Belföld

Orbán Viktor jól utazik az orosz propagandavonaton

A parlamenten 24 óra alatt átvert Lex CEU jelentős tiltakozást váltott ki itthon és külföldön egyaránt, és nem nyerte el az Orbán Viktor által korábban „nagy ajándéknak” titulált Trump-adminisztráció tetszését sem. Árulkodó ugyanakkor, hogy a Magyarországon bármiféle korlát nélkül működő orosz dezinformációs gépezet teljes mellszélességgel állt ki az Orbán-kormány intézkedése mellett.

Az orosz propagandisták szerint pedofília és mazochizmus zajlik a „Soros-egyetemen”

Az orosz titkosszolgálatok által segített Hídfő.ru webportál teljes mellszélességgel állt ki a kormány mellett. A híroldal egy a Magyar Hírlapnak nyilatkozó „volt CEU hallgatót” idéz, aki szerint az egyetemen veszélyes ideológiai oktatás folyik, az egyetem könyvtárában például a balliberális ideológia „semmilyen altenatívájához” nem férhetnek hozzá a hallgatók, míg a diplomaosztó ünnepségen a végzetteknek esküt kellett volna tenni a nyílt társadalomra, amire csak azért nem került sor, mert néhány hallgató tiltakozott. Emellett azonban az orosz titkosszolgálati propaganda elfelejtett bármiféle ellenvéleményt feltüntetni, például Gál Andrásét, aki a CEU keresztény hallgatói csoportjának tagja, és éppen az egyetem mellett érvelt az egyik CEU melletti tüntetésen, külön kiemelve, hogy bár kisebbségben van az ő álláspontja az egyetemen, de ez nem korlátozza őt semmiben. Ezek szerint viszont a keresztény-konzervatív értékeket népszerűsítő orosz propagandát csak addig érdekli a keresztények véleménye, amíg egyezik az övékkel.

De az orosz propagandaoldalak szerint a „Soros-egyetem” liberális agymosása ezen is túlmegy: állításuk szerint a hallgatóknak a „szado-mazochizmus, a homoszexualitás, az istentagadás és a tömeges bevándorlás áldásos hatásairól kellett értekeznie”, az egyetemen foglalkoztak azzal, hogy hogyan lehetne „szinesbőrű bevándorlókkal” elárasztani Európát, míg tanárai minden ideológiát ellenségesnek tartanak, ami a nemzetállamok fennmaradását támogatja – azt azonban nem fejtik ki az orosz propagandisták, hogy mindez mivel támasztható alá.

Az oroszbarát narratíva a Fidesz kommunikációjával összhangban úgy vélte, hogy az ellenzék már csak akkor képes tömegtüntetést szervezni a kormány ellen, ha több ezer külföldi állampolgárt toboroznak ehhez. Igaz, azzal az állítással még az orosz propagandaoldalak többsége sem akarta nevetségessé tenni magát, hogy a tüntetőket repülővel szállították. A Hídfő.ru arra a következtetésre jutott, hogy a CEU melletti „transznacionális” tüntetéseket többek között titkosszolgálatok is szervezik. Mondja ezt az orosz titkosszolgálat üzenőfüzete, hozzátéve, hogy a tüntetők egyértelműen a kormányt akarják megbuktatni, a tüntetéssorozat pedig valójában erről és nem az egyetemről szól. Erre a Hídfő azt a példát hozza fel, hogy a tüntetésen azt skandálták, hogy „Európa, Európa!”, és nem azt, hogy „Amerika, Amerika!”, pedig a felsőoktatási törvény módosítása csak amerikai egyetemekre vonatkozik. Ha a tömeg az „Amerika, Amerika!” jelszavakat skandálta volna, vélhetően a Kreml-barát oldalak éppen az amerikai közbeavatkozás ékes példáját látták volna az eseményekben.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Az orosz propaganda nehezményezte az amerikai kormány állásfoglalásait is, kiemelve, hogy a magyar külügy nem fogalmazott meg semmit azzal kapcsolatban, hogy az amerikai törvényhozás hogyan szabályozza a saját felsőoktatását. A Hídfő megemlíti azt is, hogy az amerikaiak szerint ugyan a felsőoktatás nem tartozik az amerikai szövetségi kormány hatáskörébe, de a „magyar Országgyűlés tevékenysége” igen. Az egyetem pedig az amerikai külügy tevékenysége alapján az orosz propaganda szerint letagadhatatlanul az amerikai kormányzat érdekeit képviseli, hiszen a CEU előbb értesült az amerikai külügyi delegáció Magyarországra érkezéséről, mint a magyar külügy. A Hidfő gyakorlatilag úgy tünteti fel az amerikai kormány tiltakozását, mintha úgy gondolnák, hogy a magyar kormánynak diktálhatják, milyen törvényeket hozhat meg. Ezzel szemben amikor Oroszország követelte, hogy változtassák meg az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi egyezményt, akkor a Hídfő sem tiltakozott ilyen hevesen.

Orosz támogatás a civilellenes törvényjavaslatnak

Az Orbán-kormány nem csak a CEU ügyében számíthat az oroszbarát portálok támogatására, hanem az orosz mintára készülő magyar civilellenes törvényjavaslattal kapcsolatban is. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) kormányzati törvényjavaslatot támogató közleménye például helyet kapott a Hídfő.ru oldalon, a CÖF átláthatóságát követelő írásokat azonban már nem találni. A magyar kormány törvényjavaslata az orosz titkosszolgálati portál szerint éppen azért váltott ki heves ellenállást, mert így láthatóvá válna, hogy a CEU melletti tüntetéseket „főként külföldi finanszírozású csoportok szervezték”. Arról viszont, hogy a külföldi támogatásokat elnyerő civilek éves beszámolói eleve nyilvánosan elérhetők, nem esett szó.

Fotó:24.hu/Bielik István

Ahogy a kormányzati kommunikációban, úgy az orosz narratívában is minden mindennel összeér: a „migránspártinak” titulált civilek által szervezett „transznacionális” tüntetések, az állítólag liberális agymosást végző egyetem és az állítólagos amerikai befolyás az aggódó orosz propagandaoldalak szerint mind nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek Magyarország számára. Ami már csak azért is furcsa elképzelés, mert Magyarország jelen állás szerint NATO-tagállam és az Amerikai Egyesült Államok szövetségese, nem pedig Oroszországé.

A propaganda célja

A CEU és a civilek ügye is arra szolgál az orosz propagandában, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió kritikáit „külföldi beavatkozásként” tálalja a magyar célközönség ele, ezzel rombolva azt a szövetségi rendszert, amelynek Magyarország is része. Egy Hídfő-cikk ki is jelenti, hogy Magyarország válaszút előtt áll: vagy behódol az európai integrációnak, vagy megálljt parancsol ennek a folyamatnak, és izolacionalista külpolitikát folytat, aminek folyamán természetesen „alternatív” forrásokat vonhatna be a gazdaságába, „például” Oroszországból.

Erre a propagandavonatra ül fel a magyar kormány a Brüsszel-ellenes kampánnyal, miközben az alapvetően külkereskedelemre épülő magyar gazdaság exportjainak majdnem 80 százaléka az Európai Unióba irányul, ezen belül is 56 százalék a régi EU-tagállamokba, tehát a Nyugat stabilitása a magyar gazdaság elemi érdeke. Az európai méretű felvevőpiacot nem pótolnák az „alternatív” orosz források és a szorosabb kétoldalú orosz-magyar kereskedelmi kapcsolatok sem.

Az európai integrációval való szembefordulás kizárólag az orosz érdekeket szolgálná. Oroszország a „hanyatló” Nyugat képét közvetítő propagandája és az Európai Uniót bomlasztó oroszbarát (nyugat-európai) protekcionista pártok támogatása jelentős gazdasági károkat okozhat Magyarországnak, lényegesen nagyobbat, mint az Orbán-kormány által idézett – hamis – adat, miszerint az EU Oroszország elleni szankcióin Magyarország 6,5 milliárd dollárt vesztett.

Az orosz propaganda azért állt bele a civilek és a CEU elleni törvények támogatásába, mert ezek szolgálják Oroszország érdekeit. Az ügyek nemcsak azért jöttek jól az oroszbarát oldalaknak, mert Orbán Viktor kormánya gátlástalanul másolja a putyini módszereket, ezzel legitimálva azokat az orosz közönségnek, hanem azért is, mert a magyar kormány Oroszország szövetségese lehet a számukra káros uniós szankciók eltörlésében. Ráadásul a nemzetközi színtéren felebarátinak induló Trump-adminisztráció és a putyini Oroszország közötti viszony ismét kiéleződött Szíriában, így a magyar és amerikai kormányok közötti vita kapóra jött az orosz propagandának arra, hogy ismét elkezdhesse az Amerika-ellenes indulatok felkorbácsolását.

Győri Lóránt–Szicherle Patrik, Political Capital

Kreml-figyelő

A visegrádi országok kiemelt célpontjai a Kreml dezinformációs kampányainak. Ennek bemutatására tavaly a Political Capital, a szlovák Globsec Policy Institute és a cseh European Values Think Tank összefogásával elindult a Kreml-figyelő, amely többek között a közösségi médiában is elszaporodó orosz propagandára hívja fel a figyelmet kétheti rendszerességgel.

Ajánlott videó