Belföld

Miniszterelnök-jelölti vitát kezdeményez a V18

24.hu
24.hu

2018. 02. 13. 12:53

A „Válasszunk 2018!” csoport miniszterelnök-jelölti vitát kezdeményez, és felkéri valamennyi parlamenti frakció alakítására esélyes párt miniszterelnök-jelöltjét, hogy álljon ki nyilvános vitára a választópolgárok elé. A V18 a választásokig tartó szűk két hónapban három, pártok közötti szakpolitikai vitát is kezdeményez.

2006 óta nem álltak ki nyilvános vitára az ország miniszterelnök-jelöltjei, holott a demokrácia egyik legfontosabb eleme, hazánk első számú érdeke a magyar politikai élet szereplői között zajló szabad és nyílt vita

– írja közleményében a V18.

Budapest, 2017. május 29.
Balázs Péter korábbi külügyminiszter, a CEU Európai Szomszédságpolitikai Kutatóközpontja igazgatója beszédet mond a migráció, valamint a közép- és kelet-európai nemzetek identitásának témáját is érintõ angol nyelvû konferencián a Közép-európai Egyetem (CEU) V. kerületi Nádor utcai épületében 2017. május 29-én. A tanácskozást a CEU Európai Szomszédságpolitikai Kutatóközpontja és a Friedrich-Ebert-Stiftung (Friedrich Ebert Alapítvány) szervezte.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Új mozgalom segítené Karácsony Gergelyt
„Válasszunk! 2018” néven alakult mozgalom, amely kész arra, hogy szerepet vállaljon Karácsony Gergely árnyékkormányában.

Hozzátették, a felelős döntéshez elengedhetetlen, hogy az állampolgárok ismerjék az ellenzék terveit, a kormányzati döntések alternatíváit. A V18 csoport miniszterelnöki vitát kezdeményez az idei választások előtt, mert tagjai elkötelezetten hisznek abban, a magyar választók megérdemlik, hogy nyilvános vitában versenyezzenek a bizalmukért. A V18 hisz abban, hogy minden parlamenti frakció alakítására esélyes párt vezetője meggyőzhető egy ilyen vitáról.

Senkinek sincs előjoga a hatalomra, bármelyik jelölt megszerezheti vagy elvesztheti a bizalmat. Ahol nincsen nyilvános vita a választáson induló pártok programjairól, elképzeléseiről, az nem teljes értékű demokrácia. A miniszterelnök-jelöltek közötti vita a választópolgárok megbecsülése. A döntés pedig egyedül a választóké

– mondta el Balázs Péter, korábbi EU-biztos. Az egykori diplomata, uniós biztos és külügyminiszter a következő napokban a V18 nevében tárgyalást kezdeményez valamennyi érintett párttal a jelölti vitáról. Az egyeztetések eredményeiről folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot.

A V18 csoport a választók megfelelő informálása és a demokratikus kontroll erősítése érdekében szakpolitikai vitákat is kezdeményez a választások előtt. A javaslat szerint a vitákat három témakörben folytatják le a parlamenti frakció alakítására esélyes pártok szakpolitikusai:

  •  jogbiztonság, európai értékek, migráció,
  •  gazdaság, versenyképesség, korrupció, fenntartható fejlődés,
  • oktatás, egészségügy, szociális ellátás.

Biztosan lesz vita: magyar ember ugyanis kiáll az igaza mellett és büszkén képviseli azt. Hiszünk abban, hogy egyedül a programok összehasonlítása teszi lehetővé, hogy a választók racionális szempontokat mérlegelhessenek a választások előtt. A következő szűk két hónapban ezért tárgyalásokat kezdeményezünk a pártokkal a szakpolitikai viták részleteiről

– mondta el Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

A V18 a választásokig tartó időszakban folyamatos kampányt folytat azzal a céllal, hogy a választópolgárok minél szélesebb körét buzdítsa szavazásra. A mozgalom tagjai keresik azokat az együttműködő partnereket és támogatókat, akik kiállnak a kezdeményezés mellett.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Nikola Gruevszkit, Macedónia korábbi miniszterelnökét a Parlament Nándorfehérvári termében 2016. november 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.