Belföld

Ismét milliárdokat osztottak szét titokban: Orbán volt minisztere és a Mocsai család is a nyertesek közt

Lázár János hivatalos facebook oldala
Lázár János hivatalos facebook oldala
Fellegi Tamásék 1,5 milliárdot kaptak szállodafejlesztésre az átláthatatlanul osztogatott turisztikai támogatásokból. A Lázár János felügyelte Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is hozzájutott 840 millió forinthoz a Hotel Nonius megújítására, egy szolnoki hotelre pedig négy milliárd közpénzt adtak. És fideszes önkormányzatok sora is jelentős összeghez jutott.

Nem szakít eddigi gyakorlatával a Guller Zoltán vezette Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amely teljesen átláthatatlanul osztogatja az adófizetők pénzét. Az MTÜ oldalán található közel 200 oldalas, szinte teljesen rendezetlen dokumentum az állami szervezet összes tavalyi pénzosztását felsorolja. Azt, hogy a tavaly elnyert állami támogatások kedvezményezettjeinek köre bővült, csak onnan lehet tudni, hogy a nyerteseket felsoroló, nemrég még 173 oldalas dokumentum 181 oldalasra bővült – szúrta ki a 24.hu.

Mohai Balázs / MTI Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója

A vissza nem térítendő állami támogatások átláthatatlanná tett nyilvántartását tavaly év végi cikkünkben elemeztük. Akkor többek közt az derült ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök faluja, Felcsút is hatalmas támogatáshoz jutott.

Kapcsolódó
Orbán falujába és Mészáros-féle kempingre is jut a titokban osztott állami pénzből
A Magyar Turisztikai Ügynökség egyedi döntése alapján kapott pénzt az állami szervezet volt tanácsadója is.

De a friss lista is tartogat érdekességeket. Hétfőn számoltunk be arról, hogy Fellegi Tamás, a második Orbán-kormány fejlesztési minisztere 70 szobás hotelt épít a Balatonnál Petneházy Dáviddal, a korábbi szabolcsi Fidelitas-elnökkel. Most az is látszik, hogy ehhez jelentős állami segítséget kapnak. Az MTÜ által indított, 300 milliárd forintos keretösszegű Kisfaludy turisztika program frissített táblázatából kiderült, hogy Orbán Viktor korábbi fejlesztési miniszterének cége 1,5 milliárdos állami támogatásból építheti újjá a régi Hotel Volánt.

Egy másik, korábban szintén nagy hatalmú fideszes miniszter, Lázár János körébe is jutott az MTÜ turisztikai pénzeiből. A korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter jelenleg kormánybiztosként irányítja a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t, amely 840 millió forintot kapott a Hotel Nonius megújítására.

De ez még nem minden. Tiszaparti szálláshelyfejlesztésre kapott 285 millió forintot Seszták Miklós volt nemzeti fejlesztési miniszter üzleti körébe tartozó vállalkozó, Mikucza Tamás cége is. De jutott pénz bőven a NER-ben meredeken felfelé ívelő pályát befutó, nemrég a Magyar Rektori Konferencia társelnökének is megválasztott Mocsai Lajos családjának is. A Bánó Birtok turisztikai fejlesztésére 60 millió forintot kapott Mocsai Lajosné cége.

A Magyar Turisztikai Ügynökség egyébként az egyik legkomolyabb támogatást a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztésére szánja. A Fons Sacer belső egyházi jogi személy 3,2 milliárd forint állami támogatásban részesül, de hogy pontosan mi épül Szentkúton, az a táblázatból nem derül ki.

Még ennél is több pénzt kapott, összesen 4 milliárd forintot a Green Plan Center Oktatási, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a szolnoki Tiszakavics Hotel fejlesztésére. A társaság egy bizonyos Plachy László résztulajdonában van, aki a napelem üzletben is érdekelt, és – mint azt a 444.hu megírta – kiváló kormányközeli kapcsolatokkal is rendelkezik. A portál riportja többek közt arról szólt, hogy állami segítséggel hogyan tudott a Plachy által vezetett cég megszerezni egy olyan földet, amit a gazdája nem akart eladni.

A friss adatok szerint jutott támogatás, összesen 400 millió forint közpénz Rókusfalvy Pál cégének is. A korábbi rádiósnak az etyeki Rókusfalvy Fogadó kapacitásbővítésére és szolgáltatásfejlesztésére utaltak több száz milliós állami támogatást. Rókusfalvyról tavaly írtuk meg, hogy egyik cégével 2,2 milliárdért kommunikál az államnak.

Az etyeki Rókusfalvy-fogadó

Ahogy arról már tavalyi cikksorozatunkban írtunk, a Magyar Turisztikai Ügynökség egyedi támogatás néven pályázat nélkül is osztogat állami támogatásokat. Guller Zoltán az MTÜ vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy egy szakmai grémium dönt a pályázatokról, de azt már lassan egy éve nem árulják el – az ügy jelenleg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál van –, hogy kikből áll a döntőbizottság. Ezzel az egyedi támogatással nemcsak vállalkozók jutnak soron kívüli támogatáshoz, de önkormányzatok is.

És az MTÜ a tavalyi évhez hasonlóan most is a fideszes önkormányzatoknak osztotta ki a nagy összegű támogatásokat:

 • Esztergom fideszes önkormányzata 5 milliárd forintnyi támogatást kapott többek között élményfürdő felújítására, de 1,1 milliárdot például a városháza épületének homlokzatfelújítására is adott a Magyar Turisztikai Ügynökség,
 • Csurgó fideszes önkormányzata 3 milliárd forintot kapott szálloda fejlesztésére,
 • Csorna fideszes önkormányzata 2,2 milliárd forintot kapott a termálfürdő értékmentő revitalizációjára,
 • Berettyóújfalu fideszes önkormányzata strand, uszoda és gyógyvizes fürdő fejlesztésre kapott 2 milliárd forintot,
 • Balatonboglár fideszes önkormányzata 500 millió forintot kapott a Buborék élményfürdő fejlesztésére,
 • Kiskunhalas fideszes önkormányzata 500 millió forintot kapott a Csipke Gyógyfürdő fejlesztésére,
 • A független vezetésű, de fideszes többségű Hajdúszoboszló 400 millió forintot nyert új konferencia-központ létesítésére,
 • Tiszavasvári fideszes önkormányzata 100 milliót kapott gyógyfürdő-fejlesztésre,
 • Békés fideszes önkormányzata 120 milliót kapott fürdőfejlesztésre,
 • Tamási fideszes önkormányzata 50 milliót kapott gyógyfürdőjének fejlesztésére,
 • Pápa fideszes önkormányzata 200 milliót kapott egy termálhotel megépítésére.
Egyetlen ellenzéki város sem részesül a milliárdos pénzosztásból
A turisztikai ügynökség vezetője korábban azt mondta, egyetlen jó ötlet sem marad támogatás nélkül. Úgy fest, vagy főként a fideszes önkormányzatoknak vannak jó ötleteik, vagy az ellenzékiek nem értesültek az ad hoc pénzosztásról. Felcsút viszont másfél milliárd forintot kért a záportározó turisztikai fejlesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik