Kultúra

Nagy baj, hogy a fiúkat nem érdeklik a lányokról szóló könyvek

Ezt mondta Lauren Child. amikor átvette a brit gyermekkönyvírók legrangosabb díját.

A Charlie és Lola könyvsorozat szerzője kapta idén a brit gyermekkönyvszerzők legrangosabb díját – közölte a BBC News. Lauren Child a tizedik író, aki elnyerte a megtisztelő díjat. Az írónő Chris Riddelltől vette át a “koszorús szerző” címet két évre, amellyel 15 ezer fontos (5,3 millió forint) ösztöndíj is jár.

A ceremónián Child aggódva szólt arról a jelenségről, hogy a fiúkat nem érdeklik a lányokról szóló könyvek, filmek. Mint mondta, nem tudja, ennek oka a kultúrában gyökerezik-e, vagy a fiúk csak túl nehéznek tartják az olyan könyveket, filmeket, amelyek főhőse lány. Szerinte ez azért baj, mert megnehezíti a lányok számára, hogy egyenlőnek érezzék magukat a fiúkkal.

A könyveladások adatai azt igazolják, hogy a lány főhősről szóló kötetek kevésbé népszerűek, mint az olyanok, amelyeknek fiú a központi szereplője. Az írónő éppen most fejezte be legutóbbi Ruby Redfort-könyvét. Ruby eredetileg a Clarice Bean-sorozat egyik szereplője volt, de külön sorozatot kapott, sok lány és néhány fiú külön kérésére.

Egyszerűen csak ki kéne cserélni Ruby nevét egy fiúnévre, és néhány apró részletet megváltoztatni és a történet éppúgy működne.

Ezt mondta a kitüntetett, aki szerint ez a sorozat attól függetlenül, hogy Ruby a főszereplő, fiúknak is szól. Child további problémaként említette, hogy a könyvek borítóján és a képernyőn is túl kevés az ázsiai vagy fekete gyermekekről készült kép.

Nincsenek eléggé jelen. És ha nem érzik úgy, hogy egy könyvben, egy filmen vagy egy tévéműsorban képviselik őket, hogyan érezhetnék magukat a társadalom egyenrangú tagjának?

Child örökbefogadott kislánya Mongóliából származik, hasonló problémákba ütközik. Az írónő a könyvtárak megfogyatkozása ellen is felemelte szavát.

“Sok olyan gyerek van, akik nem jutnak könyvhöz, mert az iskolákban nincs könyvtár.”

Hozzátette: ha a műveltséget továbbra is megbecsüljük, akkor a gyerekeknek meg kell adni az olvasás esélyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik