Belföld

Összekaptak a balos vezérek azon, ki mentes az oligarcháktól

A Fekete-Győrtől Karácsonyon át Szigetváriig terjedő balos paletta hat jelöltje csapott össze a V18 szervezésében. A szakpolitikában mindenki egyetértett, akár egészségügyről, akár oktatásról, akár korrupcióról volt szó. Két jelentős összekülönbözés volt csupán. A résztvevők egyik fel április 8. után új választási törvényt fogadna el, majd előrehozott választást írna ki, a másik fele pedig megtartaná a hatalmat egyből. A másik vita azon kerekedett, hogy Szél Bernadett szerint az LMP az egyetlen oligarchamentes párt. Pedig.

Közeleg a választás, így egyre több szervezet találja ki, hogy valamilyen formában vitára kényszeríti a pártok vezetőit (leszámítva a Fideszét, aminek vezetői nem állnak ki nyilvános vitákra). A Válasszunk 2018! (V18) nevű, Balázs Péter elnökölte mozgalom is így döntött, és szerda estére fórumot szervezett a fővárosi Benczúr Hotelbe. Ezen részt vesz Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd kormányfőjelöltje, Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke. Az élő közvetítést itt nézhetik újra, alatta szövegesen is kivonatoljuk, mi fontos hangzott el a fórumon:

Vitafórum Magyarország helyzetéről és jövőjéről

A V18 listavezetői fórumának élő közvetítése a budapesti Benczúr Hotelből.Résztvevők: Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnökeGyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökeKarácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltjeSzél Bernadett, az LMP – Lehet Más a Politika társelnökeSzigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke

Közzétette: V18 – Legyünk többen – 2018. április 4.

A vita előtt hosszasan nézhettünk egy felvételt, amin a Hang nevű civil szervezet embereket kérdezett meg az utcán, hogy mit kérdeznének a jelöltektől, Magyarország leendő miniszterelnökétől. Utána Balázs emelkedett szóra, hogy felvezesse az estet. Elmondta, hét pártot hívtak meg a fórumra, de az első pártról kiderült, hogy nincsen programja, ez a kormánypárt. A Fidesz így válaszolt a meghívásra: “Az önök által meghívott vitapartnerek bármit is mondanak nyilvános szerepléseik során, valódi céljaik az ország érdekeivel ellentétesek.”. A Jobbikkal is tárgyaltak egy ideig, majd a Jobbik közölte, pártként nem akarnak részt venni ezen. Azzal folytatta, a többi, vitát vállaló párt közeledett a mai napon, majd pezsgő vitát kívánt. Több kérdés, több kör volt, minden körben minden jelölt 2 perc megszólalási időt kapott. A felszólalók sorrendjét kisorsolták.

1. Az első kérdést Orbán Viktor március 15-i beszédével vezették fel: reálisnak tartják-e a Fidesz-KDNP legyőzését, és ennek érdekében milyen lépéseket kell még megtenni?

Szigetvári szerint rendszerváltást akarnak a választók, ők ma megtették a megfelelő lépéseket. Amúgy tömeges visszalépésekben reménykedik. Gyurcsány azzal folytatta, Orbán őrültségeket beszél, de van benne rendszer. Ő is küzdeni fog a végsőkig, Orbán ellen. Nincs mese, egy az egyben kell a Fidesz ellen küzdeni. A kormányváltók márpedig többségben vannak, meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy érvényesítsék a parlamentben is. Alku nincs. Karácsony következett, aki nagyon szépen beszélt a közös ország vágyott építéséről. Szerinte is jobb a helyzet a mai nap után, hogy támogatják a pártok egymást. Az MSZP-P komoly áldozatokat hozott szerdán, és egyetért Gyurcsánnyal, hogy késznek kell lenni arra, hogy együtt vezessék az országot. Az elképzelhetetlen, hogy együttműködjenek a Fidesszel.

Fekete-Győr mindenkit letegezve sziázott, majd azon kesergett, milyen szomorú, hogy a visszalépésekről kell beszélni. Elmondta, nekik elegük volt az állapotokból, át kellett lépni az árkokon, ezt ő maga is megtette a Budapest 1-es körzetben. Ha kell, áldozatokat is hoznak. Szél zárta a kört azzal, hogy mekkorát csalódtak, amikor a teljes ellenzéki konzultációt akarták volna. De heves ellenállás lett a vége. A fontos, hogy olyan jelzéseket küldjenek az embereknek, miszerint van tétje április 8-nak. Nem mindenki örült, amikor Magyarország egyetlen oligarchamentes pártjának nevezte az LMP-t, valaki bele is tapsolt erőszakosan a közönségből.

2. Egészségügyi kérdés következett: Milyen területen kezdenének neki a munkához e téren?

Szél azzal kezdte, hogy Orbán egy monstrum, az Emmi alá pakolta be az oktatást és egészségügyet is, amit az LMP önálló tárcákra szedne szét. A párt a prevencióra költene többet, na meg megdupláznák az egészségügyi béreket. Fekete-Győr szerint a rendszerváltás után nem reformálták meg az egészségügyet, ciklusonként próbálkoztak ezzel. Megakadályoznák az orvosok elvándorlását, sokkal több egynapos sebészeti műtét lenne, ellenőriznék a kórházak minőségét. Karácsony a pártszövetség programját hozta fel, hogy beruháznának az emberi tőkébe. Több pénzt kell jobb struktúrában elkölteni, a szakápolók bérét kell leginkább emelni, rendbe kell tenni az alapellátást.

Gyurcsány átlátta a szituációt: mindenki inkább fizet külön az orvosnak. A kapcsolat és pénz számít az ellátásban, miközben a várólistákon 27 ezren vannak. Felteszi a kérdést, mi várható el a biztosításért? Szerinte pokoli sok pénz kell erre, ezért nem lehet például a 13. és 14. havi nyugdíjat megígérni. Szigetvári szerint a vidékiek élettartamát növelni kell. Egyetértett abban, hogy magánszolgáltatókat is be kéne vonni a társadalombiztosításba, de háziorvosi praxisokat is privatizálnának. Egy fontos mondatot is mondott a végén: a költségvetési egyensúlyt fenyegetni nem szabad.

3. Jött az oktatás, szintén adatokkal, videóval alátámasztva: Mit kéne változtatni az oktatásban?

Szigetvári szerint azt kell megtanítani a gyerekeknek, amikre szükségük lesz, de ebben a Himnusz és a Szózat is legyen benne. Szerinte vissza kell adni az iskolákat az önkormányzatoknak, a tankönyvválasztás jogát a tanároknak. Vissza kéne emelni a tankötelesség határát 18 évre. A felsőoktatásban (is) növelni kell a finanszírozást, megalázó ugyanis, mennyit keres egy docens. Gyurcsány szerint ebben a demokratikus pártok között nincs az oktatásban vita. Vissza kell adni az iskolákat a tanároknak, gyerekeknek. Világnézetileg semleges iskolák a gyerekek alapjoga, meg kell akadályozni az egyházi iskolák túlfinanszírozását. A Független Diákparlament megmondta szerinte, nem magolni akarnak, hanem szeretni tanulni. Nem kellenek elitiskolák és lemaradó iskolák, nem kell kötelező hittan, nem kell kancellári rendszer.

Karácsony a mostani rendszer ekézése után a finn iskolarendszerrel jött: csökkenteni kell a tananyagot, hogy ne öljük ki a kíváncsiságot a gyerekekből. Szerinte bízni kell a pedagógusokban, akiknek van bevált módszerük és tankönyvük. Lehetővé kell tenni, hogy az egész társadalom élete végéig tudjon tanulni. Fontos lenne, hogy a pedagógusok elmehessenek egy év továbbképzésre. Fekete-Győr beismerte, nemrég még gimibe járt, a Momentum az első netes generációt képviseli. De sok kortársa nem tud elhelyezkedni, mert a közoktatás nem készíti fel őket a folyamatos változásokra. Legyenek állampolgári ismeretek, nyelvoktatás, informatika, uniós képzés, tanítsák csapatmunkára és vitakultúrára a gyerekeket, ez kell. Szél szerint a cél, hogy egy diáknak se kelljen gyomorgörccsel iskolába menni. Világszínvonalú oktatást akarnak, hisz a párt gazdaságpolitikája a kiváló oktatásra alapul. Ezért jól megtripláznák a tanárok fizetését, de 300+200 milliárdot hozzátehetnének az oktatási büdzséhez.

4. A szegénység kérdésköre is sorra került: Milyen szociálpolitikai intézkedéseket tartanának meg, vezetnének be?

Szél azzal nyitott, hogy az egygyermekes családoknál nőtt a szegénység a KSH adatai szerint. A rendszerből is sok pénzt vettek ki, de leépítették azokat a szakmákat is, amikkel lehetne segíteni. Bérválságból kell kivezetni az országot, helyben kell zöldgazdaságot teremteni. Ide uniós forrásokat is be lehetne csatornázni. Fekete-Győr szerint 2002 óta megy az ország lejtős pályán a szocialisták felelőtlen ígéretei miatt. Beszólt Karácsonynak is, miért lenne fenntartható a 13. havi nyugdíj megígérése. A Momentum központokat hozna létre coachinggal és pályázatírási segítséggel. Megemelnék a családi pótlékot is.

Karácsony szerint széles középosztályra van szükség. Büszke arra, hogy Zuglóban létrehozták a szociális modellt, ami a mélyszegénységben élőkön is segít, de a lakhatásban is. A nyugdíjrendszerben is lépni kell, tíz éve nem emelték a minimálnyugdíjat. A 13. havi pedig jó eszköz arra, hogy csökkentse a különbségeket, hisz mindenki átlagnyugdíjat adnának. Gyurcsány szerint az lenne jó, ha mindenki a munkájából élne meg, és nem lenne dolgozói szegénység. Alapjognak akarják az alapvető közművekhez való hozzáférést. A közmunkában abszurd, hogy a minimálbérnél kevesebbet keresnek emberek. Szigetvári közgazdászilag közelítette meg a kérdést, szerinte nem szabad gazdagellenes érveléseket tolni, de a szegényeket segíteni kell. Szolidáris társadalom kell, ahol a gazdagabbak segítenek a szegényeken. Az alapjövedelemben és ingyen járó közművekben nem hisznek.

5. A korrupció kérdése sem maradhatott ki: Mi történne az ellopott vagyonokkal, mit tennének a korrupció ellen?

Szigetvári azzal jött, hogy ellenzékben is lehet a korrupció ellen küzdeni, mint a ferencvárosi parkolási ügyekben. Szerinte mindent nyilvánossá kell tenni, helyre kell állítani a közbizalmat, mert versenyképtelen az ország. Speciális ügyészségre is szükség lenne. Bíróság elé bírók vigyék az ügyeket, de a rendszerváltás hibáit nem szabad elkövetni, államosítani kell Mészáros Lőrinc vagyonát. Gyurcsány szerint nincs kicsi vagy nagy lopás, csak lopás. Szerinte az új kormánynak be kell lépni az Európai Ügyészségbe, Polt Pétert pedig el kell mozdítani. Nyilvánosságra kell hozni minden állami-önkormányzati szerződést. A közbeszerzés felügyeletét végezzék független szakértők és civilek. A pártfinanszírozás is melegágya az egésznek: be kellene bizonyítania a pártoknak, hogy legális forrásokból származnak a kampányköltések. A korrupcióval szerzett vagyonokat zár alá kell venni, a rendszer üldözötteit kárpótolni.

Karácsony szerint ellopta a Fidesz az emberek lelkét. Zuglóban életbe léptették a civilek által írt antikorrupciós programot. Kell antikorrupciós ügyészség, Romániában milliárdokat vett így vissza az ottani szervezet. Jávor Benedek párbeszédes EP-képviselő már kidolgozta a különleges ügyészség koncepcióját. Fekete-Győr szerint borzasztó, hogy a politika szóról a lopás és hazugság jut az emberek eszébe. Nekik, momentumosoknak is azt mondták, úgyis lopni fognak. Szerinte nagyon meg kell büntetni a lopó politikusokat. Kötelezővé kell tenni a családtagoknak a vagyonnyilatkozat tételét, aki ebben hazudik, az bűncselekményt követne el. Szél befejezésül azt mondta, nekik van egy Hadházy Ákosuk és 12 antikorrupciós pontjuk, majd megint elmondta, nincs mögöttük oligarcha (ezzel másodszor is némi felhördülést keltett). A lex Tiborcz-cal vennék vissza az ellopott pénzeket, ahogy a kiosztogatott földeket is visszavennék.

6. Zárásként ismét általános kérdés jött, amit ismét a március 15-i, fenyegető Orbán-beszéddel vezettek fel. A kérdés az volt, hogy ha kisebbségbe szorul a Fidesz, akkor milyen forgatókönyvet tartanak reálisnak?

Szél szerint örömteli nap ez, Németh Szilárdot és Hollik Istvánt is háttérbe szorították a visszalépésekkel. Nem szabad gyűlölettel reagálni, muszáj kitisztítani a közéletet. Szerinte újabb, demokratikus választásokat kell majd kiírni, új feltételekkel, mert most durván lejt a pálya a Fidesznek. Az nem folytatható, hogy politikusok nem állnak szóba egymással, bezzeg az LMP az egyetlen, amivel mindenki szívesen szóba áll. Fekete-Győr szerint már az is előmozdulás volt, hogy többen megállapodtak több kérdésben, együtt hangosak és bátrak, egyesével halkak és gyávák csak. Nyitottnak kell lenni a koalíciós tárgyalásokra, le kell ülni egy asztalhoz. Lehetnének minimumok, mint az új választójogi törvény vagy az elszámoltatás.

Karácsony szerint a hatalmat nem kell eldobni majd, mint a forró krumplit. Szerinte ha lesz a baloldalnak többsége, a kormányt neki kell vezetni. Világosan tudják, mit akarnak csinálni, a kérdés az, miért ne csinálják. Ők majd kivezetik a többséggel Magyarországot a válságból. Gyurcsány szerint koalícióra vannak ítélve, ezt a választás előtt is bizonyítani kell. Odaszúrt Szélnek, hogy nem szabad azt mondani egy pártnak, hogy ők az egyetlen oligarchamentes alakulat. Amúgy egyszerű a képlet, aki mögött a legtöbb szavazó lesz, vegye fel a telefont április 9-én hajnalban, és invitálja meg a bejutott pártokat megbeszélésre. Szigetvári zárta az estét azzal, hogy szerinte sincs a többiek mögött oligarcha, ez méltánytalan, hazugság. Ő szívesen dolgozna mindenki mandátumáért, aki itt van. Szerinte a Jobbik nélkül is lehet többsége a demokratikus oldalnak. Mindehhez az kell, hogy ne legyen LMP-s vagy momentumos jelölt sok körzetben, ahol nem esélyes. Szomorú, hogy az LMP kizárta a koalíciós kormányzás lehetőségét. Kemény szavai kapták a legnagyobb tapsot, ezzel a fórum véget ért.

(Kiemelt kép: Facebook/ V18)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik