogy melyik évben. A kevert listákban találhatók meg azok is, akik a 24.hu által felderített titkolt közpénzcsap révén jutottak állami százmilliókhoz. Az utóbbiak köre ugyanakkor bővült, kiderült, hogy Felcsút „egyedi döntés” alapján csaknem másfél milliárd forinthoz jutott.

Megújult a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, 300 milliárd forintos keretösszegű Kisfaludy turisztikai program honlapja, amelyen így az eddiginél is nehezebben követhető a kiosztott állami pénzek sorsa. Az új oldalon már csupán évenkénti bontásban, ömlesztett formában találhatók meg a vissza nem térítendő támogatások nyertesei.

Vagyis az eddigiekkel ellentétben nem követhető nyomon, hogy a közpénzek kedvezményezettjei melyik pályázati kiírásra jelentkeztek, egyáltalán pályázaton nyerték-e a támogatást, vagy egyedi döntéssel. A panzió- és strandkorszerűsítésekre elnyert összegek ugyanabban a nyilvántartásban szerepelnek, mint a kikötőfejlesztések. Ugyanakkor az idei táblázatból kimaradtak a májusban kiosztott 83 milliárd forintos szállodafejlesztési támogatás nyertesei, így például Mészáros Lőrinc 17,7 milliárddal megtámogatott vidéki Hunguest-szállói, valamint a Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándor OTP-elnökhöz és Hernádi Zsolt Mol-főnökhöz köthető kft. nyolcmilliárdos tihanyi hotelépítése és a NER további húzóembereinek a beruházásai.

A Hunguest Grandhotel Galya szálloda épülete. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

A közzétett listákban szerepelnek viszont azok a fű alatt hozott „egyedi döntések” alapján történt kifizetések, amelyek rendszerét az év elején tárta fel lapunk. Mint megírtuk, a Guller Zoltán vezette MTÜ ad hoc döntések alapján osztogat százmilliós, sőt mint mostanra látszik, akár milliárdos összegeket.

Fű alatt osztja az adófizetői százmilliókat a Magyar Turisztikai Ügynökség
Egyedi döntésekre hivatkozva, nyilvánosan meghirdetett pályázati felhívás nélkül kap pénzt Zoób Kati divattervező, Balatonboglár fideszes önkormányzata vagy éppen egy nagyvállalkozó Kis-Balaton melletti kalandparkja. A Tiborcz István volt üzlettársához köthető bodajki kastély is az eddig titkolt közpénzcsap révén újulhat meg.

A birtokunkba került dokumentumok alapján februári cikkünk írásakor több mint nyolcvan hasonló egyedi döntésre váró kérelem volt a turisztikai ügynökség asztalán, amelyek többségét akkor még nem bírálták el. Azonban mostanra a Kisfaludy-program frissített honlapja alapján több kedvezményezett már hozzájutott a támogatáshoz.

Így Felcsút, Orbán Viktor miniszterelnök faluja is megkapta a remélt csaknem másfél milliárd forintot.

Nyáron Mészáros László, a község fideszes polgármestere még nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy elnyerték-e az árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére kapott támogatást, noha az már akkor világos volt, hogy a kormánypárti vezetésű települések jó eséllyel indulnak az ad hoc pénzosztáson.

Egyetlen ellenzéki város sem részesül a milliárdos pénzosztásból
A turisztikai ügynökség vezetője korábban azt mondta, egyetlen jó ötlet sem marad támogatás nélkül. Úgy fest, vagy főként a fideszes önkormányzatoknak vannak jó ötleteik, vagy az ellenzékiek nem értesültek az ad hoc pénzosztásról. Felcsút viszont másfél milliárd forintot kért a záportározó turisztikai fejlesztésére.

Megkapta az igényelt összeget a Magyar Turisztikai Ügynökség korábbi tanácsadója is. A Folly arborétum örökösét, Folly Rékát márciusban kérdeztük arról, hogy eredményesen igényelték-e az egyedi támogatást, illetve hogy továbbra is a MTÜ külsős tanácsadójaként dolgozik-e. Levelünkre Folly azóta sem reagált, viszont a Kisfaludy weboldalára felkerült 177 oldalas dokumentumban az áll, hogy az arborétum turisztikai attraktivitásának fejlesztésére 475 millió forintot ítéltek meg. A Folly Arborétum Nonprofit Kft. tulajdonosáról 2018 nyarán írtuk meg, hogy egyike annak a kilenc tanácsadónak, aki segíti a turisztikai ügynökség munkáját. Kedden kerestük az állami szervezetet Folly Réka külsős tanácsadói megbízásával kapcsolatban, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak az összeférhetetlenséget firtató kérdéseinkre.

Pécsi NER-lovag, kastélyfelújítás

Májusban számoltunk be arról, hogy Czéh-Tóth Márk, Pécs ifjú NER-lovagja a vitatott körülmények között szerzett belvárosi szállodája árának hatszorosát kérte annak felújításra. A Kisfaludy honlapáról kiderül, ő is sikerrel járt, cége, a Hotel Nick Kft. több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. A szálloda-, ingatlan- és dohánybizniszben is érdekelt jogász-üzletember akkor vált országosan ismertté, amikor 2013-ban Hamar Endrével – aki Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt az üzlettársa – elnyert öt dohánykoncessziót.

A bodajki Hochburg-Lamberg kastély. Fotó: Juhász J.

A vissza nem térítendő támogatások kérelmezői közt írtunk korábban a BDJK-Real Estate Kft.-ről is: a társaság csaknem másfél milliárd forintra pályázott, és már meg is kapta azt, méghozzá a bodajki Hochburg-Lamberg-kastélyban interaktív vadászati kiállítótér kialakítására, valamint a kastély környezetének rehabilitációjára. A kastélyt Tiborcz István ingatlanos cége, a BDPST Zrt. szerezte meg 2016-ban, aztán gyorsan továbbadta Paár Attila cégének, ám 2018-ban a győri milliárdos is túladott rajta. Messzire azonban nem került, a vevő cég ugyanis több szálon kötődik Paárhoz. Nem sokkal ezt követően írtak ki közbeszerzési pályázatot a kastély felújítására, amit éppen Paár cége nyert el egyedüli pályázóként. A felújítás költsége több mint hárommilliárd forint, aminek csaknem a felét az MTÜ, illetve a Kisfaludy-program támogatásából fedezik.

Kormánypárti újságíró is nyert

Bár az egyedi támogatások listáján nem szerepelt, most fény derült rá, hogy 40 millió forintos állami támogatáshoz jutott az erősen fideszes Blogstar alapítója, Csúri Ákos és üzlettársa Németh Mihály Zsolt cége is. A dokumentumból az nem derül ki, hogy Csúriék pontosan hol valósítják meg a Káli Álom fedőnevű turisztikai fejlesztést, és egy alkotóház kialakítását. A Káli Álom Kft.-be egyébként Csúri Ákos tavaly év végén szállt be, a cégnek az elmúlt három évben nem volt bevétele.

Hasonlóan homályos az is, hogy mire kapott egyelőre nyolcmillió forintot a Tarányi Nonprofit Kft., amely információink szerint félmilliárd forintos igényt nyújtott be az MTÜ-nek a Tarányi látogató- és rendezvényközpont, illetve turista pihenőpont fejlesztésére. Ez az a társaság, amelybe nemrég betársult Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese, a Fidesz-nagygyűlések korábbi házigazdája. Rákay egyébként a Balaton-felvidéken terjeszkedik, mint azt megírtuk, nemrég megszerezte Badacsonytomaj egyik történelmi villáját.

Ömlik a közpénz Balatonfüredre

Balatonfüred fideszes vezetésű önkormányzata is megkapta a kért 1,2 milliárd forint egyedi támogatást a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég által üzemeltetett kemping fejlesztésének első ütemére. Az önkormányzat összesen 3,2 milliárd forint egyedi támogatásból és valamivel több mint egymilliárdos önrészből építene konferenciatermet és mélygarázst a kempingbe, valamint „magasabb minőségű szálláshelyeket” ígér a terület megújításával. Balatonfüred a második ütemre további közel kétmilliárd forint turisztikai támogatást igényelt. Ezt a táblázat szerint még nem kapta meg a város.

Milliárdokból építhetnek luxust a Mészárosék által üzemeltetett füredi kempingbe
Az önkormányzati tulajdonú kemping egyre inkább veszíti el kemping jellegét: vitorláskikötő és szálloda épül benne, a fideszes polgármester pedig bő 3 milliárd forint egyedi támogatásból tovább fejlesztene: mélygarázst és konferenciatermet is szeretne.

A város tulajdonában lévő, de Mészárosék üzemeltette kempingbe az utóbbi években csak úgy ömlik a közpénz. Területén jelenleg is építik a 142 hajó fogadására alkalmas kikötőt közel kétmilliárd forint uniós pénzből, valamint itt húzzák fel azt a 66 szobás, négycsillagos hotelt, amelyre 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott Szabadics Zoltán SZ. Z. Szállodafejlesztő Kft.-je. Balatonfüred fideszes önkormányzata nem csak kempingfejlesztésre kapott egyedi támogatást, hárommilliárd forintot megítéltek a város új kulturális negyedének kialakítására is.

Hernádi Zsolt köre is jól járt

A Kisfaludy-program megújult honlapját az mfor.hu szúrta ki. A portál szintén szemezgetett a kedvezményezettek közül. Mint írták, a Hernádi Zsolt Mol-vezér unokaöccse, Hernádi Ádám polgármester által irányított Esztergomban egyre több helyszínre kerülhetnek ki a nyertes Kisfaludy-pályázatokról szóló és a kormánynak köszönetet mondó táblák. Például a BSP Ingatlanberuházó Kft. 210 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott egy négycsillagos panzió kialakítására. A BSP egyik tulajdonosa egy másik cégen keresztül Bacsa György, Hernádi Zsolt unokatestvérének a fia és a MOL egyik igazgatója, aki Hernádi Gran Private Equity Zrt. nevű cégében is igazgatósági tag, nemrég pedig bekerült a hallgatók és oktatók tiltakozása ellenére átszervezett Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumába.

A nyertesek között van Száraz István két cége is. A Dunakanyar Turisztikai Kft. 300 millió forint támogatást kapott egy 25 szobás, négycsillagos panzió létesítéséhez Zebegényben, míg a Riverview Ecolodge Kft. 90 millió forint közpénzt fordíthat egy dömösi négycsillagos panzióra. Száraz akkor lett ismert, amikor 2013 végén elindította a Vs.hu-t. A portál működtetéséhez szükséges százmilliók forrása eleinte nem volt ismert, ám 2016 áprilisában kiderült, hogy a lapot kiadó New Wave Média több mint félmilliárd forintot kapott a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól. A céget 2015 végén több mint 4 milliárd forintért felvásárolta az Origo Média Zrt-t., 2017 nyarán pedig Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fia a nevére is vette a New Wave-et. A cég azóta már a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozik.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik