Belföld
Budapest, 2015. március 24.
A Lányok napja nyitórendezvény Csillebércen, a Magyar Tudományos Akadémia budapesti Wigner Adatközpontjában 2015 március 24-én. A rendezvényt a Nők a Tudományban Egyesület szervezte.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Szégyent vallott Magyarország hatalmi rendszere

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 10. 12. 19:20

Korábban a témában:

Magyarország gyakorlatilag semmilyen előrelépést nem tett 2005 és 2015 között a nemek közötti egyenlőségért folytatott harcban, és a 28 EU-tagállam közül Görögország előtt az utolsó helyen áll – derül ki a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) által szerdán közzétett jelentésből.

Az esélyegyenlőtlenségi index uniós átlaga egy évtized alatt mindössze négy pontot emelkedett, így 66,2 a 100-as skálán. Hazánk lesújtóan teljesített a kutatásban, mindössze 50,8 pontot sikerült elérnie.

A foglalkoztatottságot illetően hatalmas a nemek közti különbség európai és hazai szinten is. Mindkét esetben 16 százalék a differencia a nők és a férfi foglalkoztatottsága között, az utóbbi nem javára. A keresetekben is figyelemre méltó az eltérés, a férfiak 20 százalékkal vihetnek több pénzt haza.

A jelentés szerint a nők egyre gyakrabban kényszerülnek részmunkaidős vagy fizetés nélküli, alacsony bérezésű munkát vállalni, és átlagban öt évvel kevesebbet is dolgoznak a férfiaknál, ezért megnő a kockázata az időskori elszegényedésnek.

Meglepő, de míg hazánkban az időskori lakosság körében mindössze a nők 4, a férfiak 2 százaléka nem jön ki a pénzéből, úgy az uniós átlag ugyanez az arány a nőknél 18, a férfiaknál 14 százalék.

Szintén az élen járunk, ha azt vesszük, melyik az a nemzet, ahol a legkevesebbet töltenek házimunkával az emberek.

A kutatás rámutat, hogy a magyar nők 55,8 százaléka, a férfiaknak csupán a 13,8 százaléka főz vagy takarít minden nap legalább egy órát otthonában. Csak összehasonlításként, Dániában a nők 82, a férfiak 55 százaléka végez házimunkát nap mint nap.

Megvizsgálták azt is, hogy az adott ország munkavállalói közül mennyien tudnak személyes vagy családi okokra hivatkozva egy órás munkaszünetet tartani. A magyar nők 16,5 százaléka, a férfiak 13,4 százaléka gondolja úgy, hogy ő ezt megteheti, holott az uniós átlag 23, illetve 27 százalék.

Akkor miért állunk ilyen rosszul?

Óriási visszaesés történt a magánéletre jutó idő kitöltésében, aminek egyik oka, hogy az uniós átlaghoz képest a magyar nők jóval kevesebbet foglalkoznak gyermekeikkel, unokáikkal, az idősekkel illetve a fogyatékkal élő emberekkel. Ami még érdekes, hogy a férfiaknak kevesebb lehetősége adódik heti rendszerességgel sportrendezvényekre, kulturális eseményekre járnia, mint a nőknek, holott az EU-ban az arány épp fordítva van.

A leszereplés legfőbb oka pedig az, hogy itthon a nők nem kerülhetnek a hatalom közelébe, amit néhány elég erős példával szemléltetünk.

  • Magyarországon jelenleg egyáltalán nincsen női miniszter (a több évet felölelő kutatás szerint a tárcavezetők 98,5 százaléka férfi), az EU-s átlag 73,2 százalék.
  • Magyarországon a parlamenti képviselők 90,3 százaléka férfi, az EU-átlag 72,3 százalék.
  • Magyarországon a megyei közgyűlések tagjainak 88,7 százaléka férfi, az EU-s átlag 72 százalék.

Arról nem is beszélve, hogy hasonló számokról beszélhetünk, ha megvizsgáljuk, hogy a központi bankokban, igazgatói posztokon, felügyelőbizottságokban mennyi nő van jelen. Uniós szinten is jelentős az egyenlőtlenség a hatalomhoz való hozzáférésben, de Magyarországon kirívó a helyzet. Nem véletlen, hogy sereghajtók vagyunk ebben a tekintetben.

Ami az egészségügyet illeti, közel sem mutattak ki akkora problémát, mint ami jelen van, ugyanakkor biztató, hogy az uniós átlagnál kevesebben isznak és dohányoznak a magyarok.

Az egész jelentést értékelve el lehet mondani, hogy Európa elindult a fejlődés útján, de olyan lassan halad, mint egy csiga, és az elkövetkező időben aligha történik majd drasztikus fellendülés a nemek közötti egyenlőségért folytatott harcban.

A teljes jelentés ide kattintva elérhető szép grafikonokkal.

Kiemelt képünk illusztráció, a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett Lányok napja nyitórendezvényén Csillebércen. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.