Belföld

„Naponta megélem ezt a szörnyűséget, az amnézia lenne a legjobb”

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 11. 10. 14:52

A tatabányai ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyújtott be vádiratot azzal a vadásszal szemben, aki legjobb barátját lőtte le a vadászlesről fél évvel ezelőtt. A balesetet okozó vadász a 24. hu-nak beszélt először a tragédiáról.

A férfi két társával együtt vadászott a Bokod és Pusztavám közötti területen. Pont ott, ahol a tragédiát okozó vadász földje is található. Ahogy korábban mindig, az ominózus vadászat előtt is megállapodtak abban, hogy ki melyik szektorban próbálja majd elejteni a vadakat. A balesetben elhunyt hatvanas éveiben járó vadász fél tíz előtt néhány perccel felhívta telefonon a barátját, hogy elmegy megkeresni egy elejtett vadat. A férfi örült a hírnek, kocsiba vágta a felszerelését és elindult a barátja által használt vadászterületre.

Az idősebb férfi közben megtalálta a vadat. Erről azonban a balesetet okozó férfi nem tudott és felment a barátja által használt vadászlesre. Amikor körülnézett a távcsővel, észrevett egy vaddisznónak tűnő alakot a búzatáblában, felhúzta a vadászpuskát, és azonnal tüzelt. Az éppen a vadat zsigerelő társa azonnal meghalt.

Többször is lepörgött már előttem ez a pillanat. Nincs mentségem semmire. Sokkal jobban kellett volna figyelnem. A saját földem szélén történt a tragédia. Nem tudok úgy kimenni, hogy ne ezen pörögne az agyam. Ez jóvátehetetlen

– mondta lapunknak a 44 éves vadász.

Az egyik legjobb barátomat veszítettem el. Bármennyire is szeretném meg nem történté tenni a dolgokat nem lehet. Beszéltem az elhunyt barátom hozzátartozóival, de azt nem tudom, hogy ők hol helyezik el a lelkükben azt, hogy pont én okoztam a tragédiát. Erről nagyon nehéz beszélni. Azt tanácsolták, hogy amíg le nem zárul az ügy addig inkább ne keressem a szeretteit. Pedig pont azért lett volna fontos, hogy személyesen is találkozzak velük, hogy legalább megtudjam, miben tudok nekik segíteni. Abban szeretnék, amiben megengedik

A 44 éves férfitól a halálos baleset után lefoglalták a vadászpuskáját. A tragédia óta már közel fél év eltelt, de eszébe sem jut, hogy felkeresse a közelében lévő kedvenc vadászhelyeit. Erről így beszélt:

Nem tudom, hogy a történtek után valaha is elmegyek-e még vadászni. Ez eszembe se jut. Az hogy engem, hogy ítélnek meg a baleset óta az egy tetszőleges dolog, mert se jobb, se gonoszabb nem lettem. Senki nem tudja átérezni azt, ami lejátszódik bennem. Naponta megélem ezt a szörnyűséget, az amnézia lenne a legjobb. Ezt ugyanis az ember soha életében nem fogja kitörölni az emlékeiből. Nem lehet meg nem történté tenni.

A büntetlen előéletű vadász tőlünk tudta meg, hogy az ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyújtott be ellene vádiratot. Az ügyészség álláspontja szerint megsértette a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény előírásait is, hiszen csak akkor szabad lövést leadni, ha minden kétséget kizáróan felismerte a vadat, és azzal senki épségét nem veszélyezteti. Arról nem beszélve, hogy a  lövés előtt mérlegelni kellett volna a lövedék várható útját és a becsapódás helyét is, amit ugyancsak nem tett meg. A várható büntetéséről ezt mondta:

Nem tudom, hogy milyen büntetésre számíthatok. Vélhetően felfüggesztett börtönbüntetést kapok. A legszörnyűbb azonban nem ez, hanem az, hogy elvettem az egyik legjobb barátomtól és a gyermekeitől azt az időt, amíg még egymással tölthettek volna. Most született meg az unokája, de nem érhette meg. Pedig biztos, hogy nagyon várta már.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.