Belföld
Image: 73910027, A Teve Ház lakóparkjának egyik társas házához tartozik egy játszótér, amit a környékbeliek a 2003-as átadása óta szabadon használhattak. Az ott lakók elmondása szerint a gyerekek itt biztonságos környezetben tudtak szórakozni, egészen egy évvel ezelőttig, amikor a tulajdonosi kör úgy döntött, körbekeríti a területet., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Bekerítette a társasház a játszóteret, amit 15 évig használtak a környéken élő gyerekek

Korábban a témában:

Július elején írtunk róla, hogy bezárattak egy játszóteret a hollandiai Nijmegen városában, mert a gyerekek túl hangosan játszottak benne. Egy olvasónk hívta rá fel a figyelmünket, hogy Budapest XIII. kerületében is történt egy hasonló eset, igaz, ott a helyzet ennél összetettebb.

A Teve Ház lakóparkjának egyik társasházához tartozik egy játszótér, amit a környékbeliek a 2003-as átadása óta szabadon használhattak. Az ott lakók elmondása szerint a gyerekek itt biztonságos környezetben tudtak szórakozni, egészen egy évvel ezelőttig, amikor a tulajdonosi kör úgy döntött, körbekeríti a területet.

Lapunknak az egyik nyugdíjas helyi lakos arról beszélt, unokáival évekig járt le hosszabb-rövidebb időre játszótérre, ahol tartalmasan tudták eltölteni az időt.

A gyerekeknek viszont el kellett búcsúzniuk az ottani játékoktól, mert 2018-ban az egészet elbarikádozták. Előbb csak nyitvatartási időben, 9 és 19 óra között lehetett látogatni a játszóteret, majd zár került a kerítésajtókra, amikhez csak a közvetlenül a játszótér melletti társasházban élőknek van kulcsa. A rácson hatalmas felirat figyelmeztet:

Magánterület! Tilos az átjárás!

Image: 73910016, A Teve Ház lakóparkjának egyik társas házához tartozik egy játszótér, amit a környékbeliek a 2003-as átadása óta szabadon használhattak. Az ott lakók elmondása szerint a gyerekek itt biztonságos környezetben tudtak szórakozni, egészen egy évvel ezelőttig, amikor a tulajdonosi kör úgy döntött, körbekeríti a területet., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Az elkerített játszótérről nyílik több vállalkozás, így egy fodrászat, egy építészeti iroda, valamint egy fogászat ajtaja is, de a zárt részen keresztül elérhető a helyi idősek klubja is. A vendégek ide csengetés útján juthatnak be. A lépcsőházak bejárata ugyanakkor pont a társasház két átelleni oldalán van, a lakóknak tehát nem kell keresztül járniuk a területen.

Ottjártunkkor teljesen kihalt volt az egész játszótér, közel két óra alatt egyetlen gyermeket sem láttunk.

A sarki pékség egyik alkalmazottja kérdésünkre válaszolva arról beszélt, sokáig ő is ide vitte a kisfiát, de erre már nincs lehetőségük, amit azért is sajnál, mert az egyébként jó állapotban lévő eszközök elkezdtek lepusztulni.

Amióta elkerítették az egészet, senki nem jár ide. Elvileg a szomszédos társasház lakói használhatnák, de nem szoktunk itt látni senkit. Állítólag nagyon felhallatszott a gyerekzsivaj, és ez zavart néhány lakót

– mondta.

Információink szerint az egyik közeli bölcsődéből is ide hozták át napközben a gyerekekkel kisebb csoportokban. Úgy tudjuk, hogy az intézményt előre nem értesítették a játszótér lezárásáról, egyszer csak szembe találták magukat a kerítéssel. Így most egy kicsivel távolibb, közterületen lévő játszóteret látogatnak a fiatalokkal.

Gellért Lajos, az önkormányzat sajtóreferense korábban a XIII. kerületi Hírnök megkeresésére arról tájékoztatott, hogy jogszerűen zárták le a területet. Azt üzente az egyik olvasónak,

sajnálatos, hogy az Önökhöz legközelebb eső, megszokott játszóteret unokái nem tudják használni. Szerencse, hogy a környezetükben van még játszótér. A kerületi önkormányzat nagy gondot fordít a gyermekek hasznos szabadtéri programjainak biztonságos eltöltésére

Megkeresésünkre a körülbelül 300 lakásos társasház képviseletét ellátó cégnél nem tagadták, hogy közrejátszott a játszótér körbekerítésében a gyerekek hangoskodása is.

Image: 73910005, A Teve Ház lakóparkjának egyik társas házához tartozik egy játszótér, amit a környékbeliek a 2003-as átadása óta szabadon használhattak. Az ott lakók elmondása szerint a gyerekek itt biztonságos környezetben tudtak szórakozni, egészen egy évvel ezelőttig, amikor a tulajdonosi kör úgy döntött, körbekeríti a területet., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Az Otthon 2000 Kft. egyik munkatársa elmondta, hiába figyelmeztették a szülőket a még most is kint lévő óriásplakáton, hogy a játszótér 19 óra után nem használható, sokszor még este is ott voltak a gyerekeikkel. Mivel több lakásnak is a játszótérre néz az ablaka, a zaj felhallatszott, a cégnél pedig rendre csörgött a telefon, hogy csináljanak valamit.

A döntésben ugyanakkor nem ez játszotta a legnagyobb szerepet. Krausz Tímea, a vállalat ügyvezetője megkeresésünkre azt mondta:

A környéken sok építkezés zajlik, a munkások ide jártak be elvégezni a dolgukat, a hajléktalanok itt éjszakáztak, a fiatalok itt iszogattak. Mi vállaltuk, hogy összeszedjük a szemetet és a mocskot utánuk, de egy idő után elfogyott az emberek türelme.

Előfordult, hogy tűt találtak a játszótér területén. Gondot jelentett az is, hogy a felnőttek eldobálták a csikkeket, aztán másnap azon tapostak a gyerekek. Sokan ott sétáltatták a kutyákat, amik odapiszkítottak a földre.

A játszótér fenntartásáért a társasház által megbízott képviselet felel, aminek szigorú szabályai vannak.

Image: 73910020, A Teve Ház lakóparkjának egyik társas házához tartozik egy játszótér, amit a környékbeliek a 2003-as átadása óta szabadon használhattak. Az ott lakók elmondása szerint a gyerekek itt biztonságos környezetben tudtak szórakozni, egészen egy évvel ezelőttig, amikor a tulajdonosi kör úgy döntött, körbekeríti a területet., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Fotó: Mohos Márton / 24.hu

A lakóközösség ezek miatt az okok miatt döntött úgy, hogy lekeríti a játszóteret. A másik megoldás az lehetett volna a hajléktalanok által jelentett problémákra, hogy a teljes Teve Házat körbeveszik kerítéssel, de átjárást akkor is biztosítaniuk kellett volna az önkormányzati rendelet értelmében reggel 6 és 22 óra között. Ehhez ráadásul jogszabály szerint szükséges az összes tulajdonos hozzájárulása.

Krausz Tímea szerint az érintett társasház lakóközössége elégedett, mert a probléma megszűnt. Erre erősített rá egy helyi lakos is, aki azt mondta, most már nyugodtabban tud aludni.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Canadian blue helmets check their weapons, 17 April 1993 near Tuzla's airport, waiting to depart for the Moslem enclave of Srebrenica, where some 30000 refugees hope to be evacuated from. (Photo by PASCAL GUYOT / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.