Belföld

Miniszterelnök-jelölti vitát kezdeményez a V18

24.hu
24.hu

2018. 02. 13. 12:53

A „Válasszunk 2018!” csoport miniszterelnök-jelölti vitát kezdeményez, és felkéri valamennyi parlamenti frakció alakítására esélyes párt miniszterelnök-jelöltjét, hogy álljon ki nyilvános vitára a választópolgárok elé. A V18 a választásokig tartó szűk két hónapban három, pártok közötti szakpolitikai vitát is kezdeményez.

2006 óta nem álltak ki nyilvános vitára az ország miniszterelnök-jelöltjei, holott a demokrácia egyik legfontosabb eleme, hazánk első számú érdeke a magyar politikai élet szereplői között zajló szabad és nyílt vita

– írja közleményében a V18.

Budapest, 2017. május 29.
Balázs Péter korábbi külügyminiszter, a CEU Európai Szomszédságpolitikai Kutatóközpontja igazgatója beszédet mond a migráció, valamint a közép- és kelet-európai nemzetek identitásának témáját is érintõ angol nyelvû konferencián a Közép-európai Egyetem (CEU) V. kerületi Nádor utcai épületében 2017. május 29-én. A tanácskozást a CEU Európai Szomszédságpolitikai Kutatóközpontja és a Friedrich-Ebert-Stiftung (Friedrich Ebert Alapítvány) szervezte.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Új mozgalom segítené Karácsony Gergelyt
„Válasszunk! 2018” néven alakult mozgalom, amely kész arra, hogy szerepet vállaljon Karácsony Gergely árnyékkormányában.

Hozzátették, a felelős döntéshez elengedhetetlen, hogy az állampolgárok ismerjék az ellenzék terveit, a kormányzati döntések alternatíváit. A V18 csoport miniszterelnöki vitát kezdeményez az idei választások előtt, mert tagjai elkötelezetten hisznek abban, a magyar választók megérdemlik, hogy nyilvános vitában versenyezzenek a bizalmukért. A V18 hisz abban, hogy minden parlamenti frakció alakítására esélyes párt vezetője meggyőzhető egy ilyen vitáról.

Senkinek sincs előjoga a hatalomra, bármelyik jelölt megszerezheti vagy elvesztheti a bizalmat. Ahol nincsen nyilvános vita a választáson induló pártok programjairól, elképzeléseiről, az nem teljes értékű demokrácia. A miniszterelnök-jelöltek közötti vita a választópolgárok megbecsülése. A döntés pedig egyedül a választóké

– mondta el Balázs Péter, korábbi EU-biztos. Az egykori diplomata, uniós biztos és külügyminiszter a következő napokban a V18 nevében tárgyalást kezdeményez valamennyi érintett párttal a jelölti vitáról. Az egyeztetések eredményeiről folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot.

A V18 csoport a választók megfelelő informálása és a demokratikus kontroll erősítése érdekében szakpolitikai vitákat is kezdeményez a választások előtt. A javaslat szerint a vitákat három témakörben folytatják le a parlamenti frakció alakítására esélyes pártok szakpolitikusai:

  •  jogbiztonság, európai értékek, migráció,
  •  gazdaság, versenyképesség, korrupció, fenntartható fejlődés,
  • oktatás, egészségügy, szociális ellátás.

Biztosan lesz vita: magyar ember ugyanis kiáll az igaza mellett és büszkén képviseli azt. Hiszünk abban, hogy egyedül a programok összehasonlítása teszi lehetővé, hogy a választók racionális szempontokat mérlegelhessenek a választások előtt. A következő szűk két hónapban ezért tárgyalásokat kezdeményezünk a pártokkal a szakpolitikai viták részleteiről

– mondta el Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

A V18 a választásokig tartó időszakban folyamatos kampányt folytat azzal a céllal, hogy a választópolgárok minél szélesebb körét buzdítsa szavazásra. A mozgalom tagjai keresik azokat az együttműködő partnereket és támogatókat, akik kiállnak a kezdeményezés mellett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.