Belföld

Orbán: a lehetetlen nem egy tény

A legnagyobb értéknek, amely az elmúlt években Magyarországon megszületett, az összefogást tartom - mondta a miniszterelnök hétfőn, Bicske megújult városközpontjának avatóünnepségén.

 

Orbán Viktor a Hősök terén, mintegy ötszáz ember előtt hangsúlyozta, hogy a magyar felfogás szerint a lehetetlen nem egy tény, hanem egy vélemény.     

„Merte-e volna bárki 2010-ben azt gondolni, hogy lehetséges elszámoltatni a bankokat, hogy lehetséges a devizahiteleseket kimenteni a szinte reménytelennek tűnő adósrabszolgaságból, vagy jutott-e bárkinek eszébe az, hogy a rezsit nem csak emelni, hanem csökkenteni is lehet?” – tette fel a kérdést.

A miniszterelnök úgy vélte: „ha van összefogás, az emberek hisznek saját erejükben, van bizalom a választók és a megválasztott vezetők között, akkor Magyarország olyan teljesítményre és eredményekre képes, amit mi sem gondolunk saját magunkról, mi sem látunk bele saját országunkba”.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a magyarok az elmúlt húsz évben megfizették a tanulópénzt:voltunk betegek és minden gyógymódot kipróbáltunk, és egyik sem vált be”. Hozzátette: csak akkor jött a gyógyulás,  amikor elhittük, hogy magunkban bízhatunk, mi leszünk képesek jó orvosként saját bajunkra megtalálni a jó orvosságot”.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Orbán elmondta: az általuk meghirdetett teljes foglalkoztatás programját még nem sikerült teljesíteni, mert Magyarországon még nem mindenki dolgozik, de már sokkal többen dolgoznak, mint korábban”. A közmunkaprogramról szólva kiemelte: akik nem tudnak a versenyszférában munkához jutni,  sorban állnak érte, mert képzett és nem képzett emberek is dolgozni akarnak”.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-KDNP 2010-ben kétharmaddal nyerte az országgyűlési választást, majd 2014-ben megismételte eredményét. Szerinte először választást nyerni sokkal könnyebb, mint a megkapott bizalmat másodjára is kiérdemelni. Erre példaként az 1998-as és a 2002-es választásokat említette. A dolgok úgy állnak, hogy a kiérdemelt bizalmat megtartottuk. Az EP-választáson ismét bizalmat kaptunk és arra kérem önöket, harmadszor is tüntessenek ki bennünket bizalmukkal” – fogalmazott.

Lendületben az ország

Magyarország most lendületben van, határozott irányba, biztos lépésekkel megindul, és a Közép-Európával foglalkozó elemzők szerint is ígéretes jövő előtt áll – mondta Orbán Viktor hétfőn a TelePaks Kistérségi Televíziónak adott interjúban.

A kormányfő szerint ehhez meg kell tartani a 2010 és 2014 között létrejött összefogást, és értelmesen kell felhasználni a magyar gazdaság által megtermelt pénzt. “Ezért építünk paksi atomerőművet, törődünk a gyerekekkel, az egészségüggyel, tettük stratégiai ágazattá a sportot, tehát olyasmivel foglalkozunk, ami az emberek életminőségét jelentősen javíthatja a jövőben” – tette hozzá.

Paks frontváros

Az októberi önkormányzati választásról a kormányfő kijelentette: annak nem csak az a tétje, hogy ki vezesse Paks városát vagy a megyei közgyűlést, legalább olyan fontos, hogy az emberek elmenjenek szavazni. A választási részvétel vissza nem térő lehetőség arra, hogy az ország közügyeit széles körben meg lehessen beszélni – jegyezte meg.

A miniszterelnök annak a véleményének adott hangot, hogy “Paks frontvárosnak számít”, mint mondta, a parlamentben a paksi atomerőművel kapcsolatban vita folyik, “így ez egy kiemelt fontosságú, nagy érdeklődésre számot tartó város most”.

Paks szimbolikus pontja Magyarországnak, az ország egyik legnagyobb fejlesztésének helyszíne lesz a következő években, érthető, hogy mindenkit izgat a paksiak véleménye – mondta a kormányfő.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik